BitcoinReuters
StoryEditor

Nový trend na internete. Servery cez počítače svojich návštevníkov ťažia Bitcoin

15.01.2018, 23:01
Niektoré servery sú agresívnejšie. Malou poznámkou na konci stránky upozorňujú, že návštevou ich webu súhlasíte s využitím svojho počítača ako nástroja pre ťažbu Bitcoinu.

Hoci finančníci najznámejšej kryptomene príliš neveria, majitelia serverov vidia Bitcoin a jeho ťažbu ako príjemný privýrobok. Háčik je v samotnej ťažbe. Tá sa totiž často odohráva cez váš počítač, bez toho aby ste o tom mali poňatia, uvádzajú Lidovky.

Váš počítač to navyše spomalí, telefónu to môže behom chvíle vybiť batériu. Pokiaľ si rovnako ako milióny ďalších prezeráte internetové stránky a portály, možno tak vo veľkom dávate zarobiť ich prevádzkovateľom.

Ako sa zarába na užívateľoch. Aj (ne)vedome

Tentoraz už nie reklamou, ktorá sa na stránkach nachádza. Niektoré stránky sú totiž naprogramované tak, aby využili váš počítač na ťažbu kryptomeny Bitcoin. Nemusíte o nej vôbec tušiť, pritom je to náročný proces a váš počítač určite o niečo spomalí.

Oveľa väčší dopad ale môže mať na zariadenia, ktoré nie sú tak výkonné - napríklad tablety či mobilné telefóny. U tých môže vďaka tomuto procesu dôjsť k masívnemu odčerpaniu kapacity batérie a telefón sa vybije nevídanou rýchlosťou.

Niektoré stránky svojich užívateľov upozornia na možnosť prispieť na ich prevádzku práve tým, že umožníte programu, aby váš počítač využil pre ťažbu Bitcoinu.

Ostatné servery sú o niečo agresívnejšie, malou poznámkou úplne na konci stránky upozorňujú používateľa, že návštevou ich webu súhlasí s využitím svojho počítača ako nástroja pre ťažbu.

Eticky najhoršie sú servery, ktoré majú program spustený automaticky, bez toho aby o tom svojich užívateľov informovali. Ak takéto stránky navštívite napríklad z telefónu, začne sa váš prístroj veľmi rýchlo vybíjať, zatiaľ čo program cez váš telefón doluje bohatstvo.

Bitcoin doloval aj Horáčkov web

Pod paľbu kritiky sa kvôli nepriznanému využívaniu počítačov návštevníkov dostal aj web 100dni.cz, ktorý slúži kampani Michala Horáčka. Je na ňom zverejnený program.

O jeho jednotlivých bodoch necháva Horáček na stránkach hodnotiť. Podľa serveru Živě.cz Horáčkovmu tímu uniklo, že z webu sa ťažila kryptomena.

"Samotná ťažba kryptomeny v prehliadači problém nie je - podľa môjho osobného názoru by to naopak mohla byť zaujímavá alternatíva ku klasickej display reklame, problém však spočíva v tom, že by na ňu mal web, teda každý slušný web, návštevníka jasne upozorniť," uvádza Jakub Čížek z Živě.cz.

Jiří Táborský, hovorca Michala Horáčka, sa ani nesnažil  zistenia popierať. Informácie o ťažbe kryptomeny sú totiž súčasťou zdrojového kódu stránok.

"Bohužiaľ sme o tom doteraz nemali ani potuchy. Obratom sme kontaktovali dodávateľa webu, ktorý má pod sebou aj hosting. My sa bez nich k tým informáciám nedostaneme. Chceme, aby s tým čo najskôr niečo urobili," povedal pre Lidovky.cz Táborský.

Medzi užívateľmi môže skript vzbudiť nevôľu

Na serveri Chronomag.cz, ktorý sa venuje hodinkám všetkého druhu a už niekoľko rokov aktívne články nevydáva, vloženie takého skriptu vyvolalo negatívne reakcie.

Server totiž stále navštevujú ľudia, ktorí na fórach riešia všetko spojené s hodinkami. Tí si vloženie skriptu všimli a niektorým z nich sa to vyložene nepáčilo.

"A nebolo by slušnejšie požiadať si tak ako každý rok o peniaze, než provokovať ľudí zúfalo neefektívnymi extrakciami procesora a vyhadzovaním peňazí za elektrinu," píše jeden z užívateľov.

Známy český internetový podnikateľ a novinár Patrik Zandl, ktorý Chronomag zakladal, napísal, že skript na stránky umiestnil on. Či je podľa neho správne server podobným spôsobom využívať, už redakcii nenapísal.

Na samotnom fóre však zavedenie skriptu bránil ako testovaciu prevádzku, počas ktorej sa skúšajú rôzne iné programy. Podľa Zandla je to to isté, ako používateľa otravovať reklamou.

Hoci je tak prípad servera Chronomag možno len náhoda, servery, ktoré sa snažia zneužívať počítače svojich návštevníkov sa budú pravdepodobne množiť.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 15:38