Lidové noviny
StoryEditor

Čakajme viac kybernetických útokov, hlavne na mobily a kryptomenu

15.01.2018, 11:08
Autor:
ČTKČTK
Hackeri budú útočiť aj na virtuálne meny a škodiť firmám v rámci konkurenčného boja.

V tomto roku porastie množstvo kybernetických útokov na mobilné zariadenia, internetové úložiská, internet a kritickú infraštruktúru.

Vo veľkom sa budú šíriť falošné správy. Vo svojej predpovedi to uviedla antivírusová firma Check Point. "Počas roku 2018 sa ešte viac ponoríme do nášho hyperprepojeného sveta a budeme ešte viac závislí na internete a technológiách. Každá sieť, ktorú používame, môže byť terčom útoku. Akékoľvek informácie, ktoré spracovávame, môžu byť manipulované, bez toho aby sme si to uvedomili," uviedol Check Point.

Kyberarmády

Vlády budú stále viac nasadzovať "kybernetické armády" na ochranu svojich záujmov a záujmov svojich občanov. Tieto štátne kybernetické jednotky budú strážiť internetové siete a kritické infraštruktúry, ako sú energetické a vodné zariadenia, bankové siete, dopravné siete a podobne.

Firma upozornila, že rozosielanie falošných správ možno použiť ako zbraň k poškodeniu reputácie a šíreniu propagandy. Napríklad výskum po amerických prezidentských voľbách ukázal, že najčastejšie zdieľané príbehy počas volieb boli falošné.

S nárastom falošných správ súvisí použitie hackingu normálnymi organizáciami, vrátane spoločností a vlád. Cieľom je krádež informácií od alebo o konkurencii a ovplyvnenie verejnej mienky.

Takým príkladom sú hackerské útoky na volebnú kampaň francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona len niekoľko hodín pred začiatkom volieb.

Útočníci sa budú snažiť nájsť zraniteľné miesta v účtoch pre výmenu kryptomeny

Využitie kryptomeny sa stále častejšie spája s trestnou činnosťou a nezákonnými on-line aktivitami. K vytvoreniu kryptomeny treba veľké množstvo zdrojov. Odhaduje sa, že jediná bitcoinová transakcia využíva toľko energie, akú spotrebuje priemerná americká domácnosť za týždeň.

To je dôvod používania nových škodlivých nástrojov, ktoré pre vytváranie príjmov zneužívajú výkon počítačov nič netušiacich používateľov. Vzhľadom k tomu, že hodnota Bitcoinu presiahla hranicu 15 tisíc dolárov (v prepočte vyše 12 tisíc eur), je podľa Check Pointu veľmi pravdepodobné, že terčom kyberzločincov budú aj systémy súvisiace s kryptomenou.

Útočníci sa budú snažiť nájsť zraniteľné miesta v účtoch na výmenu kryptomeny alebo v systémoch využívajúcich potrebné technológie. Kombinácia týchto faktorov by mohla spôsobiť, že vlády a orgány presadzovania práva prijmú opatrenia proti zneužívaniu kryptomeny, čo bude mať negatívny vplyv na jej hodnotu.

Zhruba 80 až 90 percentám útokov a dá zabrániť pomocou základných bezpečnostných opatrení, ako sú firewall, prevencie narušenia bezpečnosti, starostlivá segmentácia siete a pravidelná aktualizácia a látanie zraniteľných miest, dodala spoločnosť Check Point.

01 - Modified: 2018-01-11 15:42:54 - Feat.: 0 - Title: Na webe Telekomu ťažili kryptomenu. Počítače ľudí boli vyťažené na sto percent
01 - Modified: 2024-04-12 16:34:10 - Feat.: - Title: Izraelské útoky zabili vyše 60 členov jednej rodiny z Gazy 02 - Modified: 2024-04-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Lacný, lacnejší a najlacnejší. Toto trio nových mobilov zaujme šetrných zákazníkov 03 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre 04 - Modified: 2024-03-28 16:06:20 - Feat.: - Title: Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia 05 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:54