Facebook / Steve Jobs Inc
StoryEditor

Džínsy Steve Jobs už vyrábajú, teraz sa chystajú na telefóny. Apple je proti tomu bezmocný

08.01.2018, 09:44
Značku Steve Jobs vlastnia talianski bratia.

Bratské duo z Talianska sa pred rokmi inšpirovalo Jobsovým menom, v roku 2012 totiž založilo odevnú spoločnosť Steve Jobs. Právny atak zo strany Applu na seba nenechal dlho čakať. Teraz je rozhodnuté, Taliani spor vyhrali - meno zosnulého vizionára pre svoje obchodné aktivity používať môžu a Apple s tým nenarobí vôbec nič.

Vizionár, spoluzakladateľ a niekdajší šéf Applu si potrpel na neformálny outfit, kedy čiernemu roláku najčastejšie sekundovali modré rifle, a to aj počas povestných keynote, teda predstavení nových produktov Apple. Toto si všimli aj talianski súrodenci Vincenzo a Giacomo Barbato, ktorí sa s menom Steva Jobsa rozhodli preraziť v odevnom priemysle. Založili rovnomennú spoločnosť a krátko nato bola na svete prvá kolekcia oblečenia.

Meno zabudli patentovať

Bratia Barbatovci totiž zistili, že kalifornský gigant preslávený okrem iného aj rozsiahlym patentovým portfóliom, si nikdy neregistroval meno spoluzakladateľa a svojho niekdajšieho dlhoročného šéfa ako ochrannú známku. Písal sa rok 2012 a súrodenci už mali skúsenosť s navrhovaním a výrobou oblečenia pre iné značky, chceli sa však osamostatniť, založiť vlastnú spoločnosť. Pre tieto účely si tak názov Steve Jobs zaregistrovali v Európe ako ochrannú známku.

Krátko nato Apple podal sťažnosť Úradu Európskej únie pre duševné vlastníctvo. Zdĺhavý spor nakoniec skončil víťazom talianskych podnikateľov, ktorí tak môžu používať aj meno Steve Jobs, aj logo s písmenom J s výrezom, ktoré sa podľa Applu viditeľne inšpirovalo presláveným nahryznutým jablkom.

Súd rozhodol v prospech bratov

Súd námietke Applu nevyhovel s pomerne logickým zdôvodnením, že hoci sa môže zdať, že je písmeno J nahryznuté, písmeno sa na rozdiel od ovocia nahryznúť nedá, čomu nemožno odporovať.

Súdny spor podľa vyjadrenia talianskych podnikateľov skončil už v roku 2014, teraz sa však o prípade začína znovu hovoriť. Vyšlo totiž najavo, že si dvojica názov Steve Jobs zaregistrovala ako ochrannú známku po celom svete.

Využívajú citáty

Steve Jobs Inc. okrem džínsov produkuje aj tričká, kabelky a najrôznejšie doplnky. Niektoré nesú známe citáty samotného Jobsa, napr. "Nestrácajte čas žitím života niekoho iného. Zostaňte hladní. Zostaňte blázniví" alebo "Musíte v niečo veriť: inštinkt, osud, život, karmu, čokoľvek."

Do budúcnosti sa však bratia Barbatovci chcú presadiť aj na poli elektroniky, nie je tak vylúčené, že sa stretneme s androidovým telefónom s logom Steve Jobs. Podnikatelia však ubezpečujú, že budú naďalej rešpektovať meno zakladateľa Applu a nikdy nevyrobia nič, čo by nízkou kvalitou urážalo jeho pamiatku.

Prehry Applu v sporoch o ochrannú známku

Neúspešný spor s talianskými bratmi nie je jedinou prehrou Applu mimo USA v súvislosti s ochrannou známkou. Pripomeňme, že v máji 2016 firma prehrala spor s čínskou spoločnosťou Xintong Tiandi o názov IPHONE, tá týmto názvom označuje kabelky, obaly na smartphony a ďalšiu koženú galantériu.

Neslávne dopadol tiež spor so spoločnosťou Shenzhen Proview Technology ohľadom ochrannej známky iPad. Apple síce za užívanie tohto názvu spoločnosti v roku 2009 zaplatil 55-tisíc dolárov, avšak súčasťou dohody podľa verdiktu súdu nebol súhlas názov používať tiež na území Číny. Spor nakoniec skončil dohodou a Apple firme zaplatil 60 miliónov dolárov, pritom pôvodná požiadavka bola vraj oveľa vyššia.

01 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 02 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 03 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 22:22