StoryEditor

Myslíte si, že váš starší iPhone Apple zámerne spomalil? Máte pravdu

21.12.2017, 15:59
Autor:
idnes.czidnes.cz
Apple oficiálne potvrdil to, čo si mnohí mysleli. Staré iPhony Apple zámerne spolaľuje. Kvôli batérii. 

Diskusiu ohľadom nedávnych informácií o spomaľovaní starších iPhonov, kedy horší výkon súvisí so starnúcimi batériami, ukončil Apple oficiálnym vyjadrením. Telefóny skutočne spomaľuje, hoci v oficiálnom vyjadrení firma hovorí iba o predchádzaní problémom. 

O spomaľovaní starších iPhonov vyšli správy pred niekoľkými dňami. V danej chvíli išlo však iba o diskusiu na serveri Reddit, kde sa používatelia sťažovali na menší takt procesora (menšiu výpočtovú rýchlosť), ktorý je spojený s novou aktualizáciou systému. Ukázalo sa však, že Apple zámerne spomaľuje procesor iba vo chvíli, keď zaznamená opotrebenie batérie.

Firma to potvrdila vo vyjadrení pre server The Verge. „Našim cieľom je zaistenie najlepšieho používateľského zážitku, ktorý spája celkovú plynulosť systému a udržiavanie dlhej životnosti zariadenia. Li-ion batérie majú problémy s funkčnosťou pri nízkych teplotách, majú nižšiu kapacitu a tiež sa s vekom opotrebúvajú, čo vedie k náhodným vypínaním zariadenia, ktoré telefón chráni proti poškodením elektrických súčiastok. Minulý rok sme pridali do iPhonu 6, 6s a SE funkciu, ktorá predchádza náhodným vypnutiam zariadenia vo vyššie spomenutých situáciách. Teraz ju posielame aj do iPhonu 7 s verziou systému 11.2 a v budúcnosti zahrnieme aj ďalšie modely, "vysvetlil Apple.

Spoločnosť tak v podstate nepriamo potvrdzuje, že predchádza náhodnému vypínaniu iPhonov zmenou maximálnej taktovacej rýchlosti procesora s ohľadom na elektrické napätie, ktoré v danej situácii dokáže batéria poskytnúť. 

Tým pádom procesor odoberá menej elektrickej energie a nevypne sa. Hoci tak Apple primárne hovorí o „predchádzaní problémov", je jasné, že ide presne o to, čo používatelia na diskusnom serveri Reddit zistili už pred pár dňami.

Problém každopádne definitívne rieši výmena batérie. To by pri iPhonoch s horším výkon teoreticky malo stačiť na to, aby opäť vykazovali bežný výkonn. Rad diskutérov uvádza, že po výmene batérie sa výkon ich iPhonov zlepšila.

Na celej situácii je však najviac alarmujúce, že spomaľovanie starších iPhonov môže niektorých používateľov donútiť si priamo kúpiť nový model miesto obyčajej výmeny batérie. Zažitou predstavou totiž je, že pomalý telefón značí jeho zastaralosť. Málokto by hľadal dôvod len v staršej batérii.

01 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 02 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple 03 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 04 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 05 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 19:02