Tesne za ním, na piatom mieste, sa tiež nachádza variant s väčším displejom S8 +. Obidva telefóny získali niečo málo vyše 172-tisíc bodov.Lukáš Hron, Mobil
StoryEditor

Nedávajte si mobil do vrecka, prípadne ho nenoste vôbec, odporúčajú americkí lekári

19.12.2017, 23:01
Autor:
omaoma
Kalifornský úrad verejného zdravia pridal do svojich smerníc neobvyklé odporúčanie.

Ľudia by nemali pri sebe nosiť svoj mobilný telefón, píše portál idnes.cz

Smartfón by si mali dať do vzdialenosť "najmenej na diaľku paže", teda nenosiť ho napríklad vo vrecku svojich nohavíc a nemať ho počas spánku vedľa postele. 

Úprava odporúčania vychádza zo žaloby univerzitného profesora Joela Moskowitza, ktorú podal už v roku 2009. V nej upozorňoval práve na to, že úrady zanedbávajú nebezpečenstvo zo žiarenia. 

Verejnosť by podľa neho mala vedieť, čo im hrozí, ak sa vystavujú žiareniu z telefónov. Profesor tento rok vyhral súdny spor. 

"Uvedomujeme si, že veľa ľudí sa obáva zdravotných rizík, ktoré môžu nastať pri používaní smartfónov. Keď spíte, majte telefón od seba v diaľke približne natiahnutej paže. Nenoste telefón vo vrecku, radšej si ho dajte do ruksaku či kabelky alebo ho ideálne so sebou nenoste vôbec," zaznelo vyjadrenie hovorkyne Úradu pre verejné zdravie pre televíznu stanicu CBS, doktorky Smithovej. 

Hovorkyňa ďalej citovala štúdie, ktoré spájali zvýšené riziko používania smartfónov s možnosťou vyššej šance na bolesť hlavy, nádorov, menšieho počtu spermií či všeobecnými prejavmi ako strata sluchu, pamäti alebo horší spánok.

Paradoxne, v odporúčaniach sa uvádza, že nie sú dostupné žiadne definitívne dôkazy o škodlivosti používania mobilných telefónov.

„Naše stanovisko je také, že veda sa neustále vyvíja," dodáva Smithová.

Ďalším dôvodom pre úpravy odporúčaní bol aj fakt, že v štáte Kalifornia používajú ľudia mobil častejšie ako inde. Údajne až 95 percent Američanov ho používa každý deň.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:16