StoryEditor

AKO NA TO. Inšpiratívna cesta v T-Systems Slovakia

17.10.2006, 00:00
Autor:
mbmb

IT špecialistov už v z klinca nezvesíš...

Spoločnosť T-Systems Slovakia v Košiciach je ešte len na začiatku svojho rozvoja. Vznikla koncom januára tohto roku na základe rozhodnutia globálnej materskej firmy T-Systems International. Výber Košíc nebol náhodný. Je to veľké univerzitné mesto. Spolu s Prešovom má 30 000 študentov. Východoslovenský región je z hľadiska sofistikovaných výrob a služieb značne zaostalý, bez infraštruktúry, takže jediný spôsob, ako ho podporiť, je vytvoriť centrá pridanej hodnoty. T-Systems Slovakia je presne to, čo treba.

Raketový štart

T-Systems Slovakia nebol prvý, ale jeden z prvých. V Košiciach sú už pobočky Siemensu a Nessu, pôsobia tam ďalšie kvalitné lokálne firmy. Do nového sídla sa presťahovali s 23 zamestnancami začiatkom apríla. Produktívnu prevádzku pre prvého zákazníka, ktorým bola veľká cestovná kancelária Thomas Cook, začali 1. mája. Ide o administráciu SAP technológie a riešení. Koncom júna mali už podpísaných 100 pracovných kontraktov. Koncom augusta vykazovali sto zamestnancov a počet podpísaných pracovných kontraktov presiahol dvesto. Koncom septembra sa dostali na hranicu 200 pracovníkov a 250 kontraktov. Kompetenčné centrum sa profiluje v oblasti SAP, operačných systémov Windows, Unix (Linux, SUN Solaris, IBM AIX, HP Unix) a zameriava sa na správu vybraných rozsiahlych aplikácií pre Deutsche Telecom A.G., ako aj pre korporátnych klientov DT. Od 1. augusta medzinárodných zákazníkov obsluhujú v režime 7x24, pričom pracovnými jazykmi sú angličtina a nemčina. Zatiaľ však prešli len prvú časť cesty, ktorá je najľahšia. Druhá je oveľa ťažšia, pretože potrebujú vyprofilovať zamestnancov na ešte vyššiu profesionálnu úroveň, nastaviť požiadavky na spoľahlivosť, kvalitu, lojalitu atď. A to všetko treba zvládnuť pri vysokom tempe rastu spoločnosti.

Rekvalifikovali lekára i farára

"Nemáme problémy, pokiaľ ide o potenciál ľudí na trhu práce, máme však problémy so získavaním kvalitných profesionálov pre to, čo robíme, čiže pre vzdialenú správu a administrovanie systémov, sietí, bezpečnosti aplikácií," hovorí Jozef Ondáš, generálny riaditeľ T-Systems Slovakia. "Preto nám špeciálne firmy zmapovali situáciu a vypracovali štúdie, ako by dlho trvalo rekvalifikovať strojára, silnoprúdara, stavbára, matematika, fyzika, chemika, biológa, ekonóma. A čuduj sa svete, napriek tomu, že nadávame na našu školskú sústavu, dokázali sme za tri-štyri mesiace zo začiatočníkov vychovať odborníkov -- špecialistov. Dokonca sme rekvalifikovali aj jedného lekára a jedného gréckokatolíckeho farára. Všetci boli schopní dostať na vrchol prvej z piatich úrovní v IT modeli a za ďalšie dva mesiace na vrch druhej úrovne. Do tretej úrovne ich zatiaľ nepúšťame, lebo musia aspoň pol roka až rok tvrdo pracovať na sebe a učiť sa. Verím však, že všetci zamestnanci, ktorých máme, budú koncom budúceho roku mať úroveň dva a pol až tri."

Pochopenie univerzít

Pochopili, že jedinou schodnou cestou za súčasnej situácie na trhu práce IT odborníkov je rekvalifikácia. Sami si na tu netrúfli. Preto sa spojili s univerzitami. Obe univerzity -- Technická univerzita v Košiciach a prešovská Univerzita Pavla Jozefa Šafárika -- preukázali obdivuhodný prístup. Začali spoločne rozvíjať rôzne aktivity a pritiahli do firmy mnohých vysokoškolských absolventov, ktorí neboli zo smerov príbuzných informačným technológiám. V lete zorganizovali Summer UniversITy, teda akúsi IT akadémiu pre absolventov a študentov univerzít a stredných škôl. Za dva mesiace záujemcovia vo svojom voľnom čase absolvovali rekvalifikačný kurz, ktorý pre nich spoločne pripravila firma a univerzity. Výsledok bol výborný. Osemdesiat až deväťdesiat percent z nich získalo možnosť pracovať v T-Systems alebo v ďalších IT firmách sídliacich v Košiciach ako Siemens či Ness.

Vysvetľovanie a motivácia

S iniciatívami T-Systems pokračuje ďalej. Mnohí študenti po ukončení univerzity odišli na letné brigády do Írska, Veľkej Británie či Nemecka. Teraz sa však vracajú domov a chcú na trvalo zamestnať. To je pre firmu perfektná príležitosť. S univerzitami organizuje večernú jesennú a potom aj zimnú UniversITy. Vo firme sú optimisti a sú presvedčení, že aj budúcoročné počty novoprijatých zamestnancov hravo splnia, hoci sú vysoké. Pomôže im aj to, že začínajú motivovať i študentov zo stredných a základných škôl a ich rodičov. S rektormi, prorektormi, dekanmi, profesormi chodia po východoslovenských stredných školách a prednášajú rodičom a učiteľom, kde je perspektíva ich detí. Ukazujú im trendy rozvoja technológií, ekonómie i spoločnosti, hovoria im, že informačné technológie sú priemyslom, kde sa ešte 50 až 100 rokov oplatí študovať. Začínajú ich počúvať a posielať deti do kurzov. To je cesta, ktorou by sa mohli všetci uberať.

Zamestnanci lektormi na univerzitách

Samozrejme, príprava a rekvalifikácia by neboli možné bez dobrého materiálneho zázemia. T-Systems zriadil dve laboratória na univerzitách. Jedno je pre operačné systémy SUN Solaris a Linux, druhé pre SAP bázu a IBM AIX. Tam majú študenti možnosť "pohrať sa" sa s reálnym operačným systémom. Zamestnanci firmy pritom pôsobia ako lektori. Od budúceho akademického roku chcú pomôcť modifikovať učebné osnovy univerzít tak, aby pripravovali absolventov pre reálne potreby IT priemyslu na východe i pre celé Slovensko. "Druhým veľkým cieľom rekvalifikácie je udržať si ľudí, ich motiváciu a lojalitu. Myslíme si, že v motivačnom faktore je plat až na treťom a štvrtom mieste. Ak sa dobre nadstaví vnútrofiremná kultúra, hlavné smerovanie v technologickej úrovni, profesionalite a inováciách, tak ľudia zostanú," dodáva Jozef Ondáš.


"Napriek tomu, že nadávame na našu školskú sústavu, dokázali sme za tri-štyri mesiace zo začiatočníkov vychovať odborníkov -- špecialistov. Dokonca sme rekvalifikovali aj jedného lekára a jedného gréckokatolíckeho farára. Všetci sa dokázali dostať na vrchol prvej z piatich úrovní v IT modeli a za ďalšie dva mesiace na vrch druhej úrovne."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 22:39