StoryEditor

Test slúchadiel: Zo šiestich noviniek nás najviac nadchli tie najlacnejšie

20.10.2021, 00:00
Produkty sme zoradili podľa ceny a začíname najdrahšími.

Na trh počas leta a začiatkom jesene dorazilo mnoho nových modelov "true wireless" slúchadiel s aktívnym odhlučnením okolitých zvukov. Ide o najobľúbenejšiu kategóriu slúchadiel a to z jedného prostého dôvodu: od slúchadiel nevedú žiadne káble, takže neprekážajú ani pri odnímaní či nasadzovaní respirátora, uvádza portál iDnes.cz.

Okrem toho a vďaka ANC si hudbu alebo podcast môžete v normálnej hlasitosti pokojne vychutnať aj v hlučnom autobuse. Tie najzaujímavejšie novinky sme vyskúšali v teste. Kritériom výberu bola "novosť" modelu.

Väčšina z nich bola predstavená v auguste a septembri, najstarší je model Sony, predstavený na konci mája a naopak - na poslednú chvíľu to stihla aj novinka Technics, predstavená na konci septembra.

Z hľadiska ceny sa tak v teste zišli dosť neporovnateľné produkty, veď tých najlacnejších by ste si za cenu najdrahších mohli kúpiť skoro päť. A to Sony WF-1000 XM4, Technics EAH-AZ60, Samsung Galaxy Buds 2, Sennheiser CX Plus True Wireless, Huawei Freebuds 4, Xiaomi Redmi Buds 3 Pro.

V unikátnom porovnaní neporovnateľného nás veľmi prekvapil najlacnejší exemplár v teste, ktorý nielen že hrá lepšie ako akákoľvek cenová konkurencia, ktorú sme v redakcii zatiaľ vyskúšali, ale na naše prekvapenie dokázal kvalitou zvuku pokoriť aj podstatne drahších súperov. Poslucháč síce musí urobiť ústupky inde, ale pokiaľ ide o pomer cena/zvuk, je to jednoznačné.

Ako sme testovali

U slúchadiel, rovnako ako u reprosústav platí, že pred zvukovým testom je potrebné nechať ich poriadne rozohrať - zabehnutý reproduktor totiž pracuje lepšie ako ešte "stuhnutý" z továrne.

Pri niektorých produktoch tento proces trvá dlhšie, my sme ich nechali hrať zhruba štyridsať hodín, čo je rezerva pre všetky prípady. Počas rozohrávania sme zmerali výdrž ich akumulátorov a pomocou opakovaného testu sme zistili, ako dlho vydržia hrať plne nabité slúchadlá po vybratí z puzdra aj koľkokrát ich úplne vybité v puzdre opäť nabijete.

Slúchadlá sme pripájali k smartfónom Samsung Galaxy S9 + a Galaxy S20 +, hudba hrala zo streamovacej aplikácie Tidal s predplatným HiFi, teda v štúdiovej hi-res kvalite. Služba navyše ponúka mnohé albumy aj v priestorových formátoch 360 Reality Audio (na čo sú pripravené slúchadlá Sony), prípadne Dolby Atmos.

Funkciu aktívneho potlačenia hluku (ANC) sme hodnotili v bežnej prevádzke, aj v umelo reprodukovanej hlukovej clone. Tentokrát sme produkty zoradili podľa ceny a začíname najdrahšími.

290 eur Sony WF-1000XM4

"Tisícky" už od svojej prvej generácie nastavili referenčnú latku true wireless slúchadiel, ako z hľadiska účinnosti aktívneho potlačenia okolitého hluku, tak aj z hľadiska zvukovej kvality reprodukcie.

Václav Nývlt, Technet.cz

​Niet divu, na ich vývoji a zvukovom ladení sa podieľal majster v odbore, milovník hudby a špičkového zvuku Eric Kingdon. Slúchadlá sa do uchu založia jednoducho a držia pohodlne a pevne.

Puzdro je príjemne oblé a dá sa dobíjať z bezdrôtovej nabíjačky alebo pomocou USB-C konektora. Aplikácia Headphones je na môj vkus snáď až príliš nabitá funkciami a budete potrebovať nejaký čas, aby ste s nimi zoznámili.

Slúchadlá totiž - ak im to povolíte - analyzujú vaše správanie a rozlišujú, či počúvate v pokoji na mieste, idete pešo, bežíte alebo idete v dopravnom prostriedku a podľa týchto dát vedia v rámci funkcie "adaptive sound control" automaticky meniť nastavenie funkcie potlačenia okolitého hluku.

Teda či ho majú tlmiť, či a nakoľko majú prepúšťať a zvýrazňovať okolitý hluk, či majú filtrovať všetko - alebo všetko okrem hlasu. A takisto rozhodnú medzi prepínaním ekvalizačných profilov alebo aktivovaním funkcie stlmenia. Tá funguje tak, že akonáhle prehovoríte, preruší sa hudba a aktivuje sa odposluch zvukov z okolia.

...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-08-11 14:34:01 - Feat.: 0 - Title: Samsung sa práve odlíšil novinkami od konkurencie. Budúcnosť vidí inak 02 - Modified: 2021-10-12 21:22:51 - Feat.: 0 - Title: Horúca novinka v hernom svete: Valheim je nový Minecraft, ponúka neuveriteľné možnosti
01 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 02 - Modified: 2024-03-19 14:09:09 - Feat.: - Title: Kvartálne tržby Xiaomi vzrástli o viac než desatinu, zisk prekonal očakávania 03 - Modified: 2024-03-10 07:00:00 - Feat.: - Title: Starosta navrhol zákaz mobilov na verejnosti. Obec si to odhlasovala 04 - Modified: 2024-03-03 23:00:00 - Feat.: - Title: Vystupujú z tieňa Samsungu a Applu? Slovenský trh so smart telefónmi v tichosti dobývajú nenápadní Američania 05 - Modified: 2024-02-23 07:00:00 - Feat.: - Title: Spokojnosť s iPhonami klesá, ukázal prieskum. Rebríčku spokojnosti po novom vládne iná značka
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 05:40