Reuters
StoryEditor

Štart Muskovej rakety znova odložili. Má sa na mesiac pripojiť vesmírnej stanici

12.12.2017, 16:03
Autor:
ČTKČTK

Americká spoločnosť SpaceX miliardára Elona Muska dnes prinajmenšom o deň odložila štart rakety Falcon k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Dôvodom sú podľa agentúry AP potrebné dodatočné kontroly palubných systémov.

Dnešný štart rakety, ktorá má k ISS dopraviť zásoby potravín a zariadení, je predbežne posunutý na stredu 17:24 SEČ.

Štart bol odložený už tretíkrát, naposledy sa tak stalo 8. decembra, predtým 4. decembra. Vždy malo ísť o starostlivé preverenie systémov, žiadne vážnejšie závady údajne na rakete nie sú. Loď by mala zostať zakotvená pri ISS približne mesiac.

Nosná raketa Falcon 9 s nákladnou loďou Dragon odštartuje zo základne na floridskom myse Canaveral. Pôjde o prvý štart na tomto mieste od minuloročnej havárie, pri ktorej raketa Falcon explodovala.

Plánovaný štart bude zároveň prvým využitím "recyklovaného" prvého stupňa rakety, ktorá sa už k ISS vydala tento rok v júni.

Na palube modulu Dragon je podľa amerických médií kapsula so semenami sladovníckeho jačmeňa v držbe pivovaru Budweiser americkej spoločnosti Anheuser. Cieľom výskumu je údajne príprava výroby piva, ktoré by mohli astronauti v budúcnosti popíjať počas dlhého letu na Mars.

Podľa televízie CNN nie je o pozadí experimentu príliš veľa informácií. Televízia nevylučuje, že ide o reklamný ťah, pretože misiu financuje marketingové oddelenie pivovarníckeho koncernu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 13:24