Koláž smartfony
StoryEditor

Veľké porovnanie najdrahších smartfónov. Ako dopadli top modely iPhone, Samsung a Google?

12.12.2017, 12:28
Autor:
lezolezo
Predajcovia smartfónov zažívajú najlepšie obdobie v roku.

Mnohí z vás si chcú určite pod vianočný stromček zaobstarať kvalitný inteligentný telefón. Ak ste sa rozhodli, že siahnete po najdrahších, najluxusnejších modeloch, máme pre vás veľké porovnanie. 

Reportéri z magazínu TIME testovali tri exkluzívne modely: iPhone X (predajná cena: 256 GB, 1399 eur), Samsung Galaxy S8 (predajná cena 699 eur) a Google Pixel 2 XL (predajná cena: model 128 GB, 1169 eur). 

Vaše rozhodovanie určite uľahčí jednoznačná preferencia operačného systému. Záleží na tom, či chcete pracovať na iOS alebo Androide. Ale pre tých, ktorí sa snažia rozhodovať a vybrať si najlepší telefón, reportéri porovnali aj ďalšie parametre. 

Dizajn

Výkonnejšie procesory, kvalitnejšie fotoaparáty alebo lepšie obrazovky sa už stali samozrejmosťou. V roku 2017 začali výrobcovia smartfónov prehodnocovať aj ich dizajn. Všetky tri spoločnosti vyrobili nové telefóny s obrazovkami, ktoré pokrývajú takmer celú prednú časť prístroja. Ich vzhľad je veľmi inteligentný a ponúka na obrazovke viac priestoru. A čo je najdôležitejšie, nový dizajn iPhone X, Galaxy S8 aj Google Pixel XL ponúka väčšiu obrazovku na telefóne, ktorý je približne rovnako veľký ako jeho predchodca. Zjednodušuje to manipuláciu. 

Platí to predovšetkým o iPhone X. Je len o málo väčší ako iPhone 8 ale má priestrannejší displej ako je pri veľkom iPhone 8Plus. Apple, Samsung aj Google vyrobilli telefóny s veľmi malými hranicami okolo displeja. Samsung aj Google umiestnili fotoaparáty do hornej časti obrazovky. IPhone X má výrez v strede. 

Samsung očaril displejom, ktorý sa mierne ohýba po stranách telefónu. Ako jediný z troch porovnávaných telefónov má stále 3,5 milimetrový konektor pre slúchadlá. Na lesklom zadnom paneli však vidno šmuhy po odtlačkoch prstov. Pri Pixel 2XL je to iné. Chrbát telefónu je pokrytý matným materiálom, ktorý zostane vždy čistý. iPhone X je najelegantnejší, má nádherné okraje zo skla a nehrdzavejúcej ocele. 

Obrazovky všetkých troch smartfónov dokážu nádherne zobraziť farbu, text aj ostré detaily. Zariadenie iPhone X má obrazovku OLED s priemerom 5,8 palcov s rozlíšením 2436 x 1125 pixlov. Pixel 2 XL spoločnosti Google je vybavený 6-palcovým OLED displejom s rozlíšením 2880 x 1440. Galaxy S8 je 5,8-palcový OLED displej ponúka rozlíšenie 2960 x 1440.

Redaktorka TIME píše: "Pri prezeraní fotografií na webových stránkach National Geographic som zistila, že Galaxy S8 ponúka najlepšiu kombináciu farieb a detailov."

Pri testovaní však ocenila vyváženie bielej farby, ktoré vďaka technológii True Tone ponúka iPhone. 

Užívateľské rozhranie

Ak uvažujete o prechode na Android či iOS, softvér je oblasťou, kde si všimnete najvýraznejšie zmeny. Oba operačné systémy ponúkajú iný pocit. Každý má isté výhody aj nevýhody. 

Softvér spoločnosti Apple sa stal v priebehu rokov inteligentnejším, dokáže automaticky umlčať upozornenia počas jazdy či automatický preklad jazykov. Treba však upozorniť, že softvér iPhone X sa mierne líši od ostatných zariadení iPhone. Aj skúsení užívatelia iPhone sa budú musieť naučiť nové postupy. 

Samsung v posledných rokoch výrazne zdokonalil svoj softvér. Galaxy S8 umožňuje ľahšiu orientáciu.  Má bočný panel na pridávanie skratiek do obľúbených kontaktov a aplikácií, napríklad nástroj na orezanie snímok a ukladanie GIF z videí, ktoré sledujete.

Jednou z výhod, ktoré ponúka Google je rozhranie, ktoré je čistejšie a jednoduchšie v porovnaní s väčšinou iných zariadení so systémom Android. Kto má rád hudbu, určite ocení nezvyčajnú službu. Ak sa v blízkosti telefónu prehráva skladba, telefón zobrazí názov titulu a interpreta. A to aj vtedy, keď je obrazovka vypnutá. 

"Z troch porovnávaných telefónov preferujem rozhranie Google, pretože spája flexibilitu Androidu s jednoduchosťou iPhone," píše redaktorka. 

Životnosť batérie

Pri všetkých troch telefónoch bola batéria veľmi podobná. "Pri bežnom používaní som mala stále dostatok energie. A to som cez telefón posielala emaily, fungovala na sociálnych sieťach a stremovacích médiách. Telefóny vykazovali veľmi podobné parametre."

Po viac ako šiestich hodinách používania, ktoré zahŕňalo takmer dve hodiny streamingu videa cez Wi-Fi, občasnú kontrolu emailov, sociálne siete a prehliadanie webových stránok, boli výsledky takéto: Galaxy S8 a iPhone X boli na úrovni 65%, Google Pixel 2 XL mal k dispozícii  75% svojej batérie.

Fotoaparát

Naše testované smartfóny majú jednoznačne najlepšie fotoaparáty na trhu. V posledných rokoch ich kvalita išla rapídne dopredu. Je pravda, že fotografi, novinári aj filmári nakrúcajú a fotia na iPhonoch. Tohtoročné vlajkové lode všetkých testovaných firiem ponúkajú vynikajúcu kvalitu. 

"Podľa mojich skúseností boli fotoaparáty na zariadeniach iPhone X a Google Pixel 2 XL približne rovnako dobré. Pri niektorých záberoch iPhone X boli lepšie farby a detaily. Najmä pri selfies a vonkajších scenériách.

Google Pixel však fungoval o niečo lepšie pri slabšom osvetlení, bez zapnutia blesku. Fotografie z Galaxy S8 boli takme rovnaké ako sa urobili na iPhone X a Pixel. V niektorých momentoch však boli horšie. Keď sme fotili pri vonkajšom slnečnom svetle, fotky od Samsungu boli mierne vyblednuté. Ľudská pokožka vyzerala občas príliš hladko, až umelo, chýbali detaily."

Všetky tri telefóny tiež ponúkajú svoju vlastnú verziu "režimu portrétu", čo mierne rozostrilo pozadie, aby sa objekt v popredí stal výraznejším. Spoločnosť Apple a Google ponúkajú režim fotoaparátu, ktorý vám umožní zobraziť tento efekt naživo pri nastavovaní záberu, zatiaľ čo Samsung dodáva účinok až potom.

Zhrnutie: Fotografia iPhone X mala najlepšiu kombináciu ostrosti a detailov, pričom Pixel 2 XL sa umiestnil na druhom mieste. Fotografia Galaxy S8 nebola taká podrobná a bola viac rozmazaná.

Ak sa stále rozhodujete, ktorý telefón si kúpiť, tu je stručná rekapitulácia testu, ktorý urobila redakcia magazínu TIME: 

Apple iPhone X

Vyniká svojim elegantným dizajnom, vynikajúcou kvalitou obrazovky a tým, ako aplikácie začínajú používať funkciu rozpoznávania tváre. iPhone X je rozhodne najlepším zo všetkých iPhonov. Fanúšikovia si môžu vychutnať výhody väčšej obrazovky bez toho, aby priniesli telefón, ktorý je oveľa väčší ako to, na čo sú zvyknutí. Naväčšou konkurenčnou nevýhodou je jeho vysoká cena. 

Google Pixel 2 XL

Má dlhú životnosť batérie, mimoriadnu kameru a čisté rozhranie. Fotoaparát funguje aj pri slabšom osvetlení. Životnosť batérie je o niečo dlhšia ako pri ostatných dvoch telefónoch. Obrazovka je väčšia ako pri iPhone X, hoci Pixel 2 XL je lacnejší. Nevýhodou je modrý nádych obrazovky. 

Samsung Galaxy S8

Oblá obrazovka je úžasná.   Galaxy S8 obsahuje aj konektor pre slúchadlá, ktorý je pri dnešných supertelefónoch vzácnosťou. Životnosť batérie je porovnateľná s ostatnými modelmi. Je lacnejší ako iPhone aj Google. Má však pomerne komplikované užívateľské rozhranie a jeho fotoaparát je horší ako fotoaparát iPhone X alebo Google Pixel 2 XL.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:17