StoryEditor

YouTube obmedzuje prístup k detským videám. Propagujú násilie a zobrazujú mučenie

20.11.2017, 23:01
Autor:
mhmh
Portál YouTube oznámil, že chystá opatrenia na obmedzenie obsahu, ktorý nie je považovaný za nezákonný, ale nehodí sa pre deti.

Reaguje tak na obvinenia, že propaguje násilie cez "odporúčaný obsah", pomocou ktorého používateľom zobrazuje najpopulárnejšie videá. S plánom nových opatrení prišiel server minulý týždeň, píšu Lidovky.

Spočívajú napríklad vo vekovom obmedzení prístupu k videám obsahujúcim "nevhodné použitie postáv z rodinných relácií". Príkladom takéhoto videa je napríklad neoficiálny skeč s "mučením" Prasiatka Peppa u zubára.

Už v minulosti spoločnosť zabránila tomu, aby mohli autori podobného obsahu profitovať z reklamy a dúfala, že tak zníži motiváciu k tvorbe. "Počas tohto roka sme upravili pravidlá tak, aby videá s nevhodným použitím postáv z rodinných relácií nemohli zarábať peniaze," uviedla Juniper Downsová, ktorá riadi politiku YouTube, pre britský Guardian.

"Teraz vykonávame zmeny, ktoré povedú k vekovému obmedzeniu tohto obsahu v klasickej aplikácii YouTube. Pre YouTube Kids je tento obsah automaticky neprístupný. Spoločnosť je vďačná všetkým rodičom, ktorí nám pomáhajú tieto problémy vyriešiť."

Obmedzenie sa zavádza až po nahlásení obsahu

Na videá s vekovým obmedzením sa nemôžu pozrieť používatelia, ktorí nie sú zaregistrovaní alebo ktorí uviedli, že sú mladší ako osemnásť rokov. Nezobrazujú sa ani v aplikácii YouTube Kids cielených na rodičov, ktorí nechcú nechať svoje deti mladšie ako trinásť rokov, aby si prezerali videá bez dohľadu.

YouTube

​Problém spočíva v tom, že na zavedenie vekovej hranice pre zhliadnutie videa nedochádza automaticky, ale až potom, čo ho niekto z bežných užívateľov nahlási ako nevhodné.

Podľa spoločnosti YouTube video následne skontroluje jeden z tisícov editorov, ktorí pracujú po celom svete. YouTube Kids ponúka užívateľom len balíček prísne vybraných videí.

Výber však neprebieha ručne, ale automaticky, za pomoci nastavených algoritmov. Ak sa cez tento systém dostane do detskej aplikácie nevhodný obsah, môže byť odstránený špeciálnym tímom editorov YouTube Kids. Spoločnosť uvádza, že takýto osud stretol za posledný mesiac len 0,005 percenta videí.

Kde je hranica?

Stále zostáva otázka, čo je vlastne "nevhodné". YouTube tvrdí, že by mala byť vekovo obmedzená možnosť zhliadnutia všetkých videí, ktoré obsahujú "dospelé témy", aj kreslené násilné scény.

YouTube

​Spoločnosť ale nevysvetlila, kde vlastne chce stanoviť hranicu týchto obmedzení a neposkytla ani žiadne príklady videí, ktoré sa skôr dali voľne zhliadnuť a teraz by mala byť obmedzené.

V pondelok publikoval spisovateľ James Bridle rozsiahly článok o obrovskej a nekvalitnej produkcii YouTube videí určených deťom, ktorá sa riadi algoritmami. "Niekto, niečo či akási kombinácia ľudí a vecí využíva YouTube, aby systematicky desil, traumatizoval a týral deti. Prinútilo ma to k tomu, aby som prehodnotil svoju vlastnú vieru v internet," napísal Bridle.

Pre algoritmy aj pre skutočných ľudí je ale ťažké definovať, čo presne robí video s názvom "Buried ALIVE Outdoor Playground Finger Family Song Nursery Rhymes Animation Education Learning Video" o toľko desivejším než seriál Tom a Jerry.

01 - Modified: 2018-11-08 08:56:23 - Feat.: 0 - Title: Na sociálnych sieťach robíme tieto fatálne chyby. Stoja nás súkromie, peniaze a dobrú povesť
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-14 15:00:00 - Feat.: - Title: KVÍZ: Uhádnete všetky mená postáv zo známych animovaných filmov? Otestujte sa 04 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 05 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:46