Medzi prvky správania človeka závislého na internete patrí: • prehnaná zaujatosť internetovými aktivitami (neustále premýšľa o tom, kedy bude môcť zase "ísť na internet" bez konkrétneho dôvodu) • vnímaná potreba byť na internete • neschopnosť prežívať šťastie bez možnosti pripojiť sa k internetu • neschopnosť odrieknuť si internet • náladovosť, podráždenosť či depresie v prípade, že nie je možné pripojiť sa k internetu • neschopnosť dodržať svoj vlastný plán, neschopnosť odpojiť sa • kvôli aktivitám na internete je schopný riskovať priateľstvo, zamestnanie či partnerský vzťah • klame o aktivitách na internete svojim blízkym, terapeutovi alebo ostatných • používa internet ako únik z problémov alebo k ovplyvneniu náladyPixabay
StoryEditor

Na sociálnych sieťach robíme tieto fatálne chyby. Stoja nás súkromie, peniaze a dobrú povesť

08.11.2018, 08:00
Prvou chybou je to, že si myslíte, že vám nič nehrozí.

Sociálne siete si za posledných desať rokov získali pevné miesto v našich životoch. Deti aj dospelí zdieľajú svoje postrehy, fotky, záujmy a názory. Pozreli sme sa na najčastejšie problémy, na ktoré môžete na sociálnych sieťach naraziť, píše iDnes.

Väčšine z nich sa dá predchádzať, ako uvádzame v galérii, stačí vedieť, ako na to:

"Babi, môžeš mi, prosím, poslať peniaze? Som v cudzine a ukradli mi peňaženku a telefón." Nebojte sa, nejde o príbeh turistu v ťažkostiach.

Podvodníci cielia na všetky kategórie

Hoci sa babičke správa objavila s fotkou jej vnuka, na druhej strane facebookovej komunikácie sedel podvodník, ktorý sa takto snažil vylákať súkromné údaje a dostať sa ideálne k platobnej karte alebo heslu.

Podobnými podvodmi sú ohrození starí aj mladí používatelia sociálnych sietí. Vyplýva to z rýchlosti, s akou do našich životov tento spoločensko-komunikačný fenomén vtrhol.

Je logické, že naše zvyklosti sú pozadu za ekonomickými možnosťami sietí ako Facebook, Instagram, Twitter a pod. Aj keď si myslíte, že vám nič nehrozí a viete sa na internete správať, odporúčame prejsť si náš prehľad nástrah, s ktorými sa na sociálnych sieťach môžete stretnúť.

Keďže sú sociálne siete relatívne mladý a stále sa rozvíjajúci fenomén, je jasné, že výskum závislosti je ešte len na začiatku. Facebook napríklad sám skúma, ako svojich užívateľov ovplyvňuje.

Prvou chybou je to, že si myslíte, že vám nič nehrozí

V roku 2012 napríklad zistil, že dokáže spoľahlivo ovplyvniť náladu používateľov tým, aké správy im bude častejšie ukazovať. Podobné aktivity samozrejme naďalej zvyšujú obavy kritikov sociálnych sietí z ich vplyvu a moci, a to nielen v oblasti psychiky, ale tiež napríklad politiky.

Sociálne siete môžu ľahko akcentovať naše kognitívne omyly a zvyšovať tak polarizáciu v diskusiách. "Pomocou nových technológií najradšej komunikujeme tak, aby sme si upevnili názory, ktoré už máme. Bavíme sa s ľuďmi, ktorí s nami súhlasia, nie s tými, ktorí s nami argumentujú alebo nás vyzývajú k zmene," povedal nám Zygmunt Bauman, poľsky sociológ, ktorý sa preslávil svojím štúdiom postmoderného sveta.

"To rozhodne pomáha nášmu sebavedomiu. Je to príjemný luxus, to uznávam. Vedieť, že nebudete konfrontovaní s ničím, čo by menilo váš pohľad na svet, je nesmierne pokojné, zvlášť v takto zložitom svete. Výsledkom ale je, že strácame kritické schopnosti. Strácame schopnosť poznávať, vyjednávať, argumentovať, prijímať zmenu. Informačné technológie povzbudzujú ľudí k tomu, aby z reálneho sveta utekali do pohodlného sveta, ktorý si sami formujú podľa obrazu svojho."

Sociálne siete sú komplexným prostredím, ktorý sa bude v nasledujúcich rokoch určite rozvíjať. Najväčší z nich - Facebook - má už skoro dve miliardy aktívnych užívateľov.

Oplatí sa preto, aby sme tomuto fenoménu venovali kritickú pozornosť, a to tak na úrovni spoločenskej, ako aj na úrovni osobnej. Cez všetky svoje neustále sa rozvíjajúce funkcia ide stále len o technológiu a je na každom užívateľovi, akým spôsobom sa ju rozhodne využívať.

01 - Modified: 2018-10-25 09:15:51 - Feat.: 0 - Title: Čo Applu chýbalo, priniesli Číňania. Tri veci, v ktorých Huawei ohúril 02 - Modified: 2018-11-06 07:26:12 - Feat.: 0 - Title: Hrajú počítačové hry a ešte na tom zarábajú. Spoznajte miliardový biznis e-športu
01 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 02 - Modified: 2024-04-26 12:53:58 - Feat.: - Title: Od Amazonu po Netflix. Veľký test desiatich streamovacích služieb odhalil veľké rozdiely 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 05 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 06:32