Mirius
StoryEditor

Beatles ani Fínsko neexistovali a Zem je plochá. Internet je plný konšpiračných teórií

03.11.2017, 08:46
Autor:
ČTKČTK
Ľudia na sociálnych sieťach živia rôzne konšpiračné teórie. Či im veria, je otázne

Spolu s rozruchom okolo zverejnenia tajných dokumentov o atentáte na amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho sa do centra pozornosti znova dostali rôzne konšpiračné teórie o tejto vražde. Internet pritom konšpiračné teórie priam miluje, niektoré zrejme viac ako iné - napríklad tú, že Beatles v skutočnosti neexistovali, podobne ako napríklad Fínsko. Píše o tom britský denník The Guardian.

Nebývalú renesanciu, možno dokonca najväčšiu od čias renesancie, zažíva na webe teória, že Zem je plochá. Nie je ale úplne jasné, či vo svete skutočne existuje generácia ľudí, ktorá verí tomu, že je zemeguľa plochá, alebo či ide o internetový vtip. V čase, keď sondy posielajú fotografie Zeme, je pritom veľmi ťažké túto teóriu udržiavať pri živote.

Beatles neexistovali

Mimoriadne podrobný web zase tvrdí, že Beatles v podobe, v akej ich poznali milióny ľudí, nikdy neexistovali, hoci ich všetci videli a počuli. Podľa zástancov tejto teórie bola legendárna britská skupina natoľko plodná a všadeprítomná, že každý zo štyroch "chrobákov" musel mať dvojníka.

Ako kľúčový dôkaz je napríklad predkladaný s rokmi sa meniaci tvar obočia Paula McCartneyho. Medzi fotografiami z rôznych časových období nie je žiadna zhoda, tvrdia tvorcovia webu.

Ani Fínsko neexistuje

Na sociálnej sieti Facebook potom vznikla a šírila sa teória, že Fínsko neexistuje. To, čo je na mape zaznačené ako táto severská krajina, je vraj kus Baltského mora, ktorý Japonsko a Rusko spoločne využívajú pre rybolov.

Každému pritom tvrdia, že sa tam nachádza krajina, aby udržali ďalšie rybárske lode v dostatočnej vzdialenosti. Tí, čo si myslia, že žijú vo Fínsku, boli oklamaní a zotrvávajú v skutočnosti vo východnom Švédsku.

Mars neskúmame

Väčšina ľudí pozná tvrdenie, že Apollo 11 nikdy nepristálo na Mesiaci a že videozáznam z tejto udalosti je podvrh. Dodnes ale niektorí veria tomu, že americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) falšuje zábery svojich robotických vozidiel pre prieskum Marsu a tieto videá natáča v Kanade.

A tí, ktorí prijmú fakt, že vozidlá naozaj existujú, zasa veria napríklad tomu, že zaznamenali tieň človeka, ktorý stroj opravuje, ale NASA sa to snažila poprieť. Na Marse človek ešte nikdy nebol.

Avril Lavigne má dvojníčku

Niektorí prispievatelia na sociálnych sieťach sa upli na myšlienku, že za kanadskú speváčku Avril Lavigne, ktorá bojovala so slávou v mladom veku, zaskakuje na verejnosti od roku 2003 dvojníčka menom Melissa.

Niektoré konšpiračné teórie zašli tak ďaleko, že speváčku rovno pochovali - s tým, že jej manažment a nahrávacia spoločnosť nasadili Melissu, aby hviezdu zastupovala na plný úväzok. Tieto teórie podnietil fakt, že Lavigne bola raz vyfotografovaná s nápisom Melissa na ruke.

01 - Modified: 2024-03-02 12:00:00 - Feat.: - Title: Kate Middleton sa stiahla z verejného života: Zomrela, je v kóme, zamknutá v kúpeľni alebo odletela na Mesiac? Pýtajú sa konšpirátori 02 - Modified: 2023-11-27 11:15:13 - Feat.: - Title: Kennedyho stratený mozog, predpoveď smrti. Znejú šialene, ale nejde o konšpiračné teórie: Fakty, ktorým sa len ťažko verí 03 - Modified: 2023-11-21 12:00:00 - Feat.: - Title: Z taxikára vodca bizarného spolku. Neuznávajú rozdelenie Československa, sú proti demokracii a tlačia si vlastné doklady 04 - Modified: 2023-10-19 11:48:23 - Feat.: - Title: Youtuber odhalil šokujúcu praktiku. Obchodný reťazec predáva použitú kozmetiku, ktorú im zákazníci vrátia 05 - Modified: 2023-08-13 14:02:41 - Feat.: - Title: GALÉRIA Najšialenejšie klebety, ktoré kolovali o známych osobnostiach. Niektoré sú naozaj bizarné
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:16