Reuters
StoryEditor

Musk hrá o 50 miliónov. Svojej energetickej verzii však verí

03.10.2017, 00:01
Vizionár a technologický mág Elon Musk prichádza s plánmi na vybudovanie najväčšej lítiovo-iónovej batérie.

Keď koncom minulého týždňa záväzok z prvej polovice tohto roku potvrdil podpisom, zázemie pre najväčšiu lítiovo-iónovú batériu na svete bolo takmer z polovice hotové. Elon Musk má teraz necelých sto dní na to, aby energetické úložisko dokončil a napojil ho na sto veterných turbín. Tie dodá francúzska spoločnosť Neoen a spoločne s megabatériou od firmy Tesla tak zaistí elektrinu pre viac ako 30-tisíc juhoaustrálskych domácností. Keď to Musk nestihne, jeho firma dodá batériu zadarmo. Tamojšia vláda s výzvou súhlasí a o pravdepodobnom dodržaní termínu hovoria aj Muskovi najväčší kritici.

Iba začiatok
Vyzerá to tak, že si Američan jeden zo svojich sľubov tentoraz dobre poistil a veľkoleposťou nešetril ani cez víkend, keď projekt v Jamestowne predstavoval.
„Za dva mesiace nepostavíte ani kuchyňu,“ nechal sa počuť. „Väčšina našej energie stále pochádza z fosílnych zdrojov. Toto je len začiatok, ale myslím, že poslúži ako dobrý príklad celému svetu,“ dodal podľa agentúry Bloomberg pred zástupcami súkromného sektora a verejnosťou.

Muskova lítiovo-iónová megabatéria je súčasťou vládneho energetického plánu za 550 miliónov dolárov, ako stabilizovať dodávky elektriny v krajine. Tá zápasí s ich výpadkami v dôsledku prechodu od uhoľných elektrární k veterným zdrojom, ktorých produkcia je menej stabilná. Vládne stratégiu počítajú aj s ďalšími opatreniami, ako je výstavba záložných generátorov pri meste Adelaide alebo solárno-tepelnej elektrárne v prímorskom mesta Port Augusta.

Batéria bude mať podľa spoločnosti Tesla skladovaciu kapacitu 100 MWh a dodá ju fabrika Gigafactory ležiaca uprostred púšte v Nevade. Svojou kapacitou prekoná doterajšieho rekordmana, ktorým je 80 MWh batéria v kalifornskom Mira Loma, ktorú tiež vyrobila Tesla.

Koniec s výpadkami – raz a navždy
Musk si od svojho batériového systému veľa sľubuje. Má totiž vyriešiť jeden z najpálčivejších problémov pri väčšej závislosti od obnoviteľných zdrojov – ich menšiu stabilitu. Muskom vedená Tesla vlani kúpila výrobcu solárnych panelov SolarCity. Spoločnosť vníma kombináciu týchto dvoch zelených technológií ako kľúč k prechodu z fosílnych palív na zelené zdroje a plánuje masívnu expanziu na trh. „Zem je sama osebe satelitom Slnka. Ak môžu na solárnu energiu uloženú v batérii fungovať malé satelity, môžu aj tie veľké,“ povedal štyridsaťšesťročný Elon Musk.

Nie je to pritom jediný futuristický zámer, ktorý koncom týždňa v Austrálii oznámil. Jeho súkromná spoločnosť SpaceX chce k Marsu vyslať svoju prvú vesmírnu loď s nákladom o päť rokov a už o ďalšie dva roky aj raketu s ľudskou posádkou. Vizionár to povedal na medzinárodnej astronautickej konferencii v Adelaide. Stavba by sa podľa neho mala začať už v prvej polovici budúceho roku. Predbehnúť tak môže aj americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Ten plánuje vyslať k Marsu svoju prvú ľudskú výpravu až o zhruba desať rokov neskôr, niekedy v tridsiatych rokoch.

01 - Modified: 2022-01-05 15:39:22 - Feat.: - Title: Veľké automobilky zvažujú, ako zastaviť Muska a jeho Teslu. Na cestu elektromobility sa musia vydať všetky 02 - Modified: 2021-11-10 21:32:23 - Feat.: - Title: Bola Muskova anketa krytím? Predaj akcií Tesly je aj výhodný 03 - Modified: 2021-10-21 19:59:54 - Feat.: - Title: Muskova Tesla ide proti prúdu. Prekonáva rekordy a zarába na emisiách 04 - Modified: 2021-05-20 22:10:32 - Feat.: - Title: Peking a Musk ubrali kryptosvetu miliardy 05 - Modified: 2020-07-14 19:08:30 - Feat.: - Title: Tesla pri propagácii svojich áut nesmie používať zavádzajúce výrazy, rozhodol súd
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 18:44