NoviceArea
StoryEditor

Facebook mal jeden z najväčších výpadkov v histórii. Nefungovali ani ďalšie aplikácie

04.10.2021, 18:09
Autor:
ČTKČTKklkl
Sociálne siete aj komunikačné nástroje patriace spoločnosti Facebook mali problémy.

Obľúbené sociálne siete a komunikačné nástroje zažili v pondelok celosvetový výpadok. 

Problémy začali okolo šiestej večer nášho času a trvali až do polnoci.

Nejdú viaceré produkty patriace pod spoločnosť Facebook. Nejde Instagram, WhastApp, Messenger a mnohým ani samotný Facebook. Problémy potvrdila aj spoločnosť.

Server CNBC pripomína, že ide o najhorší výpadok Facebooku od roku 2008, kedy sa problém ťahal celý deň. Vtedy jeho služby však využívalo len 80 miliónov užívateľov.

V druhom štvrťroku mala táto najväčšia sociálna sieť sveta 2,9 miliardy mesačných aktívnych užívateľov. Spoločnosť Facebook uviedla, že si ich problému vedomá a snaží sa o nápravu.

Používatelia sa zväčša zaseknú na tom, že sa im nedá načítať kanál a teda najnovšie príspevky.

Pri komunikačných nástrojoch nejde odosielať ani prijímať správy. Pri messengeri vám rovnako neukáže prihlásených používateľov.

Podľa hlásení Downdetectoru je problém celosvetový. Na výpadok upozorňujú ľudia naprieč Európou, Spojenými štátmi aj Áziou.

Problémy pociťujú aj viacerí používatelia na Slovensku. Čo ich spôsobuje zatiaľ nie je známe.

Chybové hlásenie na facebookovej webovej stránke podľa Reuters naznačuje, že ide o chybu systému DNS (Domain Name System), ktorý zjednodušene povedané slúži na zobrazenie webových stránok - "dovedie" používateľa na požadovanú stránku. Podobný výpadok u cloudovej spoločnosti Akamai Technologies v júli vyradil z prevádzky niekoľko webových stránok.

Bezpečnostní experti, ktorí situáciu sledujú, uviedli, že výpadok mohla pravdepodobne spôsobiť chyba v konfigurácii systému, kvôli ktorej nie sú dostupné odkazy na servery Facebooku. To by mohlo byť dôsledkom internej chyby, aj keď teoreticky by bola možná aj sabotáž zo strany informovanej osoby, napísala agentúra Reuters.

Akcie Facebooku okolo 21:30 SELČ odpisovali 5,5 percenta a smerovali k svojej najhoršej seanse za rok. K ich prepadu prispel širší výpredaj technologických akcií a tiež výpoveď bývalej zamestnankyne firmy Frances Haugenovej. Tá v nedeľu spoločnosť Facebook obvinila, že opakovane uprednostňovala zisk namiesto toho, aby zakročila proti prejavom nenávisti a dezinformáciám.

01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-04-03 19:33:37 - Feat.: - Title: WhatsApp má celosvetový výpadok, správy zostávajú nedoručené 04 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 05 - Modified: 2024-03-19 12:48:55 - Feat.: - Title: Meta ustupuje tlaku. Navrhla zníženie predplatného platených služieb v Európe
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:20