Apple
StoryEditor

Päťmiliardová stavba, ktorá svetu ukáže nový iPhone. Pozrite si splnený sen Steva Jobsa

10.09.2017, 11:49
Autor:
ČTKČTK

Apple v utorok organizuje svoju pravidelnú, pozorne sledovanú mediálnu prezentáciu, na ktoré vždy predstavuje nové výrobky. Tohtoročná by podľa niektorých médií mohla byť najočakávanejšou prezentácií roka.

Apple tento rok oslávil desiate výročie svojho populárneho prístroja iPhone a médiá očakávajú, že v rámci výročia predstaví od základu nový a zrejme aj veľmi drahý nový iPhone 8. 

Celá akcia sa prvýkrát uskutoční v novej centrály Applu, ktorá je posledným projektom bývalého šéfa spoločnosti Steva Jobsa. 

Základné údaje o novej centrále Apple Park americkej technologickej spoločnosti Apple v kalifornskom Cupertino (Apple predstaví 12. septembra v areáli Apple Park nový telefón iPhone):

  • Americká spoločnosť Apple otvorila pre zamestnancov svoju novú centrálu s názvom Apple Park tento rok v apríli, sťahovanie viac než 12-tisíc zamestnancov firmy do nového areálu ale potrvá až do konca roka.
  • Stavba Apple Parku vyšla zhruba na päť miliárd dolárov (vyše 4,1 miliard eur) a je jedným z posledných plánovaných projektov spoluzakladateľa firmy Steva Jobsa.
  • Zalesnený areál s rozlohou takmer 71 hektárov zahŕňa hlavnú budovu v tvare obrieho kruhu s rozlohou viac ako 260-tisíc metrov štvorcových. Apple Park tvoria aj prechádzkové trasy, ktoré merajú spolu viac ako tri kilometre, obrie fitnes centrum či sedem kaviarní, z ktorých tá najväčšia ponúka 3000 miest. Parkovacie miesta pojmú vyše 14-tisíc áut. Apple poskytne zamestnancom tisíc bicyklov, aby sa mohli po rozsiahlej ploche, ktorú tvorí z 80 percent zeleň, premiestňovať.
  • Súčasťou areálu je aj Divadlo Steva Jobsa, ktoré tvoria podzemné sály s kapacitou tisíc miest a jeho strecha je vyrobená z uhlíkových vlákien. Predstavenie nového iPhonu, tretia generácia chytrých hodiniek Apple Watch a televízneho set-top boxu 12. septembra sa stane prvou akciou, ktorú Apple v divadle usporiada.
  • Jobs v roku 2011 vyslovil želanie, aby bol predpokladaný areál tou "najlepšou kancelárskou budovou na svete" a chcel, aby študenti architektúry novú centrálu navštevovali kvôli inšpirácii. Apple tvrdí, že vonkajšie múry budovy sú vyrobené z najväčších panelov zakriveného skla na svete. Generálny riaditeľ Applu Tim Cook upozornil, že Jobs chcel, aby sa komplex Apple Park stal domovom inovácií pre budúce generácie. 
  • Jobs zomrel v októbri 2011 na rakovinu. Skonal zhruba štyri mesiace po tom, čo projekt novej centrály predstavil mestskej rade v Cupertino.
  • Rozsiahly areál vznikol podľa plánov britského architekta Normana Fostera. Projekt s pracovným názvom Apple Campus 2 mal problémy s prekročením rozpočtu a bol dokončený neskôr, než predpokladal plán. Termín otvorenia bol pôvodne stanovený na rok 2015.
  • Plány na rozšírenie svojho sídla majú aj ďalšie obrie firmy sídliace v Kalifornii. Internetový gigant Google plánuje rozšíriť svoj Googleplex v kalifornskom Mountain View. Stavba, využívajúca solárne panely by mala dosiahnuť plochu 75-tisíc metrov štvorcových, jej termín dokončenia ale zatiaľ nie je známy. Internetová spoločnosť Facebook má hlavné sídlo v Menlo Parku a bolo otvorené v roku 2015. V pláne je rozšírenie komplexu o ďalšie stavby.
01 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 02 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 03 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:02