StoryEditor

Náš Jonáš

27.03.2012, 00:00
Kúpil som si knihu, priam bachant. Má vyše 700 strán. Mám rád hrubizné knihy, ktoré sú ťažké v ruke. Police mojich knižníc a moje oči majú z nich síce trochu obavy, ale kniha si sama vypýta, či má byť tenká alebo hrubá.

Táto kniha sa volá Dejiny kráľovstva uhorského od počiatku do časov Žigmundových a napísal ju Jonáš Záborský. Písal ju 20 rokov a vyšla až 136 rokov po dokončení. Ešteže tak! Lebo nielen Záborského diela ostávajú podnes  v rukopisoch v archívoch, ale aj mnohé diela ďalších mnohých slovenských spisovateľov. Takí sme my.

Nad touto knižkou sa zmilovalo vydavateľstvo Slovart a vydalo ju. Čítam si tento uchvacujúci dejepis: „Nemci nespali. Čím potešiteľnejšia sa ukazovala budúcnosť pre Slovákov, tým väčšmi žurili, podozrievali, žalovali, vrešťali, že sa krivda deje Bohu a Kristu, násilstvovali, opeť a opeť zbrane sa lapali, valné výpravy vojenské do Moravy podnikali.“ To je jazyk! Naše decká sa vzrušujú nad pánmi prsteňov, ale tu je mytológia z našich bojísk a krovísk, krv, pot, slzy. A to všetko vyrozprávané dýchavičným, exaltovaným jazykom Jonáša Záborského.

Samozrejme, medzitým naša historiografia nespala, všeličo zo Záborského tvrdení je dnes nepresné, chybné, subjektívne, ale to v tomto prípade nie je ani dôležité. Tento dejepis písal básnik a rečník a viac ako historické fakty podáva jazyk slovenský, ktorý sa zbavil mnohých slov (napríklad krásne žuriť), ale zato sa obohatil skvostami typu „je to o tom, babenka, fúúúha!“ Náš Jonáš teda priplával v bruchu veľryby, ktorú predstavuje táto knižisko, a ja sa iba obávam, že stroskotá na pultoch našich kníhkupectiev nepovšimnutý. Veď kto dá za hrubú, hodnotnú knihu až 24,90 eura!

menuLevel = 2, menuRoute = style/takto-to-vidim-ja, menuAlias = takto-to-vidim-ja, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 22:09