StoryEditor

Čitateľské predsavzatia

02.01.2012, 23:00
Dnes je módou nedávať si nijaké novoročné predsavzatia a veľa osobností sa tým v médiách chváli. To sa nás už zmocnila taká skepsa a nechuť, taká neviera v seba a v silu meniť seba i svoje okolie?

A tak si dávam niekoľko predsavzatí s predsavzatím, že urobím všetko pre to, aby som ich dodržal. A keby sa mi aj napriek môjmu úsiliu nepodarilo niečo vo svojom živote zmeniť, to predsa nie je dôvod na to, aby som sa neusiloval pracovať na sebe. Jedno z mojich predsavzatí je čitateľské. Chcem v tomto roku viacej čítať, čítať však systematicky, takpovediac ako profesionál, ako spisovateľ. Isteže, budem naďalej registrovať novinky, ale vrátim sa najmä ku klasike. Z nich najklasickejšia je zaiste Biblia, ktorú sa chystám prečítať kompletne. Na každý mesiac som si ďalej dal jedného klasika. Tak napríklad v januári chcem prečítať čo najviac diel Honoré de Balzaca. Z Balzaca som náhodne a sporadicky niečo prečítal, ale teraz by to mala byť balzacovská ofenzíva. Vo februári ma čaká Jorge Luis Borges. Jar bude v znamení Cervantesa, presvedčím sa, či je Don Quijote naozaj taká nečitateľná kniha, ako sa o nej hovorí. V zozname mojich klasikov sa nachádzajú aj Cortázar, Flaubert, Dickens, Pynchon či Hesse. A ako zabudnúť na Rusov, Gončarova, Gogoľa či Dostojevského, ktoré by si mal človek prečítať niekoľkokrát za život. Vyvrcholením bude prečítanie na jeden dúšok Hľadania strateného času od Marcela Prousta. Ešte že nám ho Česi kompletne preložili. Teším sa na tento rok. Ak mi bude dopriate, viem, že to nebude stratený čas pri knižkách, ale čas znovu nájdený.

menuLevel = 2, menuRoute = style/takto-to-vidim-ja, menuAlias = takto-to-vidim-ja, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 08:36