StoryEditor

Pouličný diviak

12.07.2011, 00:00
Osudy kníh a literatúry sú pestré. Tak, ako osudy ľudí. Preto nás literatúra tak vzrušuje, lebo odzrkadľuje naše životy.


Už dlhší čas mám príležitosť sledovať život človeka, ktorého mnohí nevidia a prehliadajú. Tí, čo si ho všimnú, ho zaradia medzi „bezďákov“, bezdomovcov alebo prinajlepšom predavačov Nota Bene. Pre mňa – a pre niekoľkých ďalších – je to Peter a je to môj priateľ. Je to inteligentný, vzdelaný, duchovne založený, komunikatívny mladý muž so širokým rozhľadom v literatúre, hudbe, kultúre... Poznám jeho osud a dôvody, ktoré ho priviedli na ulicu. Je to materiál na román. Však ho aj Peter už niekoľko rokov píše. Okrem Nota Bene totiž predáva aj vlastný časopis, ktorý nazval Pouličný diviak. Je to nový druh literatúry – postrehy z ulice, úvahy o živote, zážitky človeka medzi ľuďmi. Pretože Peter je skvelý pozorovateľ a pozoruhodný štylista. Pred časom začal písať svoju knihu. Bez pohodlia spisovateľskej pracovne, bez vlastného počítača, bez zázemia a servisu. Keď sa stretneme, informujeme sa o tom, ako sa komu z nás darí práca. Verím, že Peter svoju knihu dopíše, že sa nájde vydavateľ, a tak bude okrem Diviaka ponúkať aj ju. Jazykového redaktora už má – ponúkol som mu svoje skromné služby. Keby ste ho chceli podporiť a porozprávať sa s ním, ale aj nabrať životnej šťavy a chuti do života, väčšinou ho nájdete od popoludnia do večera v podchode pred Auparkom. Spoznáte ho ľahko: usmieva sa, pozoruje život, rozpráva sa s ľuďmi a v ruke drží aj svoj časopis Pouličný diviak. Je to silná literatúra zašpinená životom, vychodená a vystáta vlastným telom.

menuLevel = 2, menuRoute = style/takto-to-vidim-ja, menuAlias = takto-to-vidim-ja, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:44