StoryEditor

MMF, Svetová banka a NYSE na muške teroristov

Finančné centrum New Yorku, severná časť New Jersey a hlavné Washington by sa mohli v najbližšej budúcnosti stať terčami teroristickej siete Al-Kajdá. Americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť sa preto rozhodlo zvýšiť stupeň protiteroristickej pohotovosti v New Jersey a vo Washingtone "oranžový," teda vysoké riziko (druhý najvyšší).

New York bol už predtým na druhom stupni, no miestna polícia reagovala vyhlásením ešte zvýšenej pohotovosti, vydaním nových bezpečnostných inštrukcií pre viacero významných budov a prijatím zvláštnych opatrení. Minister Ridge citoval ako dôvod "nové a neobvykle špecifické informácie, kde by Al-Kajdá chcela zaútočiť." "No aj keď tu sme pohotovosť zvýšili...zvyšok krajiny zostáva na žltom (treťom) stupni rizika útoku," dodal minister na tlačovej konferencii, ktorú vysielala televízia CNN. Informoval dokonca o niekoľkých potenciálnych terčoch: sídla Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky vo Washingtone, Prudential Building v Newarku (New Jersey), budovy Citicorp a newyorskej burzy NYSE v New Yorku. Minister na tlačovej konferencii informoval, že informácie pochádzali z niekoľkých zdrojov. "Tieto spravodajské informácie sú neobvykle kvalitné, sú alarmujúce čo sa týka ich počtu aj konkrétnosti," zhodnotil minister informácie z posledných 24 až 36 hodín. Americké televízne stanice s odvolaním sa na vlastné zdroje uvádzajú, že teroristi údajne prekročili americké hranice z Mexika a majú spôsobiť v najväčšom americkom meste samovražedné výbuchy.
Islamská militantná skupina napojená na Al-Kajdu medzitým pohrozila Taliansku útokmi, ak do 15 dní nestiahne svoje jednotky z Iraku. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré uverejnili arabské noviny al-Kuds.
"Mobilizujeme svoje bunky v Ríme aj v ďalších talianskych mestách a dávame (talianskemu premiérovi Silviovi) Berlusconimu 15 dní na stiahnutie z Iraku," uvádza sa v texte, pod ktorým je podpis: Brigády Abú Hafsa al-Masrího - organizácia Al-Kajdy.
Piatok a víkend boli pritom v znamení teroristických útokov po celom svete. Najmenej šesť obetí vrátane útočníka si vyžiadal piatkový samovražedný atentát na dezignovaného pakistanského premiéra a úradujúceho ministra financií Šaukata Azíza, ktorý nebol zranený. Pri explóziiách v blízkosti izraelského, amerického veľvyslanectva a generálnej prokuratúry v uzbeckom Taškente medzitým zahynuli traja ľudia. Podľa agentúry AP, ktorá sa odvolávala na nemenovaných expertov, skupina, ktorá spáchala útok, má priame prepojenie na Al-Kajdu. Pred troma kostolmi v centre Bagdadu včera počas večerných bohoslužieb explodovali bomby zrejme umiestnené v autách. Výbuchy si vyžiadali najmenej 15 obetí na životoch a desiatky zranených. Bomba umiestnená v aute vybuchla tiež pred kresťanským kostolom v severoirackom meste Mósul. Pri inom útoku v Mósule zahynuli štyria ľudia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 20:08