Ukrajinský minister pôdohospodárstva Mykola Solsky (vľavo) a atály predstaviteľ Ukrajiny pri OSN Serhij Kyslycja. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinský minister pôdohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami

23.04.2024, 13:15
Autor:
ČTKČTK

Mikola Solskyj by bol prvým známym ministrom za prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorého orgány činné v trestnom konaní označili za podozrivého v korupčnej kauze.

Ukrajinský protikorupčný úrad podozrieva ministra pôdohospodárstva Mykolu Solského v súvislosti s machináciami so štátnymi pozemkami.

Vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach uviedol, že Solskyj stál na čele zločineckej skupiny, ktorá nezákonne získala stovky hektárov pôdy v celkovej hodnote 291 miliónov hrivien. Minister ponúkol úradom maximálnu súčinnosť.

Podľa protikorupčného úradu NABU boli medzi členmi skupiny tiež pracovníci ukrajinského katastra nehnuteľností. Sú podozriví, že zničili dokumenty, na základe ktorých mali dva štátne podniky v Sumskej oblasti na severe Ukrajiny právo trvalo užívať pozemky. Tie boli následne prevedené do vlastníctva vopred určených ľudí pod zámienkou uplatnenia ich práva na voľnú pôdu.

V rokoch 2017 až 2021 sa skupina týmto spôsobom zmocnila pozemkov s celkovou rozlohou bezmála 2500 hektárov, ktoré vtedy mali hodnotu vyše 291 miliónov hrivien. Prevodu ďalších takmer 3300 hektárov sa podľa protikorupčnej agentúry podarilo zabrániť.

"Organizátorovi schémy, súčasnému ministrovi, dvom pracovníkom štátneho katastra nehnuteľností a osobe, ktorá trestnému činu napomohla, bolo doručené oznámenie o podozrení," uviedla NABU.

image

Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek

Meno Solského vyhlásenia priamo nespomína, organizátora skupiny však opisuje ako "bývalého šéfa agrárneho výboru Najvyššej rady". Túto funkciu niekdajší podnikateľ v poľnohospodárstve Solskyj zastával predtým, ako sa v marci 2022 stal ministrom agrárnej politiky a potravinárstva.

Solskyj vo vyhlásení na telegramovom účte svojho ministerstva uviedol, že médiami prezentované obvinenia sa netýkajú obdobia, keď zastával funkcie ministra alebo šéfa agrárneho výboru. Sporným prevodom pozemkov sa podľa neho už skôr začali zaoberať súdy.

"Garantujem maximálnu otvorenosť pre zistenie pravdy, čo ale nie je potrebné - všetky údaje sú prístupné orgánom činným v trestnom konaní a dôkazy a argumenty strán posudzujú súdy," uviedol Solskyj.

Solskyj by bol prvým známym ministrom za prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorého orgány činné v trestnom konaní označili za podozrivého v korupčnej kauze, pripomenul Reuters.

01 - Modified: 2024-05-03 10:03:43 - Feat.: - Title: Ukrajincom sa s obilím darí. Rusi sú na nich prikrátki aj vďaka dvom krajinám z Únie 02 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 03 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 04 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí 05 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 15:43