Priaznivci Ukrajiny protestovali proti ruskej invázii na Ukrajinu počas demonštrácie neďaleko Bieleho domu vo Washingtone. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kapitol schválil po mesiacoch pomoc pre Ukrajinu. Biden sľubuje urýchlený podpis

20.04.2024, 20:00
20.04.2024, 21:44
Autor:
ČTKČTK

Spojené štáty sú najväčším zahraničným vojenským podporovateľom Kyjeva. Pomoc však v posledných mesiacoch viazla pre vnútropolitické spory v Kongrese.

Americká Snemovňa reprezentantov dnes schválila štvoricu návrhov zákonov, ktoré zahŕňajú zahraničnú vojenskú pomoc v celkovej výške 95 miliárd dolárov, a to pre Ukrajinu, Izrael a partnerov USA v juhovýchodnej Ázii, predovšetkým Taiwan.

Ich prijatiu mesiaca bránili vnútropolitické spory v Kongrese. Štvrtý návrh zákona by podľa amerických médií mohol viesť k celoštátnemu zákazu siete TikTok, pri ktorej sa činitelia obávajú čínskej špionáže, rozsiahlym sankciám voči Iránu či využitiu zmrazených ruských aktív na podporu Ukrajiny brániacej sa ruskej invázii.

image

Zelenskyj poďakoval USA za „správnu cestu“. Viac Ukrajincov zomrie, hrozí Kremeľ

Všetky návrhy prešli veľkou nadstraníckou väčšinou a putujú do Senátu. Horná komora Kongresu podľa očakávania schváli a prezident Joe Biden podpíše.

Biden krátko po hlasovaní podľa agentúry Reuters vyzval Senát na rýchle schválenie súboru zákonov, aby ich mohol sám urýchlene podpísať. "Opatrenia vysielajú jasnú správu o sile amerického vedenia po celom svete," cituje AFP amerického prezidenta, ktorý dnešné rokovanie dolnej komory Kongresu označil za "historickú schôdzu".

Pomoc pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan 

Zvlášť ohľadom podpory Ukrajiny boli USA pod veľkým tlakom zahraničných partnerov, keďže Kyjev by podľa nich bez pomoci USA nemusel byť schopný ustáť očakávanú ruskú ofenzívu. Zákon týkajúci sa Ukrajiny počíta s vyčlenením až 60,8 miliardy dolárov na podporu Kyjeva a pokrytie ďalších výdavkov, ktoré s jeho podporou súvisia. Z lavíc kongresmanov Demokratickej strany sa dnes po konci hlasovania ozval jasot, niektorí mávali ukrajinskými vlajočkami.

Sumy vyčlenené pre jednotlivých zahraničných partnerov USA sa nerovnajú priamej vojenskej podpore - značné podiely z trojice balíkov financovania pôjdu na doplnenie amerických vojenských zásob, rozvoj vojenskej infraštruktúry či humanitárnu pomoc. Ukrajina z 60,8 miliardy dolárov dostane v priamej vojenskej podpore asi 23 miliárd.

image

Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru

V prípade Izraela dnešný návrh počíta s podporou vo výške 26 miliárd dolárov  na podporu "jeho úsilia ubrániť sa Iránu a jeho spojencom a na posilnenie vojenských operácií USA v reakcii na nedávne útoky", uvádza sa v zhrnutí návrhu.

V prípade juhovýchodnej Ázie ide o podporu amerických partnerov v regióne, predovšetkým Taiwanu, s cieľom odradiť Čínu od vykonávania vojenskej agresie v regióne.

Taiwan podľa návrhu v priamej vojenskej podpore dostane zhruba dve miliardy dolárov, ďalšie dve miliardy pripadnú na doplnenie amerických zásob a vyše tri miliardy na "rozvoj ponorkovej priemyselnej základne".

Správna strana histórie 

Zástancovia návrhov v niekoľkohodinovej diskusii, ktorá predchádzala hlasovaniu, dnes argumentovali nutnosťou postaviť sa ". na správnu stranu histórie ", zdôrazňovali, že Spojené štáty sa musia postaviť k obrane demokracie proti autoritárstvu, nech je to kdekoľvek na svete, a to aj preto, že izolovať sa a praktizovať politiku appeasementu podľa nich nefunguje.

"Môžeme si vybrať úctu, alebo zúfanie. Problémy našich priateľov by nás čoskoro mohli dobehnúť doma," poznamenal dnes republikán Doug Lamborn. Viacerí jeho kolegovia zdôrazňovali, že USA podľa nich musia podporovať svojich partnerov v Tichomorí, a odradiť tak Čínu od agresívnych vojenských krokov, ktoré by mohli Spojené štáty zatiahnuť do vojny s ňou.

image

Ministri obrany Spojených štátov a Číny viedli prvé rozhovory po roku a pol. Chcú zabrániť eskalácii napätia

Viacerí kongresmanovia z tak Republikánskej, ako aj Demokratickej strany dnes ocenili, že šéf Snemovne reprezentantov Mike Johnson zákony na hlasovanie predložil. Johnson kvôli tomu podľa amerických médií môže riskovať vlastný post, keďže konzervatívne krídlo republikánskej strany hrozí, že začne hlasovanie o nedôvere v predsedu snemovne.

Dotyční republikáni pôvodne prijatie zákonov o zahraničnej podpore podmieňovali sprísnením americkej migračnej politiky.

"Nie sú to perfektné zákonné opatrenia, nie sú to zákony, ktoré by sme napísali, keď by republikáni vládli celému Kongresu aj Bielemu domu. Ale je to najlepší možný produkt, ktorý môžeme za daných okolností presadiť, aby sme dostáli týmto dôležitým záväzkom," uviedol Johnson.

01 - Modified: 2024-04-28 15:49:21 - Feat.: - Title: Rozvoj Tesly je "úspešným príkladom" čínsko-americkej spolupráce, tvrdí Li Čchiang 02 - Modified: 2024-04-28 15:34:30 - Feat.: - Title: Izrael uistil, že si pred operáciou v Rafahu vypočuje obavy USA, tvrdí Kirby 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 05 - Modified: 2024-04-28 12:40:39 - Feat.: - Title: Izrael a USA sa snažia zabrániť vydaniu zatykača na Netanjahua. Hrozí horšie medzinárodné postavenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 17:52