Americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden: Ja sa pred Putinom neskloním. Bez pomoci USA je ohrozená celá Európa, tvrdí

08.03.2024, 07:53
Autor:
TASRTASRpebpeb

Americký prezident Joe Biden v prejave o stave Únie vyzval Kongres na ďalšiu pomoc Ukrajine.

Americký prezident Joe Biden vyzval v piatok na úvod svojho prejavu o stave Únie Kongres USA na podporu pomoci Ukrajine v záujme "zastaviť" ruského prezidenta Vladimira Putina. Exprezidenta USA Donalda Trumpa zároveň obvinil, že sa pred Putinom "sklonil".

"Ja sa klaňať nebudem," odkázal Biden. Informovali o tom agentúry AFP a denník The Guardian.

"Môj predchodca, bývalý republikánsky prezident, povie Putinovi, ‘Rob si, čo len chceš‘. To je citát," podotkol Biden. "Ja sa klaňať nebudem... V doslovnom zmysle, história sa pozerá," dodal.

image

"Hanba pre našu krajinu." Biden nie je schopný viesť Spojené štáty, reagujú republikáni na prejav

Ukrajina môže zastaviť Putina

"Putin z Ruska je na pochode, napáda Ukrajinu a rozsieva chaos po Európe aj mimo nej," podotkol. "Ak si ktokoľvek v tejto miestnosti myslí, že sa Putin zastaví na Ukrajine, tak vás ubezpečujem, že tak neurobí," dodal.

"Ukrajina môže zastaviť Putina, keď budeme stáť s Ukrajinou a poskytneme zbrane, ktoré potrebuje na svoju obranu," uviedol Biden. V opačnom prípade bude podľa neho ohrozená nielen Ukrajina, ale celá Európa a „slobodný svet“.

Donalda Trumpa, svojho pravdepodobného rivala v nadchádzajúcich novembrových voľbách, i jeho spojencov zároveň obvinil aj zo snahy zakryť útok na Kapitol zo 6. januára 2021.

Biden počas svojho posledného prejavu o stave Únie počas tohto funkčného obdobia súčasne varoval, že demokratické hodnoty v Spojených štátoch i v zahraničí sú ohrozené.

image

Biden v prejave o stave Únie vyzval na okamžité prímerie v Pásme Gazy

"Od čias prezidenta (Abrahama) Lincolna a občianskej vojny nebola sloboda a demokracia doma do takej miery pod útokom, ako dnes," uviedol Biden pred oboma komorami Kongresu v Kapitole. Na slobodu a demokraciu sa podľa neho útočí i v zahraničí.

Biden: Našu ekonomiku nám závidí celý svet

Prezident USA v prejave vyzdvihol aj silu americkej ekonomiky a poukázal na jej zotavenie v období po pandémii koronavírusu, cituje AFP.

"Priatelia, zdedil som ekonomiku, ktorá bola na pokraji," podotkol. "Teraz nám našu ekonomiku doslova závidí celý svet. Pätnásť miliónov nových pracovných miest len za tri roky - rekord. Nezamestnanosť je na 50-ročných minimách," dodal Biden.

Spomenul aj pandémiu koronavírusu i jej obete na životoch a poukázal na sociálnu izoláciu v tomto období. Trumpa zároveň obvinil, že ho to nezaujíma, na čo niekto z hľadiska vykríkol: "Lži!", píše Guardian.

Prezident USA v hľadisku privítal aj švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona - len niekoľko hodín po tom, čo sa jeho krajina oficiálne stala členom Severoatlantickej aliancie, píše AFP.

01 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:20