Predseda PS Michal Šimečka. FOTO: TASR/Jaroslav Novák 
StoryEditor

Českí Piráti sa stretli s PS. Slovensko nestelesňuje iba jeho vláda a už vôbec nie jediný človek, tvrdia

07.03.2024, 16:00
Autor:
TASRTASR

Šéf Pirátov Ivan Bartoš uviedol, že v mnohých prípadoch to teraz vyzerá, že nad Slovenskom sa sťahujú mračná.

Podľa českej koaličnej strany Piráti Slovensko nestelesňuje iba súčasná vláda a už vôbec nie jediná osoba jej predsedu. Česká strana sa podľa Pirátov snaží spolupracovať so Slovenskom, aj keď je to pre osobu slovenského premiéra Roberta Fica sťažené.

Sťažené podmienky

Zástupcovia Pirátov to vyhlásili po štvrtkovom stretnutí s predstaviteľmi slovenskej opozičnej strany Progresívne Slovensko (PS), informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Ako uviedol šéf Pirátov Ivan Bartoš, v mnohých prípadoch to teraz vyzerá, že nad Slovenskom sa sťahujú mračná. "Niekedy sa môže zdať, že niektorí politici v Bratislave začínajú viac hovoriť jazykom Moskvy, ale neznamená to pre nás, že tým jazykom hovorí celé Slovensko. Pretože demokracia ako v Česku, tak na Slovensku, má tuhý korienok," povedal Bartoš.

image

Český politológ: Rozkol Fialu s Ficom je logický, slovenské výroky podrývajú európsku bezpečnosť

"Ako predstavitelia časti českej politickej scény dobre vieme, že Slovensko nie je len jeho vláda a už vôbec nie jediný človek. Tie výroky, ktoré v posledných dňoch a týždňoch povedal premiér Fico, považujeme za úplne nehorázne," povedala podpredsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Olga Richterová.

"Som rada, že sa snažíme spolupracovať, aj keď je to sťažené – a to nikto nezastiera – pre to, kto je dnes slovenským premiérom," dodala.

Konštruktívny zodpovedný partner

Predseda PS Michal Šimečka podľa vlastných slov českým kolegom odkázal, že Slovensko je konštruktívny zodpovedný partner v rámci západnej civilizácie a ani gestá, ktoré môžu pôsobiť rozporuplne, nereprezentujú vôľu väčšiny Slovákov.

"Bez ohľadu na to, aká vláda bude práve pri moci, či už na Slovensku alebo v Česku, tie vzťahy musia byť naďalej kvalitné. A za mňa a našu stranu – a trúfam si povedať aj za väčšinu ľudí na Slovensku – chcem povedať, že chceme robiť všetko pre to, aby sme aj tento citlivý moment prekonali a aby sa slovensko-české vzťahy prehlbovali aj naďalej do budúcna," doplnil Šimečka.

image

Fico: Budeme si držať svoju pozíciu. Necítim potrebu meniť charakter svojej rétoriky

Bartoš uviedol, že rozhodnutie českej vlády pozastaviť česko-slovenské medzivládne konzultácie bolo "viac-menej jednomyseľné".

"Myslím si, že to bolo správne. Rozhodne by som to nerámoval..., že dochádza k nejakému rozkolu národov Čechov a Slovákov," zdôraznil český vicepremiér.

Na otázku, čo by sa muselo stať, aby sa situácia zmenila a došlo k obnoveniu konzultácií, odpovedal, že ide o dočasné pozastavenie a do plánovaného termínu stretnutia vlád na prelome apríla a mája k zmene zrejme nedôjde.

01 - Modified: 2024-03-07 10:25:37 - Feat.: 1 - Title: Maďarsko reaguje na Fialovo rozhodnutie. Rusko vrazilo klin medzi Slovensko a Česko, píšu miestne médiá 02 - Modified: 2024-03-07 09:41:59 - Feat.: 1 - Title: Je to veľká hanba, ktorá môže Slovensko stáť veľa, reaguje Matovič na Fica. Poukázal na ohrozenie investícií 03 - Modified: 2024-03-07 08:49:31 - Feat.: 1 - Title: Česi rušia spoločné zasadnutie s našou vládou. Fico otáča Slovensko na východ, vyčíta Fiala 04 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: 1 - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní
01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-26 12:27:39 - Feat.: - Title: PS kritizuje, že návrh k horskej záchrannej službe sa venuje len jednej téme 03 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 04 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami 05 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 18:22