Ruský bombardér Suchoj Su-34. FOTO: Profimedia
StoryEditor

Rusi sa tlačia vpred nebezpečnou taktikou. Ukrajinské línie kropia ničivé bomby, ktoré prerazia aj do bunkrov

06.03.2024, 09:57
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinská armáda v poslednej dobe hlási relatívne často zostrely ruských bojových lietadiel na východe krajiny.

Ruské bojové lietadlá zrejme pokračujú v pomerne vysokom počte úderov pomocou kĺzavých bômb na Ukrajine, hoci ukrajinskí predstavitelia hlásia zostrelenie viacerých ruských bombardovacích lietadiel v posledných týždňoch.

Vo svojej poslednej analýze vývoja ruskej invázie na Ukrajine to napísal americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred niekoľkými dňami uviedol, že jeho armáde sa od začiatku februára podarilo zničiť 15 ruských bojových lietadiel. Moskva to nekomentovala.

image

Ruské letectvo krváca. Kyjev oprášil raketové dinosaury a oslepil ho

Ruské bombardéry Suchoj Su-34 sprevádzané lietadlami Su-35 vykonávajú denne sto i viac bojových letov a vypúšťajú riadené kĺzavé bomby na ukrajinské pozície do vzdialenosti až 40 kilometrov pozdĺž frontovej línie, napísal v pondelok magazín Forbes.

Denník The New York Times (NYT) neskôr uviedol, že ruská taktika sa mení a invázna armáda zintenzívňuje operácie vo vzduchu, pričom agresívnejšia letecká podpora pomohla ruským jednotkám nedávno postúpiť na východe Ukrajiny. Rusi použili údery kĺzavými bombami pri obsadení ukrajinskej Avdijivky v polovici februára a pravdepodobne sa snažia stratégiu zopakovať, aby podporili pokračujúce útočné operácie na iných miestach, píše ISW.

Pozitívne účinky prevyšujú náklady

Tieto správy podľa ISW nasvedčujú tomu, že ruské letectvo udržuje vysoký počet úderov pomocou bojových lietadiel a je zrejme ochotné tolerovať riziká pre lietadlá.

"Ruské velenie možno rozhodlo, že pozitívne účinky vyvolané takýmito leteckými operáciami prevažujú nad nákladmi," domnieva sa americký inštitút. Len o niekoľko dní skôr pritom informoval o zrejme "výraznom poklese" aktivity ruského letectva pri fronte, hoci upozorňoval, že nie je jasné, ako dlho to potrvá.

image

Ruská armáda sa rýchlo pretláča na západ. Ukrajinci zabudli na zákopy, stavili na priehrady

Ukrajinská armáda v poslednej dobe hlási relatívne často zostrely ruských bojových lietadiel na východe krajiny, kde pokračujú pozemné boje. Vo februári Kyjev oznámil aj likvidáciu druhého ruského lietadla včasnej výstrahy a velenia A-50 nad Azovským morom.

ISW poznamenal, že nemohol nezávisle overiť ukrajinské hlásenia o zostrelení lietadiel v posledných týždňoch. NYT píše, že nemožno overiť väčšinu hlásených zostrelov a jeden z vysokých amerických predstaviteľov sa vyjadril k hlásenej bilancii skepticky.

Ukrajinci si podľa neho v niektorých prípadoch zrejme pripisujú zásluhy za lietadlá, na ktoré strieľali, ale ich zostrelenie nebolo potvrdené, napísal NYT. Podotkol, že holandský web Oryx, ktorý na základe fotografií a záberov vedie štatistiky zničených zbraní na ukrajinskom bojisku, a ruskí vojenskí blogeri potvrdili stratu niekoľkých lietadiel, britská vojenská rozviedka potom zničenie stroja A-50.

Majú ich aj Ukrajinci, ale menej

The New York Times pripomína, že Ukrajine sa po vpáde ruských vojsk do krajiny vo februári 2022 vďaka vzdušným bojom a obratnému používaniu protilietadlových striel podarilo zabrániť tomu, aby Moskva ovládla ukrajinskú oblohu.

image

10-tisíc granátov denne Ukrajine nestačí, potrebuje iný druh vojska. Akí experti z NATO by sa jej hodili?

Po mesiaci a ťažkých stratách medzi svojimi bojovými lietadlami Rusko prestalo lietať za frontovú líniu, napísal predtým londýnsky think-tank Royal United Services Institute (RUSI). Invázne sily namiesto toho začali z diaľky odpaľovať na Ukrajinu rôzne typy striel a vysielať na ňu útočné drony.

Rusko podľa RUSI po nejakú dobu nevyužívalo efektívne "potenciálne veľkú a účinnú palebnú silu" svojho letectva na údery na ukrajinské frontové pozície. To sa však začalo meniť vlani, keď invázne vojsko začalo používať kĺzavé bomby, teda riadenú muníciu, ktorá sa zhadzuje z lietadla a môže letieť na väčšiu vzdialenosť k cieľu, píše NYT. Táto munícia, ktorá nesie stovky kilogramov výbušnín, podľa neho môže preraziť aj do pozemných bunkrov, ktoré majú chrániť vojakov na fronte.

Forbes upozornil aj na to, že kĺzavé bomby používa aj ukrajinská armáda, konkrétne ide podľa neho o muníciu AASM Hammer, ktorú od tohtoročného januára dostáva od Francúzska. Avšak Ukrajinci podľa magazínu majú týchto zbraní výrazne menej ako Rusi.

01 - Modified: 2024-03-05 13:06:18 - Feat.: 1 - Title: Mier za sto miliárd eur, Európa prepína na vojnovú ekonomiku 02 - Modified: 2024-03-04 13:37:23 - Feat.: 0 - Title: VEĽKÁ ANALÝZA: Obavy z Ruska aj hnev voči srbskému „malému Putinovi“. Ako sa Kosovo zbližuje so Západom? 03 - Modified: 2024-03-04 12:04:20 - Feat.: 1 - Title: Putin do konca mandátu nevydrží. O šesť rokov bude Rusko slobodnou krajinou, hovorí opozičný politik Nadeždin 04 - Modified: 2024-03-04 11:19:37 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina očakáva okrídlenú primadonu. F-16 však môže byť bez údržby prekliatím 05 - Modified: 2024-03-01 10:17:48 - Feat.: 0 - Title: Ako dva roky vojny premenilo Rusko? Prevláda ľahostajnosť, Putin zaviedol vojenskú cenzúru 06 - Modified: 2024-02-28 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Koľko skutočne padlo Ukrajincov? Zelenskyj mal na zverejnenie strát dobrý dôvod, ale číslo nesedí 07 - Modified: 2024-02-28 14:28:48 - Feat.: 1 - Title: Rusom unikli zložky o atómovkách. Odpália ich oveľa skôr, než si Západ myslel
01 - Modified: 2024-04-28 05:29:37 - Feat.: - Title: Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru, zabezpečuje aj tranzit do Únie 02 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty 03 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 04 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 05 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 08:08