Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a americký moderátor Tucker Carlson počas rozhovoru v Moskve. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Dal priestor vojnovému zločincovi, od Putina dostal prednášku, kritizujú Carlsona

09.02.2024, 13:18
Autor:
khkh
  • Rozhovor amerického moderátora s vodcom Kremľa vyvolal množstvo emócií. 
  • Ukrajinský portál Kyiv Post hodnotí, ako nekonfrontačne moderátor rozhovor viedol.
  • Americká novinárka Clarissa Wardová, ktorá ako reportérka pôsobila napríklad v Afganistane, rozhovor označila za „Putinovu platformu“. "
  • Medzi americkými konzervatívcami si však rozhovor našiel mnohých fanúšikov.

Zatiaľ čo seriózne médiá, odborníci a niektorí politici odsudzujú rozhovor amerického moderátora Tuckera Carlsona s ruským diktátorom Vladimirom Putinom ako nezvládnutý, konzervatívci ho oslavujú. Ukrajinci zasa upozorňujú, že Carlson dal neobmedzený priestor vojnovému zločincovi, ktorý „nedoštudovanému“ Američanovi aspoň poskytol dejepisnú prednášku, hoci nepravdivú.

Pokrivená história

„Ohľadom rozhovoru Tuckera Carlsona s Putinom: Ako som už povedal, Putinovým hlavným odkazom je ‚Rusko chce mier, ale Ukrajina a Západ nie‘. Nezabúdajme, že ten rozhovor cieli rovnako na ruské publikum ako na to západné (Tuckerov príchod do Moskvy sa v ruských médiách vysielal viac ako Putinove verejné vystúpenia),“ píše bývalý poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Geraščenko.

VIDEO: Celý rozhovor amerického moderátora Tuckera Carlsona s Vladimirom Putinom.

Pokračuje s tým, že „Putin pred ‚voľbami‘ potreboval svojmu domácemu publiku ukázať, že Rusko je stále silné a nechce nič iné ako mier“. „Len keby nebolo toho zlého Západu. Rusi si mali pripomenúť, že ich vodca je mocný, rozhodný a robí všetko správne. A vonkajšiemu publiku sa povedalo, že porážka Ruska je nemožná, takže by bolo lepšie začať vyjednávať,“ myslí si.

Zdôrazňuje, že Carlson rozhovor urobil s vojnovým zločincom, na ktorého je vydaný zatykač Medzinárodného trestného súdu. „Tento vojnový zločinec vyvolal nevyprovokovanú vojnovú genocídu v inej zvrchovanej krajine. Na všetko, čo hovorí, by sme mali pozerať cez okuliare reality. Skutočná tvár Putina, čo robí a čo chce urobiť s celou Ukrajinou, je na videu, ktoré prikladám. Toto je pravda, toto sú fakty,“ dodáva s odkazom na zábery z vojnou zničenej Avdijivky.

„Bola to Putinova prednáška, od Tuckera Carlsona neprišla žiadna reakcia. Putin obviňuje Poľsko zo spolupráce s Hitlerom, príklad ruskej manipulácie. To je jeden z dôvodov, prečo by ste nemali hovoriť s diktátormi,“ upozorňuje poľský novinár Paweł Żuchowski. Dve hodiny Putinovho výkladu navyše obsahovali oveľa viac historických nezmyslov.

Žiadna konfrontácia

Americký politológ a niekdajší veľvyslanec Spojených štátov v Rusku Michael McFaul zase komentuje Putinovo vyhlásenie, že Rusko nemá územné nároky na Poľsko, Lotyšsko ani ďalšie krajiny v Európe. „Putin to isté hovoril v roku 2008 o Kryme. Tesne po tom, čo napadol Gruzínsko,“ tweetuje. Ruský diktátor aj o Ukrajine pred dvoma rokmi hovoril, že sa žiadnej invázie nemusí báť.

Ukrajinský portál Kyiv Post tiež hodnotí, ako nekonfrontačne moderátor rozhovor viedol. „Tucker Carlson dáva autokratovi priestor na úvahy o svojej invázii na Ukrajinu a dlhé pojednanie o slovanských dejinách, počnúc, prirodzene, Kyjevskou Rusou. (...) Carlson, ktorý označil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za ‚pasáka‘ a ‚komedianta, ktorý sa stal oligarchom‘, za ‚spoteného a krysieho‘, sa netají tým, voči komu je v konflikte lojálni,“ píše.

image

Je nemožné na Ukrajine prehrať, Poľsko či Lotyšsko nás nezaujíma, povedal Putin v rozhovore s Carlsonom

„Rozhovor sa začal otázkou, prečo sa Rusko cítilo ohrozené Západom a rozhodlo sa napadnúť Ukrajinu, na čo Putin odpovedal: ‚Vedieme tu talkshow, alebo vážny rozhovor?‘, Keď mal ruský prezident dve hodiny na to, aby voľne a takmer bez námietok hovoril,“ komentuje.

Štyridsaťpäťročný Američan, ktorého v mladosti vyhodili zo švajčiarskej internátnej školy, a ktorý nikdy nedokončil štúdium na vysokej škole v Connecticute, aspoň dostal od bývalého člena KGB bezplatnú tridsaťminútovú prednášku o ruských, poľských a ukrajinských dejinách, pokrývajúce celé stáročia, od varjažského vedenia Kyjeva v roku 900 cez mongolský vpád do východnej Európy v 14. storočí až po počiatky zahraničnej politiky Sovietskeho zväzu,“ glosuje portál s tým, že jedinou náročnou otázkou bola tá o väznenom americkom novinárovi Evanovi Gershkovichovi. Toho Putin označil za špeha.

Konzervatívci stoja za Carlsonom

Uznávaná americká novinárka Clarissa Wardová, ktorá ako reportérka pôsobila napríklad v Afganistane, rozhovor označila za „Putinovu platformu“. "Už od začiatku bolo jasné, že to Carlson nemá pod kontrolou," poznamenala.

Medzi americkými konzervatívcami si však rozhovor našiel mnohých fanúšikov. Komentátor Ben Shapiro napríklad Carlsona pochválil za „fascinujúci“ rozhovor. „Odviedol skvelú prácu,“ myslí si.

image

Európska únia môže uvaliť sankcie na moderátora Carlsona za rozhovor s Putinom

„Tucker Carlson bol celé dni očierňovaný. Seriózne médiá sú naňho spolu s demokratickým establishmentom naštvané len preto, že robil svoju prácu. Američania zvládnu rozhovory, ktoré ich vedú k zamysleniu. Zvládneme nebezpečné myšlienky alebo opačné názory, ktoré nezapadajú do naratívu mainstreamových médií. Dovoľte nám samostatne sa rozhodnúť,“ píše potom na sieti X nezávislý kandidát na amerického prezidenta Robert F. Kennedy.

V samotnom Rusku sa k ostro sledovanému rozhovoru vyjadril napríklad exprezident Dmitrij Medvedev. „Ruský prezident dôkladne a podrobne vysvetlil západnému svetu, prečo žiadna Ukrajina nebola, nie je a nebude. Tucker Carlson neustúpil ani nezaváhal,“ pochválil takzvaného novinára.

 

01 - Modified: 2024-02-08 09:22:33 - Feat.: 1 - Title: Americký moderátor Carlson odvysiela svoj rozhovor s Putinom o polnoci 02 - Modified: 2024-02-07 12:05:42 - Feat.: 1 - Title: Má pozíciu, ktorá sa líši od ostatných západných médií. Kremeľ potvrdil rozhovor Putina s Tuckerom Carlsonom 03 - Modified: 2024-02-06 22:06:56 - Feat.: 1 - Title: Západné publikum ešte nepočulo jeho hlas. Americký moderátor Carlson oznámil, že urobí rozhovor s Putinom 04 - Modified: 2024-02-06 13:55:03 - Feat.: 1 - Title: Kontroverzný americký novinár sa pohybuje po Moskve, špekuluje sa o rozhovore s Putinom
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 04 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:54