Generál Valerij Zalužnyj. FOTO: Reuters
StoryEditor

V boji veliteľa nevymeníte. Niektorých ukrajinských vojakov znepokojuje možné odvolanie Zalužného

05.02.2024, 16:19
Autor:
ČTKČTK

Podľa prieskumu Kyjevského medzinárodného sociologického inštitútu z decembra minulého roka by 72 percent Ukrajincov vnímalo odvolanie Valerija Zalužného negatívne.

Zatiaľ čo sa šíria informácie o tom, že sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chystá odvolať hlavného veliteľa ozbrojených síl Valerija Zalužného, niektorí ukrajinskí vojaci bojujúci na východe krajiny sú skeptickí. Veľa by totiž podľa nich záležalo na tom, kto by generála prípadne nahradil. Napísala to dnes agentúra Reuters.

"Myslím, že odvolanie by teraz nebolo vhodné, pretože na bojovom poli veliteľa nemeníte," povedal tridsaťjedenročný veliteľ protitankovej jednotky, ktorý si želal byť citovaný pod svojím volacím znakom Tiger. Jeho brigáda bojuje blízko Avdijivky v Doneckej oblasti, kde sa túto zimu odohrávajú jedny z najťažších bojov.

Náhrada je nejasná

Pri úvahe nad možnou výmenou vo velení armády vojak podľa Reuters starostlivo volil slová a povedal, že by veľa záležalo, kto by Zalužného nahradil. "Najobľúbenejší (velitelia) sú tí, ktorí sú tu a bojujú po boku chlapcov, ktorí sedia v zákopoch," povedal a dodal, že nech už bude ukrajinským silám veliť ktokoľvek, mal by zabezpečiť čerstvé posily a väčšie dodávky bezpilotných lietadiel. Oboje pritom Zalužnyj presadzoval.

Na dôležitosť výberu možného budúceho hlavného veliteľa armády upozorňoval tiež tridsaťtriročný veliteľ roty Ihor. "Kým niekoho vyhodíte z funkcie, najmä tak dôležité, musíte si byť istí, kto ho nahradí a aká je jeho vízia budúcnosti v danej situácii," povedal. "Ak chce naša vláda niekoho vymeniť, mali by tie zmeny situáciu zlepšiť, a nie zhoršiť," dodal.

Vojaci boli podľa Reuters vo svojich výrokoch opatrní a nevyjadrovali ostré názory v spore, ktorý stavia ich hlavného veliteľa proti prezidentovi, ktorý je vrchným veliteľom ozbrojených síl.

image

Nielen Zalužnyj. Kyjev uvažuje aj o odvolaní náčelníka generálneho štábu

Mykola, veliteľ mobilného raketometu, sa však domnieva, že Zalužnyj bol zatiahnutý do politického sporu. "Všetci si myslia, že sme v roku 2022 dosiahli nejaké úspechy, ale v roku 2023 (už toľko nie). To neznamená, že by Zalužnyj zle riadil ozbrojené sily, "povedal.

Spomínajú na neho ako na hrdinu

Väčšina Ukrajincov vníma Zalužného ako hrdinu a spomienky na ohromujúce víťazstvo v boji proti Rusku v roku 2022 v mysliach mnohých prevažujú nad neúspechom vlaňajšej protiofenzívy, píše Reuters.

Podľa prieskumu Kyjevského medzinárodného sociologického inštitútu z decembra minulého roka by 72 percent Ukrajincov vnímalo odvolanie Zalužného negatívne a iba dve percentá by tento krok schvaľovali.

Dlhodobé trenice medzi Zelenským a Zalužným ohľadom vedenia vojny vyvrcholili okolo otázky mobilizácie, píše Reuters. Prezident podľa agentúry AP pred časom uviedol, že odmietol žiadosť armády o mobilizáciu až 500.000 ľudí a požadoval viac detailov o tom, ako bude organizovaná a zaplatená.

Niektorí vojaci v Doneckej oblasti, z ktorých mnohí sa do služby dobrovoľne prihlásili bez toho, aby očakávali, že budú po dvoch rokoch ešte bojovať, nechcú niesť celú ťarchu konfliktu. Rusko napadlo Ukrajinu 24. februára 2022 a na vojenských úradoch sa potom tvorili fronty Ukrajincov, ktorí sa hlásili do zbrane. Teraz naopak prichádzajú správy o vysokých stratách na oboch stranách frontovej línie.

"Mobilizácia je potrebná, pretože nemáme dosť ľudí. Nepriateľ má nad nami - čo do počtu vojakov - veľkú prevahu, "povedal Ihor. Veliteľ s volacím znakom Tigr odhadol, že z pôvodných členov jeho brigády slúži stále 60 až 70 percent vojakov, nebolo vraj možné zaplniť medzery po padlých, zranených alebo inak vyradených bojovníkoch. Deväťdesiatpäťročný Mykola upozornil, že podľa súčasných pravidiel pôjde domov po tom, ako oslávi šesťdesiate narodeniny. Zároveň však súcití s mladšími vojakmi, ktorí túto možnosť nemajú. "Všetci musia pochopiť, že vo vojne je celá Ukrajina, nielen tí, ktorí bojujú posledné dva roky," povedal.

01 - Modified: 2024-02-05 12:25:57 - Feat.: 1 - Title: Nielen Zalužnyj. Kyjev uvažuje aj o odvolaní náčelníka generálneho štábu 02 - Modified: 2024-02-04 22:43:09 - Feat.: 1 - Title: Je potrebný reset. Zelenskyj zvažuje výmenu niekoľkých vysoko postavených činiteľov 03 - Modified: 2024-02-02 21:16:11 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina informovala USA o rozhodnutí odvolať hlavného veliteľa armády Zalužného. Zelenskyj mu nedôveruje
01 - Modified: 2024-05-09 14:31:19 - Feat.: - Title: Metsolová navštívila Kyjev na Deň Európy, vyzvala na zvýšenie podpory pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-05-09 13:07:26 - Feat.: - Title: Nový ukrajinský rekord: Aby zasiahol rafinériu, urazil dron 1500 kilometrov 03 - Modified: 2024-05-09 12:30:13 - Feat.: - Title: Bývalý veliteľ Zalužnyj skončil v ukrajinskej armáde. Bude veľvyslancom v Londýne 04 - Modified: 2024-05-09 11:55:26 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dva sklady paliva na juhu Ruska, hlási ukrajinská SBU 05 - Modified: 2024-05-09 11:11:03 - Feat.: - Title: Všetky ukrajinské vodné elektrárne sú vážne poškodené, hlási štátna energetická spoločnosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 16:51