Kim Čong-un počas návštevy lodeníc. FOTO: KCNA/Reuters
StoryEditor

Kim Čong-un chce posilniť prípravy na vojnu, Severná Kórea vypálila rakety

02.02.2024, 07:07
Autor:
ČTKČTKpebpeb

Severná Kórea odpálila v piatok do mora na západnom pobreží Kórejského polostrova niekoľko striel s plochou dráhou letu.

​Severokórejský vodca Kim Čong-un pri návšteve lodeníc v prístavnom meste Nampcho vyzval na posilnenie vojenského námorníctva.

Podľa neho je to kľúčová úloha v príprave na vojnu, napísali zahraničné agentúry s odkazom na severokórejské štátne médiá.

Dnes ráno Južná Kórea informovala, že podľa jej armády KĽDR vypálila na západnom pobreží niekoľko striel s plochou dráhou letu.

"Posilniť námorné sily je teraz najdôležitejšou úlohou pre vierohodnú obranu námornej suverenity krajiny a pre intenzívnejšie prípravy na vojnu," uviedol Kim podľa štátnej agentúry KCNA. Severokórejský vodca navštívil prístavné mesto Nampcho, aby podľa štátnej tlače skontroloval stavbu nových vojnových lodí.

Juhokórejská armáda dnes ráno nášho času oznámila, že zaznamenala "niekoľko neidentifikovaných striel s plochou dráhou letu" na západnom pobreží Severnej Kórey. Údaje armáda ďalej analyzuje.

Juhokórejskí analytici upozorňujú, že doteraz na stavbu vojenských plavidiel slúžili predovšetkým lodenice v prístave Sinpcho. Podľa hovorkyne juhokórejského ministerstva pre zjednotenie sa Kim snaží otriasť dôveru Juhokórejčanov v ich vládu opakovanými vojenskými vyhrážkami.

Agentúra AFP pripomína, že v minulom roku KĽDR oznámila, že jej námorníctvo dostalo do výbavy prvú ponorku s jadrovým pohonom. Juhokórejskí odborníci však majú pochybnosti, či je plavidlo skutočne v aktívnej službe.

Dôraz, ktorý kladie Severná Kórea na ponorky, ukazuje aj nedeľný raketový test, o ktorom KĽDR tvrdí, že odpálila strely s plochou dráhou letu práve z ponorky.

KĽDR v minulom aj tomto roku vykonala viacero raketových testov, čím však porušuje rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN.

01 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 04 - Modified: 2024-04-22 07:53:06 - Feat.: - Title: Ďalšie testy KĽDR: Soul hlási odpálenie viacerých zrejme balistických striel do Japonského mora 05 - Modified: 2024-04-21 07:28:00 - Feat.: - Title: Najvyšší predstaviteľ poľnohospodárstva KĽDR zavítal na pracovnú návštevu do Ruska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:04