Francúzski farmári používajú svoje traktory na blokovanie diaľnice A1, keď protestujú proti cenovým tlakom, daniam a ekologickej regulácii, čo sú sťažnosti zdieľané farmármi v celej Európe.  FOTO: Reuters
StoryEditor

Francúzski poľnohospodári blokujú cesty v okolí Paríža kvôli nízkym cenám potravín, vládu vinia z nečinnosti

26.01.2024, 17:09
Autor:
ČTKČTK

Odbory vyzvali na blokády ciest v Paríži a okolí, aby zvýšili tlak na vládu premiéra Gabriela Attala, ktorú farmári obviňujú, že pre nich nerobí dosť.

Francúzski poľnohospodári dnes zablokovali jednu z hlavných diaľnic spájajúcich Paríž so severným mestom Lille a Belgickom. Spôsobili tak dlhé dopravné zápchy v rámci celonárodných protestov proti nízkym cenám potravín a nadmernej byrokracii, informovala agentúra Reuters.

Odbory vyzvali na blokády ciest v Paríži a okolí, aby zvýšili tlak na vládu premiéra Gabriela Attala, ktorú farmári obviňujú, že pre nich nerobí dosť. "Pôjdeme priamo do Paríža, aby sme zdôraznili náš hnev, naše sťažnosti," povedal farmár Matteo Legrand.

Podľa plánu, ktorý videla agentúra Reuters, plánuje parížska regionálna pobočka odborového zväzu poľnohospodárov FNSEA postaviť 11 zátarasov na hlavných trasách v okolí Paríža, vrátane diaľnic A6, A10 a A13.

Ministri financií a pôdohospodárstva, ktorí sa po dvoch týždňoch protestov snažili zmierniť napätie, dnes rokovali s predstaviteľmi potravinárskeho priemyslu o spravodlivých cenách produktov - "priorite číslo jeden" pre poľnohospodárov, ktorí tvrdia, že trpia snahou vlády znížiť spotrebiteľské ceny. Očakáva sa, že Attal popoludní prejav prednesie.

"Ústrednou otázkou sú príjmy poľnohospodárov," povedal po rokovaní minister financií Bruno Le Maire a dodal, že vláda "zdvojnásobí" svoje úsilie v presadzovaní zákona, ktorého cieľom je zaručiť poľnohospodárom spravodlivé ceny.

Le Maire niekoľko mesiacov vyvíjal tlak na potravinárskych gigantov, ako sú Carrefour a Danone, aby po fáze vysokej inflácie znížili svoje ceny, čím si vyslúžil hnev poľnohospodárov. Dnes však sľúbil, že bude voči potravinárskym gigantom a supermarketom "neľútostný", aby pomohol zabezpečiť poľnohospodárskym producentom primerané finančné kompenzácie.

Mnohí poľnohospodári vo Francúzsku, ktorá je najväčším poľnohospodárskym producentom v Európskej únii, tvrdia, že čelia rastúcemu tlaku zo strany maloobchodníkov na znižovanie cien, čo ohrozuje ich živobytie. Poľnohospodárske odbory sa sťažujú aj na vládnu daň na pohonné hmoty pre traktory, lacný dovoz potravín zo zahraničia, nedostatočný prístup k vode, nadmernú byrokraciu a ekologické pravidlá.

01 - Modified: 2024-01-26 08:53:34 - Feat.: 1 - Title: Poľnohospodári protestujú naprieč Európou proti vládnym opatreniam či dovozu výrobkov z Ukrajiny
01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 09:08:52 - Feat.: - Title: Nálada francúzskych spotrebiteľov sa v apríli nečakane zhoršila 03 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom 04 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes 05 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:42