Afganské vládne radikálne hnutie Taliban sa ženám, ktoré nie sú vydaté alebo nemajú mužského sprievodcu, snaží obmedziť prístup k zamestnaniu, cestovaniu či zdravotnej starostlivosti. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Taliban prísne obmedzuje pohyb žien bez sprievodu muža či nevydatých, blokujú prístup do zamestnania

26.01.2024, 08:34
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo na podporu cností a prevenciu nerestí napríklad jednej žene odporučilo, aby sa vydala, ak si chce udržať svoje zamestnanie v zdravotníckom zariadení.

Afganské vládne radikálne hnutie Taliban sa ženám, ktoré nie sú vydaté alebo nemajú mužského sprievodcu, snaží obmedziť prístup k zamestnaniu, cestovaniu či zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to zo správy Organizácie Spojených národov, ktorú zverejnili tento týždeň. Informujeme o tom podľa štvrtkovej správy agentúry AP.

Ministerstvo na podporu cností a prevenciu nerestí napríklad jednej žene odporučilo, aby sa vydala, ak si chce udržať svoje zamestnanie v zdravotníckom zariadení, pretože je nevhodné, aby nevydatá žena pracovala, uvádza sa v správe.

Obmedzovanie života

Taliban obmedzil prístup afganských žien k takmer všetkým oblastiam verejného života a zakázal tamojším dievčatám chodiť do školy dlhšie než po šiesty ročník v rámci tvrdých opatrení prijatých po opätovnom prevzatí moci v krajine v auguste 2021. Urobil tak napriek tomu, že spočiatku sľúbil umiernenejšiu vládu.

Hnutie tiež zrušilo všetky salóny krásy a začalo presadzovať pravidlá obliekania, čo viedlo k zatýkaniu žien, ktoré sa nepodriadili jeho interpretácii islamskej šatky hidžáb.

image

OSN je znepokojená zatýkaním žien a dievčat v Afganistane kvôli nenoseniu hidžábu

V máji 2022 Taliban vydal dekrét, ktorým vyzval ženy, aby nosili pokrývku hlavy odhaľujúcu len oči, a odporučil im nosenie burky, ktorá zahaľuje celé telo. Ide o podobné reštrikcie, aké boli v platnosti počas predchádzajúcej vlády Talibanu v rokoch 1996 – 2001.

"Hrôza," reagoval v mene generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa jeho hovorca Stéphane Dujarric. "Žiť takto, to musí byť nepredstaviteľné."

Morálna polícia

V poslednej štvrťročnej správe pokrývajúcej obdobie od októbra do decembra minulého roka Pomocná misia OSN v Afganistane uviedla, že Taliban zavádza rázne opatrenia voči slobodným ženám a ženám, ktoré nemajú mužského sprievodcu.

O sprevádzajúcich mužoch, ktorých v Afganistane označujú výrazom mahram, neexistujú v krajine oficiálne zákony. Taliban však vyhlásil, že ženy sa nemôžu pohybovať alebo cestovať do určitej vzdialenosti bez sprievodu muža, ktorý by bol s nimi spriaznený príbuzensky alebo prostredníctvom sobáša.

Vlani v októbri napríklad zatkli tri ženy pracujúce v zdravotníctve preto, že chodili do práce bez sprievodu muža. Prepustili ich len po písomnom ubezpečení ich rodín, že sa to už nebude opakovať, píše sa v správe OSN.

Ministerstvo na podporu cností a prevenciu nerestí je v podstate afganskou morálnou políciou, konštatuje AP. Ženy v Afganistane zatýkajú aj z dôvodu, že si kúpia antikoncepciu, ktorú Taliban oficiálne nezakázal.

Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid vyhlásil, že správa je založená prevažne na nedorozumeniach. Misiu OSN obvinil, že ignoruje alebo kritizuje islamské právo šaría.

01 - Modified: 2024-01-11 19:05:11 - Feat.: 1 - Title: OSN je znepokojená zatýkaním žien a dievčat v Afganistane kvôli nenoseniu hidžábu 02 - Modified: 2024-01-11 16:22:36 - Feat.: 1 - Title: V Kábule opäť došlo k výbuchu, vyžiadal si najmenej dva životy 03 - Modified: 2024-01-10 08:07:43 - Feat.: 1 - Title: Islamský štát sa prihlásil už k druhému útoku v Afganistane za týždeň
01 - Modified: 2024-04-25 21:07:54 - Feat.: - Title: "Dievčatá sú odrádzané od štúdia." Podiel žien v IT sektore na Slovensku zaostáva za európskym priemerom 02 - Modified: 2024-04-24 19:44:07 - Feat.: - Title: V Afganistane mal Taliban zadržať troch redaktorov. V rádiu púšťali hudbu 03 - Modified: 2024-04-23 16:16:36 - Feat.: - Title: Súd Talibanu dal v Afganistane verejne zbičovať dvoch mužov odsúdených za lúpež 04 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 05 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:48