Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Súd na Sibíri odsúdil penzistu pôvodom z Ukrajiny za vlastizradu. Podľa Moskvy chcel bojovať za Kyjev

19.01.2024, 12:59
Autor:
ČTKČTK

Igor​ Pokusin, ktorý sa narodil v Odese na juhu Ukrajiny, ale žije v Rusku, aj v penzii pokračoval v práci civilného pilota. Po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu sa postavil proti vojne a chcel sa vrátiť do vlasti.

Ruský súd v Abakanu na Sibíri poslal na osem rokov a jeden mesiac do väzenského tábora 61-ročného Igora Pokusina, ktorého uznal vinným z prípravy vlastizrady, uviedol dnes na svojom ruskojazyčnom webe portál BBC News. Obžaloba žiadala o rok nižší trest, obhajoba prisľúbila, že sa odvolá.

Pokusin, ktorý sa narodil v Odese na juhu Ukrajiny, ale žije v Rusku, aj v penzii pokračoval v práci civilného pilota. Po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu sa postavil proti vojne a chcel sa vrátiť do vlasti.

Chcel bojovať za Kyjev

O svojom zámere diskutoval so známymi. Podľa verzie ruských tajných služieb sa dôchodca chcel pridať k ukrajinským ozbrojeným silám, aby "s využitím svojich skúseností bojoval v letectve proti ruským vojskám".

Dôchodca bol stíhaný už predvlani na jar, keď krátko po vypuknutí vojny polial žltou a modrou farbou bilbord s písmenom Z, symbolom ruskej invázie na Ukrajinu, a na stenu múzea v Abakane napísal "Sláva Ukrajine".

V decembri toho istého roku ho odsúdili na pol roka za mrežami. Deň po vynesení rozsudku ho agenti tajnej polície znovu zatkli a obvinili z vlastizrady.

image

Hypersonické rakety z Ruska už kritizuje aj Čína. Svoje „dýky“ pritom Moskva považovala za superzbraň

Pokusin sa pred kamerou na miestnom oddelení FSB, nástupkyňa sovietskej tajnej polície KGB, priznal, že chcel pomáhať svojej vlasti a čeliť špeciálnej vojenskej operácii, ako Moskva nazýva vojnu, ktorú rozpútala predvlani vo februári proti Ukrajine. V tej chvíli ho však zatkli. Vo výpovedi uviedol, že ľutuje to, čo spáchal, a nehodlá to zopakovať až do uzavretia mieru medzi oboma krajinami.

Vynútené priznanie

Ochrancovia ľudských práv predpokladajú, že zadržaný bol na priznanie donútený mučením. Pokusinovi priatelia a manželka tvrdia, že dôchodca bojovať proti Rusku nemohol, pretože má dva umelé kĺby a v srdci stent, teda pružinku vo venčitej tepne.

Trest si má podľa rozhodnutia abakanského súdu odpykať Pokusin v trestaneckej kolónii s prísnym režimom.

Ruské súdy len vlani súdili minimálne 70 prípadov vlastizrady, čo je historické maximum, upozornili na konci decembra ochrancovia ľudských práv z mimovládnej organizácie Pervyj otdel.

image

„Prebuďme sa.“ Pred útokom Ruska na NATO varuje už aj nemecký minister obrany

V 37 prípadoch už sudcovia vyniesli rozsudky, vo všetkých prípadoch boli obžalovaní uznaní vinnými. V niektorých prípadoch stačil na odsúdenie iba mesiac od predloženia prípadu súdu až po vynesenie verdiktu.

FSB dnes tiež informovala o zadržaní nemenovaného obyvateľa Chabarovsku na ruskom Ďalekom východe, ktorý podľa vyšetrovateľov tajnej služby odovzdával ukrajinskej vojenskej rozviedke údaje o účastníkoch vojny proti Ukrajine a chystal sa likvidovať vojakov posádok v Chabarovskom kraji.

V okupovanom východoukrajinskom Luhansku agenti FSB podľa agentúry TASS zadržali Ukrajinku, ktorá odovzdávala Ukrajincom informácie o ruských vojakoch a dislokácii vojenskej techniky.

01 - Modified: 2024-01-19 12:38:07 - Feat.: 1 - Title: KĽDR testovala, či jej podvodné drony môžu niesť jadrové zbrane. Soul varuje pred drvivou odpoveďou 02 - Modified: 2024-01-19 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Hypersonické rakety z Ruska už kritizuje aj Čína. Svoje „dýky“ pritom Moskva považovala za superzbraň 03 - Modified: 2024-01-19 09:53:43 - Feat.: 1 - Title: „Prebuďme sa.“ Pred útokom Ruska na NATO varuje už aj nemecký minister obrany 04 - Modified: 2024-01-19 09:30:12 - Feat.: 1 - Title: Bomba pod ruským impériom. Kremeľ hasí výbuch separatizmu na Urale
01 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 02 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady 03 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 04 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 05 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 10:34