Kanadský minister pre inovácie François-Philippe Champagne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kanada obmedzuje univerzitné výskumné partnerstvá s Čínou, Iránom a Ruskom

17.01.2024, 11:03
Autor:
TASRTASR

Vláda v Ottawe identifikovala 103 subjektov, ktoré podľa nej predstavujú riziko pre bezpečnosť štátu.

Kanadská vláda chce zabrániť zdieľaniu vyspelých technológií vyvinutých kanadskými univerzitami s Čínou, Iránom a Ruskom a preto obmedzí financovanie ich spoločných výskumných programov. Vláda v Kanade tieto opatrenia zdôvodnila obavami o bezpečnosť štátu, uviedla v stredu vo svojej správe agentúra AFP.        

Toto oznámenie kanadskej vlády prišlo po tom, ako tamojšia tajná služba varovala, že Čína využíva spoločné akademické výskumné partnerstvá na získanie špičkových technológií a tým aj neoprávnených ekonomických a vojenských výhod.

image

Kanada zachytila dezinformačnú kampaň údajne napojenú na komunistickú Čínu

Vláda v Ottawe identifikovala 103 subjektov - vrátane zahraničných univerzít: 85 z Číny, 12 z Iránu a šesť z Ruska -, ktoré podľa nej predstavujú riziko pre bezpečnosť štátu. Kanadskí vedci, ktorí svoj výskum uskutočnia v spolupráci s nimi, už nebudú mať nárok na federálne financovanie.

Tieto nové opatrenia majú začať platiť v najbližších mesiacoch. Kanadský minister pre inovácie François-Philippe Champagne však upozornil, že federálne grantové agentúry ich môžu začať uplatňovať už teraz.

Čínske veľvyslanectvo v Kanade kritizovalo vládu v Ottawe za to, že "neopodstatnené riziká pre národnú bezpečnosť" využíva ako zámienku "na spolitizovanie normálnej technologickej výmeny a spolupráce".

Peking je rozhodne proti takýmto obmedzeniam a prostredníctvom svojho zastupiteľstva upozornil, že Kanada takto škodí aj sama sebe. Čína preto apeluje na vládu v Kanade, aby vytvorila dobré prostredie pre slobodný a otvorený systém medzinárodnej vedeckej spolupráce.

image

Nová os zla. Ako sa brániť, aby Irán, Rusko, Čína a KĽDR neboli pre svet ešte väčšou hrozbou

Kanadská vláda zverejnila aj dlhý zoznam odvetví výskumu, ktorý nechce zdieľať, vrátane umelej inteligencie, kvantovej vedy, robotiky, biotechnológií, pokročilých zbraní, vesmírnych a satelitných technológií a integrácie človeka so strojom.

Minister Champagne objasnil, že otvorenosť môže z kanadskej vedy urobiť terč zahraničného vplyvu, čím sa zvyšuje potenciálne riziko zneužitia výskumného a vývojového úsilia na úkor bezpečnosti štátu.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:45:46 - Feat.: - Title: V Kanade sa začalo rokovanie o celosvetovej zmluve o plastoch 03 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 04 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 05 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 07:27