Policajti stoja vo formácii pred väznicou El Inca po bezpečnostnej operácii spôsobenej nepokojmi po zmiznutí Jose Adolfa Maciasa, alias „Fita“, vodcu zločineckej skupiny Los Choneros. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Ekvádore zmizol z väzenia vodca gangu, v krajine platí výnimočný stav

09.01.2024, 06:59
Autor:
ČTKČTK

Fito je podozrivý okrem iného z toho, že sa vlani podieľal na vražde prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia, ktorému predtým vyhrážal smrťou.

 V Ekvádore začal platiť 60-dňový výnimočný stav. Prezident Daniel Noboa ho dekrétom vyhlásil po tom, ako z väzenskej cely zmizol odsúdený vodca gangu. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

Adolfo Macías Villamar, známy skôr ako Fito vedie mocný gang Los Choneros, ktorý zrejme stojí za niektorými nepokojmi vo väzniciach v posledných mesiacoch. Bol väznený v krídle väznená s maximálnou ostrahou v meste Guayaquilu. Mimoriadne opatrenia zahŕňajú pozastavenie práva zhromažďovať a zákaz nočného vychádzania.

image

Ekvádor chce krotiť rastúcu kriminalitu. Zavádza väzenské lode a jednotky s prísnym strážením

Noboa sa ujal úradu pred necelými dvoma mesiacmi. Je druhou najmladšou hlavou štátu v histórii krajiny. Vo voľbách zvíťazil po kampani, ktorú zatienila nebývalá miera násilia, vrátane vraždy iného kandidáta.

Prezident uviedol, že výnimočný stav umožní armáde a polícii prevziať kontrolu nad väznicami v celej krajine. Los Choneros kontrolujú veľkú časť areálu väznice La Regional, kde si trest odpykával Fito. "S teroristami rokovať nebudeme a nepoľavíme, kým neobnovíme mier," povedal Noboa.

Fito je podozrivý okrem iného z toho, že sa vlani podieľal na vražde prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia, ktorému predtým vyhrážal smrťou. Neprítomnosť zločinca polícia zaznamenala v nedeľu ráno. Nikde vo väzenskom krídle ho nenašla. Zatiaľ nie je jasné, či sa Titovi podarilo opustiť areál, alebo či sa skrýva niekde vo vnútri.

Jeden z policajných veliteľov uviedol, že útek "nemôže ani potvrdiť, ani vyvrátiť". Väznicu podľa neho prehľadávajú stovky policajtov. Zariadenie La Regional sa nachádza v rozsiahlom komplexe, v ktorom je umiestnených celkovo päť väzníc a vyše 12-tisíc väzňov. Fito tu za mrežami strávil väčšinu z posledných 12 rokov.

image

Ekvádor má najmladšieho prezidenta v dejinách, podnikateľa Daniela Nobou

V auguste bol nakrátko prevezený do menšej väznice La Roca v rovnakom komplexe, ktorá sa považuje za bezpečnejšiu kvôli nižšiemu počtu väzňov. Na jeho presun bolo potrebných tisícov vojakov.

Fito už skôr z väzenského areálu ušiel. V roku 2013 sa spolu s ďalšími 17 väzňami dostal z väznice La Roca a ušiel na člnoch po rieke Daule, ktorá s areálom hraničí.

O štyri mesiace neskôr bol dopadnutý v dome svojej matky v meste Manta. Odvtedy je vo väzení. V decembri 2020 prevzal vedenie Los Choneros. Gang, ktorý je pomenovaný podľa svojej mocenskej základne v meste Chone, sa zaoberá predovšetkým obchodom s drogami a vydieraním. Nadviazal spojenie s mocným mexickým kartelom Sinaloa.

01 - Modified: 2024-05-01 06:42:00 - Feat.: - Title: Prezident Ekvádora v piatich pobrežných provinciách vyhlásil výnimočný stav 02 - Modified: 2024-04-30 10:20:28 - Feat.: - Title: Ekvádor podal v Haagu podnet voči Mexiku za udelenie azylu exviceprezidentovi 03 - Modified: 2024-04-30 06:15:15 - Feat.: - Title: Švédsky premiér má obavy pre úniky informácií z polície k členom gangov 04 - Modified: 2024-04-28 08:11:00 - Feat.: - Title: Polícia na juhozápade Ekvádoru našla sedem zavraždených ľudí, majú za tým byť gangy 05 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 02:23