Sanitka smeruje k budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej po streľbe v centre Prahy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Páchateľa masakru v Prahe polícia hľadala už pred streľbou, ale v inej budove

21.12.2023, 19:32

Strelec sa podľa polície inšpiroval v zahraničí.

Po páchateľovi masakru na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe polícia už pátrala ešte predtým, než sa hrozného činu v hlavnej budove školy dopustil. Úrady totiž zistili, že doma zabil svojho otca a vychádzali z hypotézy, že sa išiel do Prahy sám zabiť. Policajti ho šli hľadať v budove, kde predpokladali, že bude mať prednášku. Strelec však zamieril do inej.

Vyplýva to z vyhlásenia policajného prezidenta Martina Vondráška, ktorý vystúpil vo štvrtok večer na spoločnom brífingu s ministrom vnútra Vítom Rakušanom.

„Polícia dostala o 12:45 hodine informáciu, že 24-ročný muž mal odísť z obce Hostouň do Prahy s tým, že si chce vziať život. V obci, z ktorej odišiel, bol nájdený mŕtvy muž, išlo o otca útočníka,“ povedal policajný prezident s tým, že išlo o dopredu premyslený čin.

image

Útok na Karlovej univerzite v centre Prahy: Hlásia 14 mŕtvych a množstvo zranených, zomrel aj strelec

Vondrášek tiež zvýšil bilanciu obetí na 14 s tým, že ďalších 25 ľudí je v starostlivosti lekárov. Šéf polície tiež povedal, že identifikovanie ľudí, ktorí prišli o život ešte nezačalo.

Strelec sa podľa neho inšpiroval v zahraničí. „Doteraz z informácií, ktoré máme, tak prominentného študenta hrozným činom inde na svete,“ povedal Vondrášek.

Polícia podľa Vondráška pracuje s verziou, že útočník bol človek, po ktorom vyhlásila pátranie práve v súvislosti s udalosťami na Kladensku. „Zistili sme, že mal mať o 14. hodine prednášku. Práve preto sme bezodkladne prišli do Celetnej ulice do objektu filozofickej fakulty, kde sme uskutočnili evakuáciu,“ uviedol šéf polície.

„Bolo to veľmi rýchle“

„Česká republika podobný čin ešte nezažila. Tragédia je hlboká a bude mať mnoho ďalších dôsledkov,“ povedal minister Rakúšan s tým, že zásah bude prebiehať ešte niekoľko hodín. "V tejto chvíli neexistuje žiadna indícia, že by tento čin mal nejakú spojitosť s medzinárodným terorizmom," povedal.

Rakúšan tiež ocenil prácu všetkých zložiek IZS. „Majte pochopenie, že teraz prebiehajú v budove stále práce. Zisťuje sa, či v budove stále nie sú zabarikádovaní ľudia či ďalšie zranenia,“ uviedol ďalej minister a upozornil na to, že na sociálnych sieťach sa objavujú nepravdivé informácie.

image

Policajti vypratali okolie Filozofickej fakulty v Prahe. Majú podozrenie na bombu

Policajný prezident doplnil, že mohlo dôjsť k samovražde. „Avšak policajti mali použiť zbraň. Pracuje sa teda s dvoma verziami,“ povedal Vondrášek. Polícia tak pracuje s verziou, že útočník mohol spáchať samovraždu alebo ho zasiahla strela jedného z policajtov.

„Boli sme tu o niekoľko minút. Bolo to veľmi rýchle,“ pokračoval šéf polície na rýchlosť zásahu. Podľa jeho slov bol útočník legálnym držiteľom zbraní. Doma ich podľa polície mal celý arzenál. Podľa Vondráška polícia preveruje aj zariadenie, ktoré pripomína nástražný výbušný systém.

„Nevieme, že by mal komplica“

Polícia podľa jeho slov nemá v tejto chvíli žiadnu indíciu, že by tu hrozilo nejaké ďalšie nebezpečenstvo. Avšak vzhľadom na to, že páchateľ bol ozbrojený, nemôže vylúčiť ďalšie riziko spojené s predmetmi, ktoré mohli byť zanechané v budove na Kladensku.

"Nemám informáciu o tom, že bol zranený nejaký policajt," uviedol. Polícia podľa neho po útoku overovala aj niekoľko ďalších oznámení o streľbe. „V súčasnej dobe nevieme, že by mal komplica,“ doplnil Vondrášek.

Totožnosť strelca zatiaľ však polícia nepotvrdila, utrpel totiž devastujúce zranenie. O 21:00 sa tiež mimoriadne zíde vláda.

01 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-04-13 08:33:52 - Feat.: - Title: Útok nožom a streľba v Sydney: Z nákupného centra evakuovali stovky ľudí, na mieste zasahuje polícia 03 - Modified: 2024-04-09 06:56:26 - Feat.: - Title: Žena strieľala na vodičov na diaľnici, vraj kvôli zatmeniu Slnka 04 - Modified: 2024-04-08 11:15:08 - Feat.: - Title: Bizár v lesoch Poľany. Dvoch zamestnancov štátnej ochrany prírody naháňal medveď, namiesto zvieraťa postrelil jeden druhého 05 - Modified: 2024-04-02 11:02:32 - Feat.: - Title: Tragická streľba na škole neďaleko Helsínk. 12-ročný chlapec spustil paľbu, jedno dieťa zomrelo a dve bojujú o život
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 09:13