Palestínčan zranený počas izraelského útoku v nemocnici Al Shifa v meste Gaza. FOTO? Reuters
StoryEditor

"Recitoval som korán, kým neskončili." Lekári v Gaze v snahe zachrániť životy operujú aj bez anestetík

10.11.2023, 11:53
Autor:
ČTKČTK

Riaditeľ nemocnice aš-Šífa Muhammad Abú Salmaja, hovorí, že keď do nej záchranári dovezú veľký počet pacientov naraz, nezostáva, kým ich ošetrovať na podlahe a bez adekvátnych anestetík.

Keď ošetrovateľ dievčaťu zašíval zranenia na hlave, nariekala bolesťou a volala "Mamička, mamička". Nemohol použiť žiadne anestetiká, pretože práve v nemocnici aš-Šífa v meste Gaza žiadna nebola k dispozícii.

Ide o jeden z najhorších momentov, ktoré ošetrovateľovi Abú Imádovi Hasanajnovi zostali v pamäti za viac ako mesiac vojny Izraela proti radikálnemu palestínskemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy. Tamojší zdravotníci sa v situácii, keď im chýbajú lieky proti bolesti, musia vysporiadať s nebývalým počtom zranených, píše agentúra Reuters.

Žiadne anestetiká

"Niekedy pacientom dávame sterilnú gázu, aby sa do nej mohli zahryznúť a uľaviť si od bolesti," opisuje Hasanajn. "Vieme, že tá bolesť je horšia, ako si ktokoľvek dokáže predstaviť, oveľa horšia, ako by deti jej veku dokázali vydržať," hovorí s poukázaním na dievča so zranením na hlave.

Do nemocnice aš-Šífa dorazil Nimir abú Saír na dezinfekciu a previazanie rany na chrbte, ktorú utrpel pri nálete. Taktiež hovorí, že nedostal žiadne anestetikum, keď mu zranenia zašívali. "Recitoval som korán, kým neskončili," hovorí muž v stredných rokoch.

image

Kým ľudia v Gaze trpia, oni si užívajú luxus v zahraničí. Vodcovia Hamasu majú na účtoch miliardy

Vojna sa začala 7. októbra, keď ozbrojenci Hamasu prerazili bariéru na hranici medzi Pásmom Gazy a južným Izraelom. Zabili vyše 1400 ľudí, hlavne civilistov, a ďalších 240 uniesli.

Išlo o najhorší masaker v dejinách Izraela. Izraelská armáda naň odpovedala útokmi zo vzduchu aj z mora a pozemnou inváziou do husto obývanej oblasti ovládanej Hamasom. Hamas, ktorý mnoho západných krajín považuje za teroristickú organizáciu, uvádza, že o život prišlo viac ako 10 800 Palestínčanov.

Ošetrovať musia na podlahe 

Riaditeľ nemocnice aš-Šífa Muhammad Abú Salmaja, hovorí, že keď do nej záchranári dovezú veľký počet pacientov naraz, nezostáva, kým ich ošetrovať na podlahe a bez adekvátnych anestetík.

Ako príklad uviedol následky výbuchu v nemocnici al-Ahlí zo 17. októbra, keď do nemocnice aš-Šífa, kde je 12 operačných sál, priviezli asi 250 zranených.

"Keby sme ich mali operovať jedného po druhom, mnoho z nich by zomrelo," uvádza riaditeľ. "Museli sme operovať na podlahe bez narkózy alebo len s použitím slabých anestetík alebo liekov proti bolesti, aby sme zranených zachránili," opisuje.

image

VIDEO: Izrael zverejnil zábery a nahrávku, ktoré majú dokazovať, že nestojí za zničením nemocnice v Gaze

Dodal, že v takýchto podmienkach lekári v aš-Šífa vykonávali amputácie končatín a prstov, zošívali veľké rany a ošetrovali závažné popáleniny. "Pre zdravotnícky tím je to bolestné. Nie je to nič jednoduché. Ide o to, že buď bude pacient trpieť v bolestiach, alebo príde o život," povedal riaditeľ.

Podľa izraelskej armády spôsobila výbuch chybná raketa palestínskeho radikálneho hnutia Palestínsky islamský džihád, ktorá mala zasiahnuť Izrael, podľa Hamasu výbuch spôsobila izraelská bomba. Spojené štáty, kľúčový spojenec Izraela, po vyhodnotení informácií od vlastných spravodajských služieb podporili tvrdenia izraelskej strany.

Slabšie lieky nestačia 

Muhammad Zapokut, riaditeľ Násirovej nemocnice v Chán Júnise na juhu Pásma Gazy, hovorí, že tiež mali obdobie, keď došli anestetiká, ale že sa to zmenilo od momentu, keď nákladné autá s pomocou dostali povolenie na vjazd.

"Niektoré zákroky sme vykonávali bez anestetík, vrátane cisárskych rezov, a takto sme museli tiež operovať niektorých pacientov s popáleninami," hovorí. Lekári sa snažili pacientom uľaviť nasadením slabších liekov, ale to nestačilo. "Nie je to ideálne riešenie pre pacienta na operačnej sále, ktorého chceme operovať v celkovej anestézii," konštatoval Zapokut.

image

Tu izraelská rozviedka. Zubár z Gazy prijal najdesivejší telefonát v živote, zachránil však svojich susedov

Na začiatku vojny nesmela do Pásma Gazy prichádzať žiadna pomoc. Prvý konvoj nákladných áut vošiel cez hraničný priechod s Egyptom v Rafáhu 21. októbra. Odvtedy sa do Gazy dováža ďalšia pomoc, ale OSN a medzinárodné humanitárne organizácie upozorňujú, že zďaleka nestačí na to, aby zmiernila humanitárnu katastrofu.

Zapokut povedal, že v Násirovej nemocnici sa problém chýbajúcich anestetík zmiernil vďaka dodávkam pomoci, v nemocnici aš-Šífa a v indonézskej nemocnici, ktoré sú na severe Pásma Gazy, kde Izrael svoje útoky sústredí, tieto lieky stále chýbajú.

01 - Modified: 2023-11-10 10:21:26 - Feat.: 1 - Title: Záhada nielen pre Izrael. Na jadrovú veľmoc útočia muži v sandáloch, kde sa vzal tento exotický nepriateľ? 02 - Modified: 2023-11-10 06:00:31 - Feat.: 1 - Title: Vojna Izraela s Hamasom v Pásme Gazy vytvára stratenú generáciu. Jej jazvy sa budú hojiť roky 03 - Modified: 2023-11-10 05:42:04 - Feat.: 1 - Title: Izrael nechce okupovať Gazu, tvrdí Netanjahu. Chce však dôveryhodné sily, ktoré "zabijú vrahov", ak bude treba 04 - Modified: 2023-11-09 21:51:05 - Feat.: 1 - Title: Izraelské sily sú blízko hlavnej nemocnice v Gaze. Nie je jasné, ako sa zachovajú 05 - Modified: 2023-11-09 19:59:50 - Feat.: 1 - Title: Neprijali sme nijaké prímerie, len krátke, lokálne prestávky v bojoch, tvrdí Izrael o Gaze
01 - Modified: 2024-04-28 05:20:09 - Feat.: - Title: Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí 02 - Modified: 2024-04-27 19:07:39 - Feat.: - Title: Šéf americkej diplomacie Blinken odcestuje do Saudskej Arábie. Čakajú ho rokovania o Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-27 05:17:45 - Feat.: - Title: Hamas zvažuje izraelský návrh na prímerie, Egypt je pripravený na neho zatlačiť 04 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN 05 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 15:15