StoryEditor

Zomrel herec Matthew Perry, známy ako Chandler zo seriálu Priatelia

29.10.2023, 07:10
29.10.2023, 08:09

Hercovo bezvládne telo našli v sobotu v jeho dome v Los Angeles vo vírivke, pričom záchranárom sa ho nepodarilo oživiť.

Vo veku 54 rokov zomrel americký herec Matthew Perry známy zo sitkomu Priatelia. S odvolaním sa na zdroje z polície o tom informovali americké médiá. Správa pochádza z agentúr AFP a AP.        

Hercovo bezvládne telo našli v sobotu v jeho dome v Los Angeles vo vírivke, pričom záchranárom sa ho nepodarilo oživiť, uviedli pre portál TMZ a denník The Los Angeles Times nemenované zdroje z bezpečnostných zložiek.

Zástava srdca

TMZ, ktorý o smrti herca informoval ako prvý, uviedol, že na mieste sa nenašli nijaké dôkazy o násilnej smrti a herec sa zrejme utopil. Záchranári podľa zdrojov portálu vyrazili na miesto po oznámení o zástave srdca.

Ako poznamenáva agentúra Reuters, je to trochu ironické, pretože hercovým posledným príspevkom na instagrame z 23. októbra je jeho fotografia, ako sedí vo vírivke so slúchadlami na ušiach. "Aha, takže teplá voda krúžiaca okolo teba ti urobí dobre?," napísal k nej.

"Sme neuveriteľne zarmútení predčasným odchodom Matthewa Perryho," uviedla v reakcii spoločnosť NBC Entertainment, ktorá seriál Priatelia vysielala.

"Svojím dokonalým načasovaním vtipov a britkým humorom priniesol toľko radosti stovkám miliónov ľudí po celom svete. Jeho odkaz bude žiť ďalej pre nespočetné množstvo generácií. "

Reakcie zo sveta

"Nikdy nezabudnem na hry, ktoré sme spolu hrávali na školskom dvore, a viem, že ľudia po celom svete nikdy nezabudnú na radosť, ktorú im prinášal," napísal na X zas kanadský premiér Justin Trudeau, ktorý zároveň vyjadril šok a smútok.

S rodákom z amerického Massachusetts sa v mladosti poznal, pretože Perryho matka bola hovorkyňa Trudeauovho otca Pierra, keď bol ministerským predsedom Kanady on.

image

Zomrela americká herečka Suzanne Somersová zo seriálu Krok za krokom

Perry, ktorý býval kedysi nádejným tenistom a do USA sa vrátil ako tínedžer, si získal srdce divákov po celom svete ako predstaviteľ sarkastického a zároveň neistého Chandlera Binga, ktorého v desiatich sériách Priateľov stvárnil vo všetkých viac ako 230 epizódach.

Výrazná postava Hollywoodu

Ako poznamenáva agentúra AP, seriál z rokov 1994 až 2004 z neho urobil jednu z najvýraznejších postáv Hollywoodu po boku kolegov z Priateľov a zároveň kamarátov v skutočnom živote - Jennifer Anistonovej, Courteney Coxovej, Lisy Kudrowovej, Matta LeBlanca a Davida Schwimmera.

Seriál - v origináli Friends - sa od svojho prvého uvedenia na obrazovky stal kultúrnym fenoménom. Skupina mladých Newyorčanov, priateľov a spolubývajúcich, ktorá sa zrodila v hlavách scenáristov Davida Cranea a Marty Kauffmanovej, ovplyvňovala účesy, obliekanie i spôsoby správania mnohých ľudí. Napríklad zostrih Anistonovej, predstaviteľky Rachel, kopírovali ženy a dievčatá po celom svete.

Vzorom sa stalo tiež to, ako spolu šesť kamarátov, sprvu dvadsiatnikov bez záväzkov - a časom aj s nimi - v Priateľoch žije, mení sa a dospieva. Vývoj bol viditeľný aj na postave Chandlera, ktorý roky strávil bezstarostnými hrami so spolubývajúcim Joeym (LeBlanc) a na konci seriálu je z neho otec detí a manžel Moniky (Coxová) sťahujúci sa na predmestie New Yorku.

Dodnes populárny seriál

Fanúšikov si jeden z najúspešnejších televíznych projektov vysielaných na prelome storočí našiel aj u ďalších generácií a dodnes patrí k obľúbenej ponuke streamovacích platforiem.

Perry si zahral tiež v seriáli Západné krídlo alebo rade filmov, z ktorých medzi najznámejšie patrí komédia Len blázní ponáhľajú, kde jeho partnerkou bola Salma Hayeková, či snímka Môj sused zabijak, kde vystupoval po boku Brucea Willisa.

Naposledy sa pred kamerou pri nakrúcaní jednej minisérie podľa TMZ objavil v roku 2017.

Pred necelým rokom vyšli jeho memoáre nazvané Friends, Lovers and the Big, Terrible Thing (Priatelia, milenky a tá veľká, príšerná vec), v ktorých líči neustále sa opakujúcu liečbu závislostí.

Problémy so závislosťou

Od svojich 26 rokov žil striedavo v centrách pre liečbu závislostí a mimo nich, štrnásťkrát bol na odvykacom programe, päťdesiatkrát absolvoval detoxikačný program a viac ako 6000-krát sa zúčastnil sedenia Anonymných alkoholikov.

Počas tretej série Priateľov, zhruba v rokoch 1996-1997, podľa svojich tvrdení bral 55 analgetik Vicodin denne a schudl na 58 kíl. Naopak o takmer 50 kíl viac vážil v časoch, keď denne vypil štvrť litra vodky. Prášky a alkohol zneužíval počas všetkých sérií Priateľov - s výnimkou deviatej série, za ktorú bol nominovaný na cenu Emmy.

Perry sa narodil v roku 1969 v americkom štáte Massachusetts.

Perry trpel aj zdravotnými problémami. V roku 2018 napríklad podstúpil operáciu pre presknutie hrubého čreva. Podľa amerických médií sa však pri hercovom tele drogy ani lieky nenašli.

Informácie o hercovej smrti bezprostredne jeho zástupcovia nepotvrdili. Polícia v Los Angeles však pre agentúru AP potvrdila, že na Perryho adrese zasahujú policajti v súvislosti s vyšetrovaním úmrtia muža približne vo veku 50 rokov.

01 - Modified: 2023-09-18 12:55:14 - Feat.: 1 - Title: Britského komika Russella Branda niekoľko žien obvinilo zo sexuálnych útokov 02 - Modified: 2023-07-20 10:26:07 - Feat.: 1 - Title: Johnny Depp na Slovensku nevystúpi. Koncert Hollywood Vampires v Banskej Bystrici náhle zrušili
01 - Modified: 2024-04-27 17:00:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Legendárny M*A*S*H má 30 rokov. Otestujte sa či ste fanúšik! 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 04 - Modified: 2024-04-24 10:30:00 - Feat.: - Title: Simpsonovci po 34 rokoch zabili jednu z populárnych postáv. Ktoré ďalšie seriálové úmrtia nás najviac šokovali? 05 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 22:35