FOTO: REUTERS
StoryEditor

Taliansko kritizuje Berlín za peniaze pre organizácie, ktoré zachraňujú migrantov v mori

24.09.2023, 20:34
Autor:
ČTKČTK

Nemecké ministerstvo zahraničia uviedlo, že na príspevku nevidí nič zlé vzhľadom na to, že záchrana ľudí v ťažkostiach je právnou a humanitárnou povinnosťou.

Taliansko kritizuje Nemecko za to, že sa rozhodlo financovať skupiny, ktoré organizujú záchranu migrantov v Stredozemnom mori. Jednej z nich Berlín poskytol 790-tisíc eur. Nemecké ministerstvo zahraničia uviedlo, že na príspevku nevidí nič zlé vzhľadom na to, že záchrana ľudí v ťažkostiach je právnou a humanitárnou povinnosťou, informovali agentúry Reuters a ANSA.

Na konci tohto týždňa talianske médiá informovali o tom, že Nemecko sa rozhodlo poslať peniaze na niekoľko projektov mimovládnych organizácií v Taliansku, ktoré sa týkajú pomoci migrantom na pevnine aj na mori. "Dostali sme niekoľko žiadostí o financovanie. Vyhodnotenie bolo dokončené v dvoch prípadoch," povedal hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí agentúre Reuters.

Podľa agentúry ANSA nemecká organizácia SOS Humanity, ktorá prevádzkuje lode na záchranu migrantov v Stredozemnom mori, oznámila, že od spolkovej vlády dostane dotáciu na svoje aktivity vo výške 790-tisíc eur.

image

Nemecký kancelár nevylúčil ďalšie opatrenia na hraniciach. Berlín rokuje o možných kontrolách s Prahou

Talianska vláda dala v reakcii na informácie médií najavo svoju nevôľu. Kabinet premiérky Meloniovej uviedol, že bude požadovať vysvetlenie. "Berlín predstiera, že nevie, že týmto krokom vytvára ťažkosti pre krajinu, ktorá by teoreticky mala byť jeho priateľom," uviedol v dnešnom rozhovore pre denník La Stampa minister obrany Guido Crosetto.

Nemecké ministerstvo zahraničia ale kritiku, ktorá znie z Ríma, odmieta. "Zachraňovať ľudí, ktorí sa potápia alebo sa dostanú do problémov na mori, je zákonná, humanitárna a morálna povinnosť," uviedlo ministerstvo.

image

Priepustka z detencie za päťtisíc eur, ponúka Rím migrantom. Neľudské, znie z opozície

Politickým silám, ktoré tvoria vládu krajne pravicovej premiérky Meloniovej, sa pôsobenie mimovládnych organizácií v Stredozemnom mori dlhodobo nepáči. Vláda na začiatku roka schválila nové pravidlá, ktoré aktivitu organizácií výrazne obmedzili. Nariaďujú napríklad lodiam vrátiť sa do prístavu po každej záchrane migrantov, a zakázala im tak zachraňovať ľudí z viacerých plavidiel za sebou.

Organizácie navyše poukazujú na to, že od úradov dostávajú pridelené prístavy na vylodenie migrantov, ktoré sú veľmi ďaleko od miest ich nasadenia. Ani tieto nové opatrenia však neviedli k obmedzeniu migrácie. Počet migrantov, ktorí priplávali do Talianska, sa medziročne prakticky zdvojnásobil na 130-tisíc ľudí. Väčšinou im pomáhajú lode a iné prostriedky talianskej pobrežnej stráže a námorníctva.

01 - Modified: 2024-05-10 13:32:12 - Feat.: - Title: V Nemecku čaká súd ozbrojenú skupinu vzdorujúcu proti pandemickým opatreniam 02 - Modified: 2024-05-10 12:06:59 - Feat.: - Title: Odbory v nemeckom stavebníctve zvolávajú na budúci týždeň štrajky 03 - Modified: 2024-05-10 05:13:53 - Feat.: - Title: Nemecko je pripravené hrať vedúcu úlohu v oblasti bezpečnosti, vyhlásil minister obrany Pistorius 04 - Modified: 2024-05-09 19:34:22 - Feat.: - Title: Nemecký index DAX uzavrel na novom historickom maxime 05 - Modified: 2024-05-09 19:26:40 - Feat.: - Title: Nemecko zaplatí dodanie troch amerických raketových systémov HIMARS pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 16:43