Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odovzdáva vlajku vojakovi počas slávnostného ceremoniálu Dňa nezávislosti Ukrajiny. FOTO: Reuters
StoryEditor

Každý je potrebný, vyhlásil Zelenskyj. Ukrajina si pripomína Deň nezávislosti (+ fotogaléria)

24.08.2023, 14:19
Autor:
ČTKČTK

Úrady v čase vojny neprichystali okázalé oslavy a kvôli hrozbe ruských útokov sú obmedzené hromadné akcie, napriek tomu si Ukrajinci sviatočný deň pripomínajú.

Ukrajina si dnes pripomína 32. výročie nezávislosti od Sovietskeho zväzu. Zároveň je to presne rok a pol od momentu, keď krajinu napadli ruské invázne vojská.

Prezident Volodymyr Zelenskyj pri tejto príležitosti hovoril o dôležitosti každého človeka. Každý je potrebný, zdôraznil v predtočenom prejave.

Každý je dôležitý 

Ukrajina si Deň nezávislosti pripomína už druhýkrát počas vojny s Ruskom - pod hrozbou ruských vzdušných úderov a v čase, keď vojaci na juhu a východe krajiny bojujú s ruským agresorom. Tohtoročný program bude zdržanlivý, ale oproti vlaňajšku o niečo širší, očakáva sa účasť predstaviteľov spojeneckých krajín, píše agentúra Ukrinform.

image

Ukrajinci uskutočnili výsadok na Kryme, došlo k boju za účasti plavidiel aj letectva, hlási Kyjev

"Vo vojne neexistujú malé činy. Neexistujú žiadne zbytočné. Žiadne nedôležité. To platí pre ľudí, skutky aj slová. Keď oslavujeme nezávislosť Ukrajiny, každý sa môže cítiť jej súčasťou," predniesol Zelenskyj, ktorý pripomenul, že Ukrajinci za svoju nezávislosť bojujú aj v súčasnej dobe.

"A každý je v tomto boji dôležitý," predniesol prezident. Následne zablahoželal a ďakoval všetkým Ukrajincom, ktorí sa na nezávislosti svojej vlasti podieľajú.

Vojakom pomáhajú detské kresby 

Vymenoval vojakov, ich otca a matky a blízkych, ktorí si o nich robia starosti. Spomenul tiež, že mnoho Ukrajincov kvôli vojne prišlo o svojich milovaných. "(O) hrdinov, vďaka ktorým sme neprišli o Ukrajinu," vyhlásil Zelenskyj, podľa ktorého ukrajinským bojovníkom pomáhajú na fronte detské kresby.

"Môžete ich vidieť na každej brigáde. Na stenách, v izbách... Je to pre nich hlavný cieľ ofenzívy, kde každý krok vpred je taký dôležitý a každý krok späť taký nemožný. Pretože ste to vy, naše deti, ktorí stoja za nimi," dodal.

image

ANALÝZA: Ukrajinský tlak môže spustiť kaskádovité zrútenie frontu. Prečo je kľúčom ku koncu vojny Krym?

Zelenskyj venoval takmer celý prejav vďake a zdôrazňovaniu dôležitosti rôznych skupín Ukrajincov alebo profesií, vrátane elektrikárov. Ich úlohu vyzdvihol v súvislosti s masívnymi vzdušnými údermi, ktoré Rusko cielilo na ukrajinskú energetickú infraštruktúru a celé mestá sa kvôli nim počas zimného obdobia ocitovali v tme a bez kúrenia.

"Všetci sme sa zaslúžili o to, že keď jeden človek povie: ‘Sláva Ukrajine‘, celý svet odpovie: ‘Hrdinom sláva‘," uviedol na záver svojho prejavu Zelenskyj.

Úrady v čase vojny neprichystali okázalé oslavy a kvôli hrozbe ruských útokov sú obmedzené hromadné akcie, napriek tomu si Ukrajinci sviatočný deň pripomínajú. Očakáva sa napríklad odovzdávanie vyznamenaní vojakom, bohoslužba v kyjevskom chráme svätej Sofie, premiéra dvoch symbolických filmov - jedného dokumentárneho a jedného historického, napísal Ukrinform.

Osobitný program podľa neho pripravila väčšina kultúrnych inštitúcií v Kyjeve. A podobne ako vlani je na bulvári Chreščatyk v centre metropoly výstava obhorených ruských tankov a vozidiel.

01 - Modified: 2023-08-24 14:24:18 - Feat.: 1 - Title: Nórsko daruje Kyjevu stíhačky F-16, Portugalsko sa chce zapojiť do výcviku ukrajinských pilotov 02 - Modified: 2023-08-23 21:50:11 - Feat.: 1 - Title: Putinova pomsta? Jevgenij Prigožin je mŕtvy. Jeho lietadlo zostrelili, tvrdí zdroj blízky wagnerovcom 03 - Modified: 2023-08-23 19:37:41 - Feat.: 1 - Title: Zlovestné znamenie. Nelegálna okupácia Krymu je globálnym problémom, tvrdí poľský prezident 04 - Modified: 2023-08-23 17:02:00 - Feat.: 1 - Title: Vojna nie je vyhraná. Pri presunutí síl by nás okupanti odrezali a je potrebná mobilizácia, varuje Zelenskyj 05 - Modified: 2023-08-23 14:56:02 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská rozviedka vylákala ruský vojenský vrtuľník. Pilot pristál v Charkove, prebehla aj jeho rodina
01 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 20:01