Palestínski militanti sa zúčastňujú na ceremónii v tábore Jenin na Západnom brehu. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Na Západnom brehu boli pri útoku Palestíncov zastrelení dvaja Izraelčania, tvrdí armáda

19.08.2023, 16:09
Autor:
ČTKČTK

Podľa Islamského džihádu išlo o "prirodzenú a legitímnu reakciu na okupačné zločiny".

Na okupovanom Západnom brehu Jordánu boli pri pravdepodobne palestínskom útoku zastrelení dvaja Izraelčania. Podľa agentúry AP to dnes uviedla izraelská armáda.

Verejnoprávna televízia Kan informovala, že pri streľbe na krátku vzdialenosť pri umývačke áut prišli o život otec so synom. Palestínske radikálne islamistické organizácie Hamas a Islamský džihád útok označili za "hrdinský" čin reagujúci na izraelskú okupáciu, uviedla agentúra DPA.

Izraelská záchranná služba ešte pred oznámením armády informovala, že poskytuje resuscitáciu dvom ľuďom postreleným blízko palestínskej dediny Huvára. Následne podľa agentúry Reuters oznámila, že dvojica Izraelčanov po palestínskom útoku zomrela. Armáda oznámila, že pátra po páchateľoch av okolí na tento účel zriadila cestné zátarasy.

Podľa Islamského džihádu išlo o "prirodzenú a legitímnu reakciu na okupačné zločiny". Podobný postoj má podľa DPA aj Hamas. Ani jedna táto skupina sa však k priamej zodpovednosti za útok v Huváre neprihlásila.

Násilie na Západnom brehu v posledných 15 mesiacoch pribudlo v dôsledku zosilnených izraelských razií, pouličných palestínskych útokov a útokov židovských osadníkov na palestínske dediny. Od začiatku roka bolo pri útokoch Palestínčanov zabitých 24 Izraelcov, jeden Ukrajinec a jeden Talian.

image

Nevzdáme sa, kým sa to nezlepší. Tisíce Izraelčanov pokračovali v protestoch proti vládnej reforme súdnictva

V rovnakom období zomrelo aj 179 Palestínčanov pri izraelských raziách, prestrelkách alebo násilnostiach medzi znepriatelenými palestínskymi skupinami. Väčšinou sa jedná o ozbrojených bojovníkov, ale medzi mŕtvymi pri vojenských operáciách sú aj civilisti, pripomenula agentúra DPA.

Huvára bola od začiatku roka dejiskom niekoľkých palestínskych útokov na Izraelčanov. Vo februári tu boli zabití dvaja izraelskí bratia. Izraelskí osadníci potom v odvete zapaľovali palestínske domy, obchody a autá. Mnoho Palestínčanov bolo zranených. Cez Huváru vedie cesta, po ktorej denne prechádza mnoho osadníkov.

Izrael obsadil Západný breh Jordánu vo vojne v roku 1967. Palestínčania chcú, aby toto územie tvorilo hlavnú časť ich budúceho štátu.

01 - Modified: 2024-05-06 20:48:16 - Feat.: - Title: Dohoda prijatá Hamasom nespĺňa naše požiadavky, budeme ďalej rokovať, avizuje Netanjahu 02 - Modified: 2024-05-06 20:35:35 - Feat.: - Title: Generálny tajomník vyjadril znepokojenie v súvislosti s hroziacou izraelskou ofenzívou do Rafahu 03 - Modified: 2024-05-06 20:14:22 - Feat.: - Title: Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah 04 - Modified: 2024-05-06 17:52:03 - Feat.: - Title: Izrael je skeptický voči dohode prijatej Hamasom. Médiá naznačujú, že ju odmietne 05 - Modified: 2024-05-06 14:55:04 - Feat.: - Title: Študenti v Belgicku a Holandsku protestujú proti vojne v Gaze, začali okupáciu univerzít
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 06:32