Generál Abdourahmane Tiani, ktorého vodcovia prevratu vyhlásili za novú hlavu štátu Niger. FOTO: Reuters
StoryEditor

Diplomacia zlyháva. Vojenská junta v Nigeri odmieta rokovať

09.08.2023, 14:43
Autor:
ČTKČTK

Hospodárske spoločenstvo západoafrických krajín hovorí, že použitie sily by bolo poslednou možnosťou, ak vojenská junta v Nigeri neprepustí Bazouma a neodstúpi.

Medzinárodné úsilie o diplomatické riešenie situácie v Nigeri stále viazne, keď strojcovia tamojšieho prevratu odmietli pustiť do krajiny spoločnú delegáciu afrických krajín a OSN. Susedné Mali a Burkina Faso, ktoré ozbrojený puč v Nigeri podporujú, medzitým vyzvali OSN, aby zabránila vojenskej intervencii, uviedla dnes agentúra Reuters.

VIDEO: Aké sú možnosti západnej Afriky na zvrátenie nigerského prevratu?

Vojenská junta, ktorá na konci júla zvrhla demokraticky zvoleného nigérijského prezidenta Mohameda Bazouma, tak naďalej vzdoruje tlaku, aby zasadla k rokovaciemu stolu ešte pred štvrtkovým summitom Hospodárskeho spoločenstva západoafrických krajín (ECOWAS), kde sa bude rokovať o možnom použití sily.

Tento vývoj znižuje nádeje na diplomatické rozuzlenie patovej situácie, keď hrozí ďalšia destabilizácia západoafrickej časti Sahelu. Jeden z najchudobnejších regiónov na svete už tak sužujú početné prevraty a povstania islamistických ozbrojencov.

Mali a Burkina Faso, kde sú tiež pri moci vojenské junty, v utorkovom liste vyzvali OSN, aby zabránila prípadnej vojenskej akcii proti Nigérii. Mala by vraj "nepredvídateľné" následky a viedla k rozpadu ECOWAS, hlavného bloku krajín v regióne.

image

Vodcovia prevratu v Nigeri vymenovali premiéra. Je ním ekonóm Ali Lamine Zeine

"Prechodné vlády Burkiny Faso a Malijskej republiky apelujú na základnú zodpovednosť Bezpečnostnej rady (...) aby využila všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii, a zabránila ozbrojenej akcii vedenej proti suverénnemu štátu," dodal. Uvádza sa v liste podpísanom ministrami zahraničia oboch krajín, ktorý zverejnilo ministerstvo zahraničia Mali na sociálnej sieti X, niekdajšom Twitteri.

Mali a Burkina Faso ďalej bez bližších podrobností uviedli, že sú odhodlané nájsť riešenie cez diplomaciu a rokovania. Obe krajiny sa predtým zaviazali, že v prípade vojenskej intervencie ECOWAS prídu Nigérii na pomoc, keďže by takúto akciu považovali za vyhlásenie vojny aj proti nim samotným.

Americký minister zahraničia Antony Blinken v utorok večer uviedol, že hovoril so zosadeným prezidentom Bazoumom, aby mu oznámil, že trvá úsilie o nájdenie mierového riešenia krízy. Zároveň vyzval na jeho okamžité prepustenie z domáceho väzenia, kde je Bazoum zadržiavaný od prevratu z 26. júla.

image

Puč v Nigeri nahráva Prigožinovi. Vytvára si pôdu pre ovládnutie ďalšej africkej krajiny?

Nigérijský prezident a predseda ECOWAS Bola Tinubu v utorok nariadil ďalšie sankcie namierené proti organizáciám a jednotlivcom, ktorí sa na puči podieľali, a upozornil, že všetky možnosti sú stále na stole.

ECOWAS hovorí, že použitie sily by bolo poslednou možnosťou, ak vojenská junta v Nigeri neprepustí Bazouma a neodstúpi. Ministri obrany bloku minulý týždeň oznámili, že majú hotový plán intervencie, podrobnosti však nezverejnili a očakáva sa, že hlavy západoafrických štátov o ňom budú ďalej rokovať na svojom štvrtkovom summite v nigérijskom hlavnom meste Abuji.

01 - Modified: 2023-08-07 04:44:05 - Feat.: 1 - Title: Nigerská vojenská junta uzavrela vzdušný priestor pre hrozbu intervencie 02 - Modified: 2023-08-06 20:05:34 - Feat.: 1 - Title: Prevrat v Nigeri napriek hroziacej intervencii podporili desaťtisíce ľudí 03 - Modified: 2023-08-05 22:07:52 - Feat.: 1 - Title: Francúzsko podporí úsilie západoafrických štátov vrátiť v Nigeri do úradu zvrhnutého prezidenta 04 - Modified: 2023-08-05 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Anatómia afrického fiaska: žiadni Rusi, za ten kiks si môže Západ sám 05 - Modified: 2023-08-05 18:45:25 - Feat.: 1 - Title: Vojenská junta v Nigeri požiadala o pomoc ruských wagnerovcov, hrozí intervencia západoafrických štátov
01 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily 02 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 03 - Modified: 2024-04-12 06:41:56 - Feat.: - Title: Rusko vyslalo do Nigeru systém protivzdušnej obrany a inštruktorov 04 - Modified: 2024-02-24 17:39:00 - Feat.: - Title: Západoafrické štáty odvolávajú ekonomické sankcie zavedené proti Nigeru po vojenskom prevrate 05 - Modified: 2024-01-28 13:51:36 - Feat.: - Title: Mali, Burkina Faso a Niger opúšťajú hospodárske spoločenstvo ECOWAS, oznámili junty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 14:22