ILUSTRAČNÉ FOTO: Reuters
StoryEditor

V Rusku omilosťujú vrahov, ktorí sa zúčastnili bojov na Ukrajine, upozorňuje BBC

26.07.2023, 12:49
Autor:
ČTKČTK

Matky zavraždených detí trápi, že mnohí vinníci dosiaľ neboli potrestaní.

V Rusku sa nezriedka dostávajú na slobodu vrahovia, ktorí sa zúčastnili bojov na Ukrajine, upozornil dnes server BBC News vo svojom ruskojazyčnom vydaní. Príbuzní obetí sa o omilostení odsúdených pritom dozvedia náhodou a trápia sa pocitom, že sa vinníkom nedostalo zaslúženého trestu.

Oxane Pechtělevovej sa v máji od známych donieslo, že muž odsúdený za vraždu jej dcéry začal na sociálnych sieťach zverejňovať fotografie v maskovanom oblečení a so zbraňami na pozadí jasnej oblohy. Pechtělevová zo sibírskeho Kemerova si najskôr myslela, že ide o fake, pretože vrah Vladislav Kaňus sa predsa nemohol znenazdania ocitnúť na slobode, a už vôbec nie mať prístup k zbraniam. Za mrežami väzenského zariadenia s prísnym režimom mal totiž stráviť 17 rokov za vraždu svojej bývalej priateľky Věry Pechtělevovej, ktorú trýznil niekoľko hodín, kým ju udusil.

image

Poľsko presunie vojakov k hraniciam, spoločné cvičenia Bieloruska s wagnerovcami považuje za provokáciu

Nábor vo väzniciach

Asi mesiac po tom, ako Oxana Pechtělevová narazila na fotografie vraha svojej dcéry na sociálnych sieťach, jej prišiel list od väzenskej správy, ktorý ju iba informoval, že odsúdený prešiel do právomoci správy iného regiónu. Kam presne sa vrah dostal, sa však Pechtělevovej zistiť nepodarilo. Médiá neskôr došli k záveru, že Kaňus sa nechal naverbovať do vojny na Ukrajine. Za brutálnu vraždu si tak neodsedel ani pol roka. "Je to výsmech a neúcta voči nám všetkým," povedala BBC Oxana Pechtělevová.

V podobnej situácii sa ocitli príbuzní ďalších obetí po celom Rusku. Niektorí z nich netušia, kde sa ľudia, ktorí im zničili život, pohybujú, ďalší sa musia vyrovnať s vedomím, že vrahovia ich blízkych sa voľne prechádzajú po uliciach.

Ani nie dva roky strávil vo väzenskom zariadení Vladislav Korobenkov, ktorý v roku 2019 spoločne s bratom znásilnil a brutálne zavraždil 19-ročnú Mariju Nepočetnú. Vrah sa totiž nechal v októbri 2022 naverbovať do žoldnierskej Wagnerovej skupiny, ktorá vykonávala nábor vo väzniciach.

image

Ukrajinská protiofenzíva: Rusov pri Bachmute zahnalo delostrelectvo, Kyjev hlási postup aj z južného frontu

Štátne tajomstvo

Rodičia Anny Birjukovej, ktorú zavraždil jej manžel, zistili, že vrah už nie je vo väzení, keď sa chceli súdiť o alimenty na vnuka. Súd sa totiž nekonal a namiesto toho rodičia dostali oznámenie, že vrah odsúdený pôvodne na 16 rokov bol prevedený do iného regiónu. Keď sa pýtali na podrobnosti, bolo im povedané, že miesto pobytu odsúdeného je "štátnym tajomstvom".

Irina Gavrilovová sa dozvedela o tom, že vrah jej syna je zrejme na slobode, od synových spolužiakov. Tí jej zavolali a povedali jej, že ho videli na ulici vo Volgograde. O mieste pobytu synovho vraha sa pritom predtým Gavrilovová márne po mesiaci snažila získať informácie od úradov. Dvadsaťdvaročný Vitalij Vasiljev ubodal v roku 2020 na koľaji jej syna Timura, čo na súde vysvetlil rasovou nenávisťou. Timur do Ruska prišiel študovať z Azerbajdžanu.

image

Ruské vojenské útoky sa nedaria pre zlé špionážne informácie, tvrdí Londýn

V júni ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že omilosťuje väzňov, ktorí strávili nejaký čas na fronte. Koľkých väzňov sa to týka, ale Putin nepovedal. Iba uviedol, že medzi nimi nie je ani pol percenta recidivistov.

Matky zavraždených detí trápi, že vinníci neboli potrestaní. "V podstate je to odkaz všetkým debilom a hajzlom, nech si robia, čo sa im zachce, pretože rovnako nedostanú zaslúžený trest," uviedla Oxana Pechtelevová. Možnosť, že vrah jej dcéry je po šiestich mesiacoch vo vojne znovu na slobode, je jej najväčšou nočnou morou.

01 - Modified: 2023-07-26 09:46:44 - Feat.: 1 - Title: Moskovčania už nie sú pokojní. Drony ich desia, hovoria o vysťahovaní sa z mesta 02 - Modified: 2023-07-26 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zápal pľúc postihuje ľudí bez ohľadu na vek 03 - Modified: 2023-07-26 05:55:00 - Feat.: 1 - Title: Rusko sa od Západu izolovalo, vraví odchádzajúci nemecký veľvyslanec 04 - Modified: 2023-07-26 05:21:42 - Feat.: 1 - Title: Ruská delegácia vedená ministrom obrany Šojguom pricestovala do Severnej Kórey
01 - Modified: 2024-05-09 12:52:22 - Feat.: - Title: Ruského cvičenia s taktickými jadrovými zbraňami sa zúčastní aj Bielorusko, oznámil Putin 02 - Modified: 2024-05-09 12:30:13 - Feat.: - Title: Bývalý veliteľ Zalužnyj skončil v ukrajinskej armáde. Bude veľvyslancom v Londýne 03 - Modified: 2024-05-09 11:55:26 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dva sklady paliva na juhu Ruska, hlási ukrajinská SBU 04 - Modified: 2024-05-09 11:42:45 - Feat.: - Title: Ruskí vojaci a pohraničníci sa stiahnu z viacerých oblastí Arménska 05 - Modified: 2024-05-09 11:11:03 - Feat.: - Title: Všetky ukrajinské vodné elektrárne sú vážne poškodené, hlási štátna energetická spoločnosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 15:01