Vjačeslav Gladkov, guvernér ruskej oblasti Belgorod, a Adam Delimchanov, poslanec Štátnej dumy a vysoký veliteľ ruských čečenských síl bojujúcich na Ukrajine. FOTO: Reuters/Governor Of Belgorod Region
StoryEditor

Ruská Belgorodská a Kurská oblasť informujú o ostreľovaní ukrajinskou armádou, žena utrpela zranenia

05.07.2023, 11:12
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinská armáda podľa gubernátora Belgorodskej oblasti strieľala na prihraničný región z raketometov Grad. Hlási poškodenie viacerých súkromných domov a elektrického vedenia.

Niektoré časti ruskej Kurskej a tiež Belgorodskej oblasti sa dnes ocitli pod paľbou ukrajinských ozbrojených síl, uviedli tamojší gubernátori. Podľa šéfa Belgorodskej oblasti Vjačeslava Gladkova minimálne jedna žena utrpela zranenia. Ukrajinské úrady informovali o ruskom ostreľovaní okrem iného Doneckej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, ktoré si podľa nich v uplynulom dni vyžiadali mŕtvych aj zranených medzi civilistami.

"Ostreľovanie mesta Valujki trvalo vyše hodiny," uviedol na platforme Telegram Gladkov s poznámkou, že protivzdušná obrana zostrelila "tri ciele mieriace k mestu" a jeden bezpilotné lietadlo. Ukrajinská armáda podľa neho rovnako strieľala na prihraničný región z raketometov Grad. Činiteľ hlási poškodenie viacerých súkromných domov a elektrického vedenia.

image

Na hranice v Belgorodskej oblasti boli nasadení čečenskí bojovníci, oznámil Kadyrov

Šéf Kurskej oblasti, ktorá tiež susedí s Ukrajinou, podľa agentúry Reuters uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali dedinu Tjotkino. "Celkovo sme napočítali 12 príletov," napísal šéf oblasti Roman Starovojt na telegrame. Zranenia podľa neho nie sú, však hlásia poničenie školy a jedného domu.

Výbuchy alebo útoky v ruských regiónoch susediacich s Ukrajinou - ktorá sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej vojenskej agresii - sú v posledných mesiacoch hlásené takmer denne a ruskí predstavitelia z nich obviňujú buď ukrajinské sily alebo proukrajinských sabotérov. Kyjev sa takmer nikdy k zodpovednosti za útoky vo vnútri Ruska alebo na ukrajinských územiach okupovaných Moskvou oficiálne nehlási.

image

Vojna dopadá na ruské pohraničie, lokálne ekonomiky sa namiesto rozvoja zamerajú na prežitie

Ukrajinské médiá dnes informujú o ruských útokoch na ukrajinské územie za uplynulý deň. Napríklad šéf Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin uviedol, že Rusi v utorok ostreľovali tento juhoukrajinský región 83-krát, pričom zasiahli rezidenčné časti, školu a objekt kritickej infraštruktúry. Zahynuli podľa neho dvaja ľudia. Prokudín už skôr povedal, že ruským ostreľovaním najviac trpia obce, ktoré boli zaplavené po nedávnom zničení Kachovskej priehrady.

Šéf ukrajinskej Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko medzitým informoval o dvoch zranených civilistoch kvôli ruským útokom za posledný deň v tomto východoukrajinskom regióne. O ruskom utorkovom ostreľovaní informoval tiež šéf Záporožskej oblasti Jurij Malaško, podľa ktorého bolo zničených 17 civilných budov, ale nikto nebol zranený.

Ukrajinské úrady už skôr hlásili viac ako 40 zranených, vrátane 12 detí, po ruskom utorkovom ostreľovaní mesta Pervomajskyj v Charkovskej oblasti. Podľa šéfa oblastnej správy Oleha Synehubova zasiahla obytnú štvrť v Pervomajskom balistická raketa Iskander.

01 - Modified: 2023-06-29 17:09:42 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská armáda vyzvala obyvateľov v pohraničí Sumskej oblasti na odchod 02 - Modified: 2023-06-16 06:52:52 - Feat.: 1 - Title: Na hranice v Belgorodskej oblasti boli nasadení čečenskí bojovníci, oznámil Kadyrov 03 - Modified: 2023-06-09 06:23:09 - Feat.: 1 - Title: V Žytomyrskej oblasti je po nočných ruských útokoch hlásený jeden mŕtvy, dopadli tam úlomky rakety
01 - Modified: 2024-05-08 18:20:35 - Feat.: - Title: Ukrajina po ruskom útoku obmedzila dodávky elektriny, varovala pred výpadkami 02 - Modified: 2024-05-08 21:29:08 - Feat.: - Title: Krajiny EÚ sa zhodli, že z výnosov zo zmrazených ruských aktív vyzbroja Ukrajinu 03 - Modified: 2024-05-08 15:07:23 - Feat.: - Title: Z peňazí zbierky Munícia pre Ukrajinu nakúpia delostreleckú muníciu. Na fronte nám chýba, potvrdil veľvyslanec 04 - Modified: 2024-05-08 12:26:52 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že jeho sily dobyli ďalšie dve dediny na Ukrajine 05 - Modified: 2024-05-08 11:57:54 - Feat.: - Title: Český prezident Pavel: Rusko v Európe rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 07:19