Rakva bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho počas jeho štátneho pohrebu v katedrále Duomo v Miláne, Taliansko 14. júna 2023. FOTO: Reuters
StoryEditor

Letisko, štadión či most na Sicílii? Taliani riešia, čo pomenujú po Berlusconim

21.06.2023, 17:07
Autor:
redredČTKČTK
  • Bývalý milánsky zástupca primátora Riccardo De Corato navrhol, aby sa po Silviovi Berlusconim pomenovala ulica neďaleko centra, kde sa zosnulý politik narodil.
  • Odmietavo sa k návrhu postavil súčasný starosta Giuseppe Sala, ktorý poukázal na to, že podľa zákona možno ulicu pomenovať po človeku, od ktorého úmrtia uplynulo najmenej desať rokov.
  • Diskutuje sa, že by sa po bývalom premiérovi mohlo volať jedno z dvoch milánskych letísk alebo štadión futbalového klubu AC Miláno.
  • Najrýchlejší v pretekoch vo venovaní miesta bývalému premiérovi bude zrejme región Lombardia.

Štadióny, letisko v Miláne, rodná ulica či ešte nepostavený most nad Messinskou úžinou. V Taliansku sa v posledných dňoch hromadia nápady, čo pomenovať po bývalom premiérovi Silviovi Berlusconim, ktorý zomrel pred týždňom v Miláne. Návrhy zaznievajú predovšetkým od politikov stredopravicového bloku a strany Forza Italia, ktorú Berlusconi založil, píše týždenník L‘Espresso.

image

V Milánskom dóme sa začal pohreb Silvia Berlusconiho, zúčastňuje sa ho aj Viktor Orbán

Na jeho počesť urobia výnimku

Mnoho nápadov na premenovanie miest po bývalom premiérovi zaznieva v Miláne, kde sa Berlusconi narodil a strávil podstatnú časť svojho života. Už minulý týždeň niekoľko pravicových politikov, napríklad bývalý milánsky zástupca primátora a poslanec za krajne pravicovú stranu Bratia Talianska Riccardo De Corato navrhol, aby sa po Berlusconim pomenovala ulica Volturno neďaleko centra, kde sa zosnulý politik narodil.

image

Berlusconi vedel provokovať aj zabaviť. Taliansky expremiér, ako ste ho možno nepoznali

Odmietavo sa k návrhu postavil súčasný starosta Giuseppe Sala, ktorý poukázal na to, že podľa zákona možno ulicu pomenovať po človeku, od ktorého úmrtia uplynulo najmenej desať rokov. Ministerstvo vnútra však môže udeliť výnimku.

Po bývalom premiérovi by sa mohlo volať jedno z dvoch milánskych letísk. Bývalý starosta Gabriele Albertini v pondelok navrhol, aby Berlusconiho meno malo v názve letiska Linate, zatiaľ čo niekoľko krajských zastupiteľov navrhlo, aby politikovo meno nieslo letisko Malpensa.

„Na rozdiel od ulice či námestia tu nie sú pravidlá ohľadom toho, koľko rokov musí uplynúť od úmrtia,“ uviedli navrhovatelia. Ministerstvo dopravy už oznámilo, že sa chce návrhmi vážne zaoberať, uviedol denník La Stampa.

Vyhliadková terasa mrakodrapu ako prvá

Vicepremiér Matteo Salvini z Ligy v utorok podporil pri rozhovore na stanici Radio24 myšlienku, aby Berlusconiho meno niesol nový štadión futbalového klubu AC Miláno, ktorého bol politik a podnikateľ dlhoročným prezidentom.

Zdržanlivejšie sa Salvini vyjadril k možnosti pomenovať po Berlusconim nový most nad Messinskou úžinou, ktorého výstavbu bývalý premiér podporoval.

image

Berlusconi bol jedným z najvplyvnejších mužov v histórii Talianska, vyjadrila sa Meloniová

„Zaujíma ma hlavne postavenie mosta,“ povedal Salvini. Padli aj návrhy, aby Berlusconiho meno niesol štadión futbalového klubu v Monze, ktorý zosnulý expremiér vlastnil. Ten má na rozdiel od nového štadióna či mosta jednu nespornú výhodu - už existuje.

Najrýchlejší v pretekoch vo venovaní miesta bývalému premiérovi bude zrejme región Lombardia. Jeho šéf Attilio Fontana z Ligy už ohlásil zámer, aby Berlusconiho meno niesla vyhliadková terasa mrakodrapu, kde sídli krajský úrad. Návrh by malo zastupiteľstvo prerokovať na jednom zo svojich najbližších zasadnutí.

01 - Modified: 2023-06-14 14:09:11 - Feat.: 1 - Title: V Milánskom dóme sa začal pohreb Silvia Berlusconiho, zúčastňuje sa ho aj Viktor Orbán 02 - Modified: 2023-06-14 13:04:48 - Feat.: 1 - Title: Taliansko sa lúči so Silviom Berlusconim, pred milánskym dómom čakajú tisíce ľudí 03 - Modified: 2023-06-13 12:41:26 - Feat.: 1 - Title: Bol neskutočne bohatý a vyhral hlasy chudobných, talianske médiá reagujú na úmrtie expremiéra 04 - Modified: 2023-06-13 12:22:30 - Feat.: 1 - Title: Berlusconi vedel provokovať aj zabaviť. Taliansky expremiér, ako ste ho možno nepoznali 05 - Modified: 2023-06-12 14:48:32 - Feat.: 1 - Title: Pápež označil Berlusconiho za energického politika
01 - Modified: 2024-04-30 16:43:04 - Feat.: - Title: Daňové úľavy aj finančný bonus. Talianska vláda schválila balík na podporu ekonomiky 02 - Modified: 2024-04-28 14:50:00 - Feat.: - Title: Výročie Mussoliniho popravy si v Taliansku pripomenuli desiatky ľudí 03 - Modified: 2024-04-28 14:27:38 - Feat.: - Title: Talianska premiérka ohlásila kandidatúru vo voľbách do eurovolieb, mandát však nechce 04 - Modified: 2024-04-28 14:06:37 - Feat.: - Title: Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier 05 - Modified: 2024-04-27 08:22:20 - Feat.: - Title: Oblasť okolo talianskej sopky Vezuv zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 07:49