Účastníci nesú portréty ľudí vrátane vojakov Červenej armády počas pochodu Nesmrteľného pluku na Deň víťazstva v roku 2022. FOTO: Reuters
StoryEditor

(Ne)smrteľný pluk. Kremeľ zrušil obľúbený sprievod, mohol by prezradiť straty

09.05.2023, 13:06
Autor:
jhrjhr

Podľa analytikov Kremeľ používa hrozbu údajného útoku ako výhovorku. Zákaz akcie reflektuje snahu ruských špičiek zabrániť tomu, aby stratili kontrolu nad spôsobom, akým sa v Rusku o vojne na Ukrajine informuje.

Rusko zrušilo sprievod takzvaného Nesmrteľného pluku, počas ktorého si Rusi 9. mája pripomínajú svojich príbuzných, ktorí padli počas druhej svetovej vojny. Akcia je v krajine veľmi obľúbená, niektorí Rusi preto neprijali správu vrelo. Podľa analytikov Kremeľ síce cituje bezpečnostné dôvody, ale sprievod zrušil z obavy, že by pieta mohla odhaliť ruské straty na Ukrajine.

Sprievod s fotografiami príbuzných, ktorí bojovali a padli počas druhej svetovej vojny počas invázie nacistického Nemecka do Sovietskeho zväzu, je v Rusku veľmi obľúbenou udalosťou. Sovietsky zväz mal jedny z najväčších strát vôbec, v Rusku tak bol snáď v každej rodine niekto, kto počas takzvanej Veľkej vlasteneckej vojny zahynul.

Obavy z teroristickej hrozby

Na oznámenie Moskvy, že pochod sa tento rok neuskutoční v tradičnej podobe, preto niektorí obyvatelia reagovali s nevierou a sklamaním. „Kamaráti vojaci, dostávame veľa listov s jedinou otázkou: prečo nebude pochod Nesmrteľného pluku? Nemôžeme uviesť presné dôvody tohto rozhodnutia, zvlášť keď s tým nemáme nič spoločné,“ napísali organizátori jednej z plánovaných spomienkových akcií.

Kremeľ odôvodnil rozhodnutie obavami z „teroristickej hrozby“. Podľa jeho hovorcu bolo potrebné prijať „bezpečnostné opatrenia“ proti možnému útoku. Tohtoročné oslavy mnoho ruských miest výrazne redukovalo, zrušenie pochodu Nesmrteľného pluku je podľa denníka The New York Times najvýraznejší zásah.

Niektorí Rusi taký dôvod neuznávajú. „Myslím si, že pochod by sa mal uskutočniť. Je to pripomienka všetkých, ktorí za nás bojovali,“ povedal portálu The Moscow Times nemenovaný mladý Rus. „Áno, súčasná situácia nie je najpríjemnejšia, ale vtedy sme bojovali s nacistami. Tak ako bojujeme s nacistami aj teraz.“

image

Putin na prehliadke: Proti Rusku opäť rozpútali vojnu. Príčinou katastrofy ukrajinského ľudu sú kroky Západu

Moskva ospravedlňuje inváziu na Ukrajinu údajnou prítomnosťou „nacistov“ na Ukrajine. Ruská propaganda opakovane využívala spomienkové akcie pri príležitostiach výročia významných udalostí druhej svetovej vojny na vykreslenie Ukrajiny a Západu ako staronovej fašistickej hrozby, ktorá sa údajne opätovne pokúša zničiť Rusko. Ukrajina a Západ ruské tvrdenia odmietajú a poukazujú na to, že ak sa niekto správa ako nacisti, je to práve Rusko.

U časti Rusov ale obavy Kremľa z bezpečnostných rizík, ktoré v súčasnej situácii sprevádzajú zhromaždenia väčšieho počtu ľudí, rezonujú. „Kvôli špeciálnej vojenskej operácii je tu množstvo ukrajinských utečencov. Kto vie, čo by mohli urobiť? Deti, ktoré sa zúčastnia sprievodu Nesmrteľného pluku, by mohli byť zranené,“ povedala reportérovi The Moscow Times mladá Ruska.

Prečo v skutočnosti Moskva zrušila zhromaždenie?

Podľa analytikov Kremeľ skôr používa hrozbu údajného útoku ako výhovorku. Zákaz akcie reflektuje snahu ruských špičiek zabrániť tomu, aby stratili kontrolu nad spôsobom, akým sa v Rusku o vojne na Ukrajine informuje. Masové zhromaždenie by mohli využiť odporcovia invázie, aby ukázali svoju nespokojnosť s krokmi Moskvy na Ukrajine.

Ľudia by tiež mohli priniesť fotky tých, ktorí na Ukrajine padli. Ruské úrady skrývajú údaje o zabitých ruských vojakoch, verejná ukážka vysokých strát ruskej armády by teda túto snahu podkopala. Navyše by príbuzní padlých mohli novinárom oznámiť informácie, ktoré si Moskva praje držať pod pokrievkou.

image

Moskva chcela pár dní pred inváziou stiahnuť video o bunkroch, neuspela

„Ľudia nebudú vychádzať s portrétmi svojich pradedov,“ napísala ruská politická aktivistka Elvira Vicharevová. „Ľudia prídu s portrétmi svojich otcov, synov a bratov. Pluk sa neukáže ako ‚nesmrteľný‘, ale veľmi smrteľný. A rozmery toho budú veľmi viditeľné.“

Niektorí Rusi si myslia, že dôvody Moskvy sú ešte prozaickejšie. „Vláda míňa peniaze na iné veci, takže sa zrejme rozhodli znížiť celkové náklady.“

Hoci Rusko zrušilo sprievody, istú formu spomienkovej akcie pripúšťa. Ruskí predstavitelia vyzvali občanov, nech umiestnia fotografie svojich padlých príbuzných na sociálne siete, oblečenie či autá.

Niektoré pochody však Rusi usporiadali. Nie však v Rusku, ale v zahraničí. Padlých si tiež pripomínali v budovách ruských škôl.

01 - Modified: 2023-05-09 07:53:19 - Feat.: 1 - Title: Rokovanie o mieri nie je teraz možné. Ukrajina aj Rusko veria, že vyhrajú, povedal Guterres 02 - Modified: 2023-05-09 08:06:14 - Feat.: 1 - Title: V Doneckej oblasti obsadenej Ruskom hrozí nedostatok vody, tvrdí Londýn 03 - Modified: 2023-05-08 20:12:03 - Feat.: 1 - Title: Bieloruský líder Lukašenko je v Moskve, zrejme sa zúčastní vojenskej prehliadky 04 - Modified: 2023-05-08 19:36:01 - Feat.: 1 - Title: Wagnerovci začínajú dostávať muníciu, vyhlásil Prigožin 05 - Modified: 2023-05-06 20:19:52 - Feat.: 1 - Title: Chválil sa veľkým počtom zabitých na Ukrajine. Výbuch auta vážne zranil prominentného ruského spisovateľa
01 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty 02 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 03 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 04 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 05 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 04:34