Rieka Rýn. FOTO TASR/DPA  
StoryEditor

Nízke hladiny riek ohrozujú plány Berlína na posilnenie energetickej bezpečnosti

17.08.2022, 14:30
Autor:
ČTKČTK

Dlhotrvajúce sucho totiž komplikuje dodávky uhlia a ďalších energetických surovín, pretože lode nemôžu plávať plne vyťažené. Rieka Rýn je pritom pre Nemecko dôležitou energetickou tepnou.

Nemecko sa od ruského vpádu na Ukrajinu snaží rýchlo znižovať závislosť od ruského plynu, jeho úsilie ale ohrozuje nielen dostupnosť náhradných zdrojov, ale aj nízka hladina Rýna a ďalších riek.

Dlhotrvajúce sucho totiž komplikuje dodávky uhlia a ďalších energetických surovín, pretože lode nemôžu plávať plne vyťažené. Rieka Rýn je pritom pre Nemecko dôležitou energetickou tepnou.

image

Európsky veľtok vysychá. Jeho hladina historicky prvýkrát klesla na nulu

Výzva Nemcom

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck kvôli neistému toku ruského plynu opakovane vyzýva celé Nemecko k šetrnému využívaniu energií.

"Každá ušetrená kilowatthodina má zmysel," hovorí Habeck. Nemecko sa dokonca kvôli posilneniu energetickej bezpečnosti rozhodlo aktivovať uhoľné elektrárne držané v zálohe a podľa informácií denníka The Wall Street Journal odloží aj trvalé odstavenie svojich posledných troch jadrových elektrární, ktoré chcelo od siete odpojiť na konci tohto roka.

Úbytkom vody v Rýne je znepokojený podpredseda vplyvného Zväzu nemeckého priemyslu (BDI) Holger Lösch. "Pretrvávajúce obdobie sucha a nízka hladina vody ohrozujú zásobovanie priemyslu. Podniky sa pripravujú na najhoršie. Už tak napätá hospodárska situácia v podnikoch sa ďalej zhoršuje," povedal Lösch novinárom.

Lösch upozornil aj na to, že ohrozená je aj energetická bezpečnosť. "Enormne nízke hladiny riek by mohli zhoršiť stav núdze v energetickom zásobovaní. Politické plány sa dočasne viac spoliehať v čase plynovej krízy na uhlie môžu zmariť masívne problémy v dopravnej kapacite. Závislá na lodnej doprave je nielen doprava uhlia, ale aj pohonných hmôt," varoval.

Nemecké médiá vo svojom spravodajstve najčastejšie spomínajú elektráreň Staudinger v hesenskom Grosskrotzenburgu, konkrétne jej piaty uhoľný blok.

Elektráreň stojí na brehu Mohanu, prítoku Rýna. Spoločnosť Uniper, ktorá ju prevádzkuje, na energetickej burze European Energy Exchange (EEX) v Lipsku začiatkom augusta upozornila, že až do 7. septembra môže kvôli obmedzeným zásobám uhlia dochádzať k nepravidelnostiam v prevádzke tamojšieho 510-megawattového bloku.

Elektráreň Staudinger, ktorú Uniper označuje za jednu zo svojich najvýkonnejších v Nemecku a za najväčšiu konvenčnú v Hesensku, má funkčný ešte štvrtý blok. Tento blok, kde je energetickým zdroje zemný plyn, je v rezerve kvôli zaisteniu sieťovej stability.

Preprava surovín sa predražuje

Málo vody v nemeckých riekach síce plavbu neznemožnilo, ale lode musia kvôli zachovaniu nízkeho ponoru plávať menej vyťažené, napríklad len na dvoch tretinách kapacity.

Transport surovín sa tak predražuje a zaťažuje ďalšie dopravné cesty, pretože musí vyplávať viac lodí, alebo je nevyhnutné náklad preložiť na železnicu či kamióny.

Za pomyselné najužšie hrdlo lodnej dopravy na strednom a dolnom toku Rýna označuje Spolková správa vodných ciest (WSV) úsek pri mestečku Kaub neďaleko Koblenca, kde dnes dopoludnia vodočetná lata ukazovala výšku hladiny na 34 centimetroch.

To bolo oproti utorku o dva centimetre viac, naďalej je ale táto hodnota kritická. Pre lodnú dopravu je tak Kaub kľúčový, pretože určuje, ako veľmi môžu byť lode vyťažené.

WSV poznamenáva, že vodočet neznamená skutočnú hĺbku rieky, pretože nula na takej stupnici je len vopred zvolený pevný bod, ktorý býva umiestnený pod dlhodobo najnižším nameraným vodným stavom.

Kľúčová je preto hĺbka plavebnej dráhy, ktorá v Kaube pri 34 centimetroch na vodočte je 1,46 metra. Pri meste Emmerich na hranici s Holandskom sa vodočet dostal dokonca do záporu, dnes dopoludnia ukazoval mínus jeden centimeter. Plavebná dráha tu ale aj tak má za takého stavu hĺbku 1,95 metra.

01 - Modified: 2024-05-01 09:57:12 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal najmenej dve obete 02 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-30 19:57:42 - Feat.: - Title: Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov, vyhlásil Šmyhaľ 04 - Modified: 2024-04-30 19:07:22 - Feat.: - Title: Je to otázka života a smrti. Nórsko zvyšuje pomoc pre Ukrajinu vyhradenú na tento rok 05 - Modified: 2024-04-30 18:54:44 - Feat.: - Title: Poľsko nebude chrániť Ukrajincov, ktorí sa vyhýbajú odvodu do armády, vyhlásil minister Szejna
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 13:22