berlin city hostelReuters
StoryEditor

Vodcovi Kimovi tajne zarábal slušné peniaze, teraz musí berlínsky hostel zavrieť

11.05.2017, 17:00
Autor:
fasfas
Vo veľkej a nevýraznej budove v bývalom komunistickom východnom Berlíne sídli turistami obľúbený CityHostel Berlin.

Od ostatných ubytovacích zariadení ho ale odlišuje to, že nad priľahlým pľacom visí vlajka KĽDR a z plota vzhliadajú z portrétov členovia dynastie Kimov. Hostel je totiž prepojený so susediacou severokórejskou ambasádou. Kvôli sankciám OSN ale bude tomuto vedľajšiemu príjmu KĽDR urobená prietrž.

CityHostel Berlin sídli na Glinkastrasse v opustenej budove, ktorú predtým využívali diplomati Severnej Kórey. Niekedy okolo roku 2004 sa však podľa nemeckého denníka Der Tagesspiel ambasáda uskromnila a časť komplexu, kde boli byty diplomatov, pretvorila na dobre hodnotené ubytovanie.

OSN ale proti ázijskému štátu sprísnila sankcie kvôli jeho jadrovým testom. Nemecká vláda v stredu oznámila, že "čo najrýchlejšie" zariadi, aby nemenovaný nemecký podnikateľ, cez ktorého je hostel prevádzkovaný, prestal za prenájom Severokorórejčanom platiť 38-tisíc eur mesačne.

"Hostel bude uzatvorený v súlade s novembrovými sankciami, ktorými OSN výslovne zakázala komerčné aktivity ambasád KĽDR," potvrdil hovorca nemeckého ministerstva zahraničia podľa amerického denníka The New York Times.

Podľa poslanca za kresťanskú demokraciu Philippa Lengsfelda prepojenie hostela s veľvyslanectvom Severnej Kórey bolo "verejným tajomstvom a vedel o ňom každý taxikár". Či mala vláda kancelárky Merkelovej zakročiť rýchlejšie, ale odmietol komentovať. Podľa nemeckého Tagesspielu na riešenie situácie naliehali predstavitelia USA a Južnej Kórey.

Denník tiež informoval, že hostí oslovených na mieste napojenie na ambasádu režimu Kim Čong-una nijako nešokovalo. "Necítim sa teraz rozdielne. Dobrovoľne by som ale diktátorský režim nepodporoval," uviedol podľa denníka jeden z mladých návštevníkov, ktorí išli do Berlína na školský výlet.

Ľudia v hosteli platia za posteľ v štvorlôžkových až osemlôžkových izbách od 17 eur za noc. Jednoposteľová izba vyjde na 59 eur za noc. Podľa webových stránok nemá ubytovňa o hostí núdzu. Recepcia prechádza do terasy so záhradkou, elektronickým klavírom a typickými nápismi, ktoré pripomínajú uniformitu komunistickej architektúry.

01 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 02 - Modified: 2024-04-27 05:40:12 - Feat.: - Title: KĽDR odmieta americkú správu o stave ľudských práv vo svete 03 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN 04 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 05 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 19:54