James ComeyReuters
StoryEditor

Donald Trump vyhodil šéfa FBI, vyšetroval aj údajné zásahy Moskvy do prezidentských volieb

10.05.2017, 00:05
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident Donald Trump prepustil s okamžitou platnosťou šéfa Federálneho úradu pre vyšetrovanie Jamesa Comeyho.

V utorok miestneho času to oznámil Biely dom, podľa ktorého prezident konal na návrh ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa. FBI sa pod Comeyho vedením venovala okrem iného vyšetrovaniu údajných údajných zásahov Ruska do minuloročných prezidentských volieb.

"FBI je jednou z najviac rešpektovaných inštitúcií našej krajiny," uviedol prezident Trump vo vyhlásení. Úrad podľa neho teraz potrebuje nové vedenie, aby znovu získal stratenú dôveru verejnosti. S hľadaním Comeyho nástupcu sa začne podľa Bieleho domu okamžite.

Minister spravodlivosti: Nový začiatok

Zbaviť Comeyho funkcie riaditeľa FBI sa Trump podľa svetových agentúr rozhodol na základe odporúčania ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa a jeho zástupcu Roda Rosensteina. "S ministerstvom spravodlivosti sa plne zhodujú v tom, že nie ste schopný FBI efektívne riadiť," napísal Trump v liste adresovanom Comeymu.

Session podľa agentúry Reuters v odporúčaní Trumpovi uviedol, že na čele FBI musí stať niekto, kto sa drží pravidiel a zásad ministerstva spravodlivosti. Úrad podľa Sessionsa potrebuje "nový začiatok".

FBI sa pod Comeyho vedením venovala okrem iného vyšetrovaniu údajných zásahov Moskvy do minuloročných prezidentských volieb v USA, z ktorých vzišiel ako víťaz práve prezident Trump. Množstvo politikov Demokratickej strany už vyzvalo, aby sa vyšetrovanie údajných ruských zásahov do hlasovania ujal nezávislý vyšetrovateľ.

Demokrati: Veľká chyba

Šéf demokratickej menšiny v americkom Senáte Chuck Schumer podľa svojich slov Trumpovi po telefóne povedal, že robí "veľkú chybu". Aj on vyzval na vymenovanie "nebojácneho, nezávislého zvláštneho prokurátora", ktorý by sa po prepustení šéfa FBI zaoberal údajnými zásahmi Ruska do amerických volieb.

Vytvorenie osobitnej komisie požadoval tiež republikánsky senátor John McCain. Nečakané odstránenie Comeyho z čela FBI podľa neho "len potvrdzuje potrebu takejto komisie".

Oznámenie Bieleho domu prišlo len krátko po tom, čo FBI zaslala americkému Kongresu list, v ktorom opravila nedávne svedectvo Comeyho v kauze Humy Abedinovej, blízkej spolupracovníčky Trumpovej súperky z prezidentských volieb Hillary Clintonovej.

Comey sa podľa tohto listu minulý týždeň zle vyjadril, keď tvrdil, že Abedinová preposlala "stovky a tisíce" e-mailov do počítača svojho manžela Anthonyho Weinera. Len "malé množstvo" e-mailov nájdených v jeho elektronickom zariadení bolo podľa aktuálneho vyhlásenia FBI skutočne preposlaných. Väčšina z nich sa do počítača dostala ako zálohy z iných elektronických zariadení, uviedla FBI.

Vplyv na výsledok prezidentských volieb

56-ročného Comeyho do funkcie riaditeľa FBI nominoval v roku 2013 bývalý americký prezident Barack Obama. Jeho funkčné obdobie malo byť desaťročné. Trump Comeyho v januári po nástupe do funkcie prezidenta požiadal, aby na čele úradu zostal.

Comey výrazne zasiahol do boja pred vlaňajšími prezidentskými voľbami v USA, keď sa rozhodol v októbri informovať listom Kongres o obnove vyšetrovania Clintonovej v kauze používania súkromného e-mailového servera počas výkonu funkcie ministerky zahraničia.

Dva dni pred novembrovými voľbami Comey oznámil, že FBI nenašla dostatok dôkazov, aby Clintonovú obvinila. Bývalá prvá dáma pred týždňom Comeyho vystúpenie označila za jeden z dôvodov svojej porážky v zápolení s Trumpom. Sám Comey svoje rozhodnutie ale obhajoval.

Z odporúčaní Roda Rosensteina, zástupcu ministra Sessionsa, vyplýva okrem iného to, že odvolanie Comeyho súvisí s minuloročným júlovým oznámením FBI, že si Hillary Clintonová síce počínala pri užívaní súkromného e-mailového konta krajne nedbalo, proti zákonom sa ale neprehrešila.

01 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 04 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 05 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 17:37