StoryEditor

Mladá skautka sa postavila neonacistom. Na Facebooku sa jej teraz vyhrážajú lynčom

07.05.2017, 14:30
Autor:
bsebsejkkjkk
Česká polícia sa zaoberá vyhrážkami dievčine, ktorá sa preslávila vďaka fotke z prvomájovej demonštrácie v Brne.

Skautka na nej oponovala pochodujúcim pravicovým radikálom. Na jednej facebookovej stránke sa objavila výzva k jej lynčovaniu. Polícia uviedla, že prijíma kroky na zabezpečenie bezpečia dievčaťa.

Upozornilo na to Centrum proti terorizmu a hybridným hrozbám (CTHH) na svojom twitterovom účte. "Polícia ČR aj užívatelia FB nahlásili stránku, ktorá vyzývala k lynčovaniu študentky známej z prvomájového sprievodu," informovalo Centrum.

"Polícia vyhodnocuje súvisiace riziká, prijíma kroky na zabezpečenie bezpečia dievčaťa a zvažuje právnu kvalifikáciu tohto nebezpečného konania," uviedlo v ďalšom príspevku.

Polícia zatiaľ nechcela uviesť ďalšie podrobnosti "Nemôžem povedať nič iné ako to, že sa tým ako juhomoravská polícia zaoberáme. Žiadne konkrétnosti nemôžem povedať," odpovedala na otázku iDNES.cz hovorkyňa krajskej polície Andrea Cejnková. Policajná hovorkyňa odmietla uviesť, či dievča má ochranu, alebo nie. "Zaoberáme sa tým aktuálne," dodala.

V Brne v pondelok už tradične 1. mája pochodovali pravicoví extrémisti, vedľa ktorých vyrazili ich odporcami tentoraz pod heslom "Kto sa hrá, nehajluje." Tí sa rôznymi transparentmi a aktivitami snažili vymedziť proti nacionalistickej ideológii.

skautka brno skautka brno Jiří Salik Sláma

​Medzi nimi bola aj šestnásťročná Lucie Myslíková v skautskom kroji "vyzbrojená" transparentom s nápisom "Vychováme aj vaše deti." Do slovnej konfrontácie s ňou sa pustil jeden z pravicových extrémistov. V tú chvíľu vznikol záber, ktorý sa potom doplnený príbehom objavil aj na webe svetoznámych amerických médií CNN a New York Times či známych britských denníkov Independent a Guardian.

Na dievča sa však následne zniesli aj kritické a nenávistné komentáre. Bola obviňovaná napríklad z ľavicového extrémizmu. "Je pre mňa dôležité a zmysluplné vystupovať aktívne proti veciam, s ktorými nesúhlasím. Nenávisť ako taká a jej šírenie je jednou z týchto vecí, ktoré sú navyše v dnešnej spoločnosti stále viac tolerované. Cítila som sa proste povinná sa voči otvoreným propagátorom fašistickej ideológie vymedziť," uviedla skautka v tlačovej správe iniciatívy Brno blokuje, ktorá protidemonštráciu zastitila.

Robotnícka mládež (spätá s Robotnícku stranou sociálnej spravodlivosti), ktorá nacionalistický pochod zvolala, označila protestujúcich za užitočných idiotov, vďaka ktorým vraj akcia pritiahla masívnu mediálnu pozornosť.

01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-04-01 07:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Tobogán na brnenský spôsob. Hazardér sa spustil kanálom v stoke, mohol sa utopiť aj otráviť, varujú vodárne 03 - Modified: 2024-03-12 15:30:09 - Feat.: - Title: Česko je míľovými krokmi pred nami. Brno má prvú gynekológiu pre transrodové osoby, žiadostí o zmenu pohlavia je čoraz viac 04 - Modified: 2024-02-09 11:30:00 - Feat.: - Title: Na gymnáziu v Brne vyčíňa záchodový fantóm. Rozmazáva po toaletách výkaly, výtvory prezentuje ako umenie 05 - Modified: 2024-01-30 14:58:52 - Feat.: - Title: Na deň otvorených dverí univerzity v Brne prišiel muž s nabitou zbraňou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 08:16