trump mattisReuters
StoryEditor

Pentagon splnil zadanie. Trumpovi predložil predbežný plán na porážku islamistov

27.02.2017, 22:00
Autor:
ČTKČTK
Plán zrejme povedie k vyššiemu vojenskému nasadeniu v Sýrii.

Americké ministerstvo obrany predložilo prezidentovi Donaldovi Trumpovi predbežný plán opatrení nutných k porážke organizácie Islamský štát (IS). Oznámil to hovorca Pentagonu Jeff Davis s tým, že ide o plán na "rýchlu porážku" džihádistov.

Plán, ktorý dnes minister obrany James Mattis predstavil na zasadnutí Národnej bezpečnostnej rady (NSC), zrejme povedie k rozšíreniu americkej vojenskej prítomnosti v Sýrii, uviedla agentúra AP.

Podľa Davisa sa rámcový plán nezameriava len na pozície IS v Sýrii a v Iraku, ale aj vo zvyšku sveta. "Je to obšírny plán. Je globálny. Nie je len vojenský," povedal Davis s tým, že podrobnosti stratégie sú tajné.

Trump ihneď po nástupe do funkcie 20. januára dal ministerstvu obrany zhruba mesiac na to, aby predstavilo bojovú stratégiu nutnú k celkovému zničeniu IS, čo bolo jedným z hlavných sľubov jeho predvolebnej kampane. Počas nej opakovane kritizoval svojho predchodcu Baracka Obamu, ktorý podľa neho venoval boju s terorizmom málo financií a prispel k rozmachu IS.

Podľa AP obsahuje Mattisom prezentovaný plán niektoré prvky, ktoré nová administratíva zdedila z Obamovej stratégie, na druhej strane však zrejme povedie k vyššiemu vojenskému nasadeniu v Sýrii.

Zdroje agentúry hovoria aj o tom, že dôjde k intenzívnejším pokusom o nevojenský tlak na IS, napríklad o zablokovanie ich finančných zdrojov či obmedzenie možností internetovej propagandy teroristov.

Hovorca Bieleho domu Sean Spicer na dnešnom tlačovom brífingu vyhlásil, že Mattis plán koordinoval s ďalšími silovými ministerstvami a bezpečnostnými orgánmi, ktorých šéfovia dnes boli pri jeho prezentácii v NSC. "To môže pomôcť v určení smeru, ktorým sa vydáme," povedal Trumpov hovorca.

01 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 04 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 05 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 20:29