Reuters
StoryEditor

Do USA opäť lietajú ľudia zo zakázaných moslimských krajín. Trump: Keď sa niečo stane, na vine bude sudca

06.02.2017, 10:30
Autor:
redredČTKČTK
Právna bitka o to, či do USA pustia obyvateľov niektorých moslimských krajín, ešte neskončila.

Kým sa administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa snaží na federálnom odvolacom súde obnoviť kontroverzný zákaz vstupu do krajiny obyvateľom siedmich moslimských krajín, občania dotknutých štátov využívajú právny boj, aby sa do USA dostali. Ešte pred týždňom Sýrčania, Iračania, Iránci, Sudánci, Somálčania, Líbyjčania a Jemenci do Spojených štátov nesmeli, teraz ich na amerických letiskách vítajú ich blízki. Trump preto skritizoval federálneho sudcu a tvrdí, že ak sa "niečo stane, dávajte vinu jemu."

"Nevidela som bratov deväť rokov"

V nedeľu úspešne prešla pasovou a imigračnou kontrolou na newyorskom letisku JFK napríklad 32-ročná iránska maliarka Fariba Tádžrostamíová. Po smejúcej sa tvári jej podľa agentúry AP tiekli slzy, zatiaľ čo ju jej bratia v príletovej hale objímali. "Som veľmi šťastná, nevidela som bratov deväť rokov," povedala s tým, že do USA sa neúspešne snsvetažila v uplynulom týždni odletieť z Turecka.

"Plakala som a bola som sklamaná," ​​povedala o skoršej snahe dostať sa do USA. "Bola som z toho všetkého rozčarovaná. Myslela som, že je koniec," dodala. Iránka chce teraz v Spojených štátoch študovať umenie a čoskoro sa chce pripojiť k manželovi, ktorý žije v Dallase, kam sa z Iránu po získaní zelenej karty prisťahoval pred šiestimi mesiacmi.

Podobné srdcervúce scény ako v New Yorku sa po tom, čo federálny súd v Seattli v piatok pozastavil Trumpov kontroverzný imigračný dekrét, odohrávali i na ďalších amerických letiskách.

Do USA priletel aj iránsky vedec Níma Enájatí, ktorý na univerzite v Miláne dokončuje doktorát. Hoci dostal americké vízum, aby sa mohol podieľať na výskume robotickej chirurgie na Stanfordskej univerzite v Kalifornii, z paluby lietadla mieriaceho do USA bol 30. januára vypovedaný. V nedeľu sa mu vstúpiť do Spojených štátov podarilo.

Bitka ešte neskončila

"Je skvelé, že som konečne tu," povedal Iránec po prílete do New Yorku. Dodal, že v uplynulých desiatich dňoch nebolo vôbec isté, či sa do USA dostane.

Do problémov sa kvôli Trumpovmu prezidentskému nariadeniu dostala aj 29-ročná Američanka iránskeho pôvodu Mahsa Azabadiová, ktorá musela odložiť svadobné prípravy, pretože jej snúbenec na konci januára bol z letu do USA vylúčený. V nedeľu však na linku do Spojených štátov mohol nastúpiť.

Právna bitka o to, či do USA pustia obyvateľov niektorých moslimských krajín, ešte neskončila. Biely dom je presvedčený, že federálny odvolací súd Trumpovmu dekrétu opäť obnoví platnosť. Ďalší krok je teraz na americkom ministerstve spravodlivosti, ktoré musí do večera miestneho času (do dnešnej polnoci SEČ) doplniť odvolanie podané v sobotu.

Trump skritizoval federálneho sudcu v Seattli Jamesa Robarta na svojom účte na Twitteri. "Jednoducho nemôžem uveriť, že by sudca našu krajinu uvrhol do takého nebezpečenstva," napísal Trump. "Ak sa niečo stane, dávajte vinu jemu a súdnemu systému. Ľudia prúdia do krajiny. (To je) zlé!" dodal.

01 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 04 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 05 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 08:49