Reuters
StoryEditor

Prvé odhady: Clintonová má navrch v rozhodujúcich štátoch

08.11.2016, 18:41
Autor:
ČTKČTK
Clintonová má priebežný náskok na Floride, v Iowe aj v Ohiu.

Krátko potom, čo sa otvorili volebné miestnosti vo všetkých amerických štátoch, má viac dôvodov na optimizmus Hillary Clintonová. Demokratická prezidentská kandidátka má priebežný náskok účasti svojich voličov na Floride, v Iowe a v Ohiu, ktoré patria ku kľúčovým štátom v súboji o Biely dom.

Vyplýva to z údajov novozaloženej spoločnosti VoteCastr, ktorá v reálnom čase porovnáva účasť voličov demokratov a republikánov a kombinuje ju s predvolebnými prieskumami. V ôsmich štátoch, kde sú sily demokratov a republikánov považované za vyrovnané a ktoré spoločnosť sleduje, má Trump navrch iba v Pensylvánii.

Pozrite si, ako funguje systéme prezidentských volieb v USA:

​Bez ohľadu na to, že do konca volieb zostáva v niektorých častiach USA ešte aj viac ako šesť hodín, zverejnil server Slate.com prvé odhady priebežnej účasti voličov strán oboch kandidátov, ktoré vypracoval VoteCastr. Na Floride podľa nich vedie Clintonová, pre ktorú podľa odhadu hlasovalo 48,6 percenta voličov, zatiaľ čo Trumpa podporilo 45,2 percenta.

S 29 voliteľmi z 270 potrebných k celkovému víťazstvu je práve Florida najdôležitejším z vyrovnaných štátov; bez jej ovládnutia je cesta do prezidentského kresla považovaná za takmer nemožnú. Prieskum porovnával údaje potom, čo odvolilo vyše 50 percent floridských voličov, z ktorých veľká časť odovzdala svoje hlasy v predčasnom hlasovaní.

Podobne dobre si podľa týchto odhadov vedie bývalá prvá dáma v Ohiu a v Iowe, ktoré sa v predvolebných prieskumoch mierne prikláňali na stranu Trumpa. Priebežné vedenie jej patrí aj v Colorade. Republikánsky kandidát má navrch iba v súboji o Pensylvániu, kde sa naopak pred voľbami očakávalo víťazstvo jeho súperky.

Projekcia VoteCastru vzbudili v USA rozporuplné reakcie, pretože zverejňovanie odhadov úspechu jednotlivých kandidátov môže podľa kritikov ovplyvniť rozhodovanie niektorých voličov. Nie je tiež doteraz overená presnosť tejto metódy odhadov, ktorá sa v USA používa vôbec prvýkrát. Podľa médií však pre VoteCastr pracujú bývalí poprední experti oboch politických strán a jeho údaje sa približne zhodujú s odhadmi, ktoré majú k dispozícii tímy oboch kandidátov.

01 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 04 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 05 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 08:42